Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Ako odstrániť nikotínové škvrny zo zubov

Popri zdravotných rizikách v súvislosti s fajčením sa často stretávame aj s estetickými nedostatkami. U fajčiarov sú známou záležitosťou takzvané “nikotínové škvrny”, ktoré sa môžu objaviť na zubnej sklovine. Ani oni sa však nemusia zmieriť so zažltnutými zubami, pretože ku každému problému existuje riešenie.

Obsah článku:
Prečo sa zuby farbia?
Ako vybieliť zažltnuté zuby u fajčiarov?
Zubná pasta
Bieliace pásiky
Profesionálne bielenie zubov
Alternatívne bielenie zubov
Udržanie bielych zubov

Prečo sa zuby farbia?

Zuby prichádzajú do styku s rôznymi faktormi, ktoré môžu mať značný vplyv na ich farbu. Všeobecne známymi činiteľmi sú napríklad: 

  • Fajčenie
  • Káva
  • Červené víno 
  • Čaj
  • Sýtené nápoje

Dôvodom sú drobné pigmentové molekuly, ktoré sa postupne usádzajú na zubnej sklovine. Dokonca aj niektoré druhy ovocia a korenín majú potenciál nechávať zuby zafarbené. Patria sem napríklad:

  • Čučoriedky
  • Černice
  • Čerešne
  • Granátové jablká
  • Paradajky
  • Karí

Môže byť obtiažne vyhnúť sa všetkým faktorom. Zvlášť pre fajčiarov je mimoriadne náročné vzdať sa toho, čo je pre nich možno aj spôsob, ako uniknúť z reality, nech už to akokoľvek ovplyvňuje ich zdravie či vzhľad. Zamerajme sa teda na možnosti, ako získať späť svoj žiarivý úsmev bez drastických odvykacích kúr.

Ako vybieliť zažltnuté zuby u fajčiarov?

Zafarbené zuby v dôsledku dlhodobého vplyvu nikotínu a dechtu z cigariet môžu mať nádych žltej, prípadne hnedej farby. U niektorých ľudí sa môžu objaviť aj škvrny. Našťastie, aj v tomto prípade môžu zuby opäť zažiariť. Napokon, bielenie zubov je jednoduchší proces než odvykanie od cigariet.

Zubná pasta

Zubná pasta

Pravidelné čistenie zubov môže čiastočne prispieť k prevencii zafarbenia. Určite nebude na škodu túto činnosť vykonávať aj počas dňa, napríklad po obednej fajčiarskej prestávke. S odstránením už vzniknutých škvŕn môžu pomôcť hlavne zubné pasty, ktoré sú označené ako bieliace. Tie sú totiž špeciálne vyvinuté pre tento účel. Mnohé bieliace zubné pasty zároveň chránia pred vznikom zubného kazu a posilňujú oslabenú zubnú sklovinu, čo určite ocenia aj nefajčiari. 

Bieliace pásiky

Bělení zubů doma

Zubná pasta môže priniesť výsledky, no lepší efekt majú bieliace pásiky. Odstránia povrchové zafarbenie a škvrny po cigaretách. Účinkujú aj v hĺbke skloviny, vďaka čomu sa aj zosvetlenie o niekoľko odtieňov môže stať realitou. Bezpečnosť bieliacich pásikov na zuby je dnes už úplne inde než bola kedysi, takže si tento pôžitok môže dopriať každý fajčiar i nefajčiar. Keďže ich vývoj išiel dopredu, ani bielenie citlivých zubov už nie je tabu. Stačí si v zložení pohľadať PAP – Kyselinu ftalimidoperoxykapronovú a citlivosť už nebude prekážkou. PAP totiž šetrí sliznicu, aj zubnú sklovinu. (Zdroj) Okrem toho, bieliace pásiky na citlivé zuby majú príjemnú vôňu a chuť, čo môže skvele poslúžiť ako osviežovač dychu.

Profesionálne bielenie zubov

Návšteva zubnej ambulancie tiež patrí k možnostiam, ako získať svetlejší odtieň zubov. Mnohých však odrádza vysoká cena, ktorá sa niekde v podvedomí spája s týmto úkonom. Zubári či zubní hygienici si zvyknú účtovať vyššie ceny v prípade, že ide o vyšší stupeň zafarbenia, čo je pravdepodobný scenár u väčšiny fajčiarov. Konzultáciu so zubárom však treba zvážiť vtedy, ak sa na zuboch nachádzajú zubné kazy, alebo kameň. Tieto stavy môžu bielenie komplikovať, preto je ich odstránenie určite na mieste. 

Alternatívne bielenie zubov

V snahe ušetriť maximum finančných prostriedkov mnohí siahajú po sóde bikarbóne, kurkume, soli či rôznych ovocných kyselinách. Áno, niektoré látky možno vybielia zuby, no zároveň ich môžu natrvalo poškodiť. Preto tieto metódy bielenia neodporúčame

Udržanie bielych zubov

Vyššie sme spomenuli, že častejšie umývanie zubov môže fungovať ako prevencia. To platí aj pri udržiavaní vybielených zubov. 24 hodín po samotnom bielení je však vhodné dodržať aj bielu diétu. To znamená, že absencia fajčenia, kávy a vyššie uvedených potravín môže zlepšiť efekt bielenia zubov a tiež ho predĺžiť. 

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo