Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Zubný kameň. Ako sa tvorí, prečo je zlý a ako ho odstrániť.

Zubný kameň je jednou z vecí, ktoré už na prvý pohľad negatívne ovplyvňujú vzhľad vašich zubov. Okrem toho, že nevyzerá dobre, vám však môže spôsobiť aj množstvo ďalších problémov. Spôsobuje zápach z úst a môže stáť aj za zápalom vašich ďasien.

Obsah článku:
Čo je zubný kameň a ako sa tvorí?
Ako vyzerá zubný kameň?
Prečo je zlý pre naše zuby?
Ako sa zbaviť zubného kameňa?
Vieme si zubný kameň odstrániť aj doma?
Kameň a bielenie. Ako sú tieto dve veci prepojené?

Čo je zubný kameň a ako sa tvorí?

Zubný kameň je tvrdý nános na zuboch. V podstate vzniká zo zubného povlaku, ktorý sme nedostatočne odstránili. Postupne sa na ňom zachytávajú minerály zo slín, ako sú vápnik, horčík a fosfor, čím zubný povlak mineralizuje a tvrdne. Tento stav na seba nenecháva dlho čakať, trvá len pár týždňov a zubný kameň je na svete. Na vzniknutý zubný kameň, keďže je drsný, sa zubný povlak nabaľuje omnoho ľahšie a rýchlejšie, čo podporuje šírenie kameňa. (Zdroj) Komplikácia môže nastať aj vtedy, ak máte suchšiu sliznicu v ústnej dutine alebo zuby nahusto. Vtedy je hygiena zložitejšia, pretože povlak sa usádza v práve ťažko dostupných miestach. Deti nie sú výnimka. Zubný kameň u detí môže spôsobiť rovnako závažné komplikácie ako u dospelého človeka.

5 vecí, ktoré podporujú tvorbu zubného kameňa:

  1. sacharidy
  2. uhľohydráty
  3. sladkosti
  4. ovocie
  5. sladené nápoje (Zdroj)

Spomínané potraviny spôsobujú aj zažltnutie zubov, čo tiež negatívne ovplyvňuje estetiku vášho úsmevu.

Ako vyzerá zubný kameň?

Zubný kameň má bielu, žltú alebo až hnedú farbu, v závislosti od uplynulého času od svojho vzniku. Čerstvý kameň má totiž farbu bielu, no postupom času sa na neho ukladajú pigmenty. Hnedá farba na zuboch naozaj nevyzerá príliš vábne. Jeho špecifikom je, že je tvrdý a je nemožné ho len tak zotrieť zubnou kefkou. Najčastejšie sa tvorí v blízkosti slinných žliaz, teda na dolných predných zuboch zvnútra a na horných stoličkách z lícnej strany.

Tak isto môže byť aj v medzizubnom priestore, kde ho už ale nie je možné vidieť. Ak sa vám trhá zubná niť, alebo sa zachytáva medzi zubami, je pravdepodobné, že je tam zubný kameň. Medzizubný priestor je zvlášť náchylný aj na kazy, pretože čistenie v týchto miestach je často zanedbávané, alebo znemožnené kvôli prípadnému vychýleniu zuba alebo ak sú zuby nahusto. Zubný kaz taktiež vzniká v dôsledku nahromadenia zubného kameňa, takže ak ho včas neodstránite, dostaví sa aj tento nepríjemný následok. (Zdroj)

Prečo je zlý pre naše zuby?

Okrem toho, že zubný kameň nevyzerá príliš očarujúco, má na zuby zlý, až fatálny vplyv. Paradoxom je, že sám o sebe vôbec nebolí, takže mu nie je dopriata dostatočná pozornosť, čo sa môže ukázať ako veľmi problematické. Keďže sa zubný kameň vytvára v okolí ďasna, postupne ho od zuba odtláča. Do zubného lôžka sa tak dostávajú baktérie. Napokon sa zub začne uvoľňovať a nastáva vypadnutie. V lepšom prípade sa vám vytvorí „len“ zubný kaz, hlavne v medzizubnom priestore, kde je v dôsledku zubného kameňa čistenie znemožnené. (Zdroj)

Vplyvom toxínov v zubnom povlaku a kameni hrozí aj zápal ďasien, ktorý môže veľmi ľahko prejsť až k paradontitíde. Nehovoriac o tom, že cez rozšírené cievy v ďasne sa vám nebezpečné baktérie a toxíny dostávajú až do krvi a do tráviaceho traktu, čo môže zapríčiniť problémy s trávením. (Zdroj

Baktérie sú tiež príčinou zápachu z úst, čo možno neobťažuje vás, ale vaše okolie určite!

Ako sa zbaviť zubného kameňa?

Zubný kameň je pevne spojený so zubnou sklovinou, preto je také ťažké odstrániť ho. Zubná kefka bohužiaľ túto úlohu nezvládne. Preto je návšteva dentálneho hygienika najúčinnejším, aj keď nie práve najlacnejším spôsobom, ako sa zbaviť zubného kameňa. Zubný lekár alebo dentálny hygienik pomocou špeciálneho ultrazvukového čističa zubný kameň odstráni a ošetrí postihnuté miesta a ďasná.

V prípade, že použitie ultrazvuku nie je možné, má zubár k dispozícii rôzne iné nástroje, ktorými vám zubný kameň odstráni ručne. Ani jeden spôsob nie je taký hrozivý, ako znie. Jedná sa o bezbolestné ošetrenie. Po odstránení zubného kameňa je zvykom zuby pieskovať, čím sa odstránia prípadné zvyšky usadenín a pigmentov, pieskovanie zubnú sklovinu zároveň krásne vyhladí. (Zdroj)

Vieme si zubný kameň odstrániť aj doma?

Domáce odstraňovanie zubného kameňa neodporúčame. Ako sme spomenuli vyššie, na jeho odstránenie používajú zubní hygienici špeciálne pomôcky, ktoré veľmi dobre poslúžia, no v prípade neodbornej manipulácie môžu škaredo ublížiť. Našli ste si prostredníctvom internetu recepty, ktoré vám odstránia zubný kameň? Nepomôžu vám! Rovnako, ako neprofesionálne zaobchádzanie s rôznymi škrabkami, aj niektoré „babské rady“ môžu byť nebezpečné.

Nebezpečné spôsoby odstránenia zubného kameňa:

  • Sóda bikarbóna – už po pár použitiach vám naruší zubnú sklovinu.
  • Manikúrové nožničky či iné ostré predmety z kovu – hrozí poranenie ďasna pri vyšmyknutí, poškodenie zubnej skloviny, v lepšom prípade zubný kameň maximálne zdrsníte a umožníte ďalšiemu usádzaniu nečistôt.
  • Šupy z orechov, vajec, krieda – opäť hrozí poranenie ďasien.
  • Čistiace prostriedky na vodný kameň – to je jedna z vecí, ktorá v ústnej dutine nemá čo robiť. Čistiace prostriedky sú agresívne, môžete prísť o svoje zuby!

Ďalšie rady, ako sa zbaviť zubného kameňa. Nie sú až také nebezpečné, no nefungujú:

  • Sézamové semienka – zubný kameň je tvrdý, žuvanie semienok jeho štruktúru nijako nenaruší.
  • Soľ – pri kontakte so slinami sa rozpustí a slaná voda vám zubný kameň neodstráni.
  • Aloe Vera – môže pomôcť pri hojení, no zubný kameň nerozpustí.
  • Kokosový olej – nebieli a neodstraňuje zubný kameň. Je to olej ako každý iný.

Takže zubný kameň nechajte na odborníka, je to najbezpečnejší a najefektívnejší spôsob, ako sa ho zbaviť. (Zdroj)

Kameň a bielenie. Ako sú tieto dve veci prepojené?

Ak si chcete vybieliť zuby, je vhodné, aby ste si najskôr odstránili zubný kameň. V podstate pri bielení netvorí žiadnu prekážku, no uberá na estetike. V prípade, že si zubný kameň odstránite po bielení, môžu byť viditeľné rozdiely v odtieni na miestach, kde sa nachádzal. Keďže je čistenie zubného kameňa celkom náročný proces, zverte ho do rúk odborníka. To platí aj v prípade, že máte zubný kaz. Ten je pri bielení zubov tiež nežiaduci.

Okrem zubného kameňa a kazu by ste sa mali zbaviť aj zubného povlaku. To už zvládnete aj sami. Jednoduché a efektívne odstránenie zubného povlaku a baktérií dosiahnete použitím zubnej kefky a pasty, alebo pomocou LED lampy, ktorá vám navyše poskytne regeneráciu zubov a ďasien. Využitie LED lampy oceníte aj pri samotnom bielení, pretože zosilňuje účinok bieliacich pásikov. Bielenie zubov môžete samozrejme tiež vykonávať doma, je to veľmi jednoduché a podstatne lacnejšie než u zubára. Stačí dodržať postup a odporúčania od výrobcu a potom sa môžete tešiť z žiarivého bieleho úsmevu.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo