Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Bielenie citlivých zubov a citlivosť zubov po bielení

Dva rôzne prípady a jeden spoločný menovateľ – citlivosť. Ak trpíte citlivosťou zubov, určite vám nemusíme hovoriť, čo všetko to obnáša. Ale čo ak by ste si chceli vybieliť zuby? Ste odpísaní na život so zafarbenými zubami, alebo si môžete bielenie dopriať aj vy? Potom je tu záležitosť citlivosti zubov po bielení, aj napriek tomu, že ste nikdy predtým tento stav nepoznali. Vysvetlíme vám, prečo sa to deje a ako to vyriešiť.

Obsah článku:
Citlivosť zubov
Bielenie citlivých zubov
Citlivosť zubov po bielení
Ako sa čo najrýchlejšie zbaviť citlivosti po bielení

Citlivosť zubov

Zmrzlina

Skôr než začneme, stručne si opíšeme, čo to vlastne citlivosť zubov je a čo je jej príčinou. Ľudia, ktorí toto zažívajú denne, by to definovali ako náhlu, ostrú, neznesiteľnú a slzy vyháňajúcu bolesť. Nastáva takmer okamžite po kontakte zubov so studeným, teplým, sladkým či kyslým jedlom

Toto sú 3 možné príčiny citlivých zubov:

  • Odhalené zubné krčky – vznikajú buď postupujúcim vekom, alebo sú následkom ochorenia ďasien. Keďže zubné krčky nemajú sklovinu, ktorá by ich chránila, sú citlivejšie než zvyšok zubov.
  • Poškodená zubná sklovina – najčastejšou príčinou oslabenia skloviny je vytváranie príliš silného tlaku zubnou kefkou. Zvlášť, ak používate kefku s tvrdými štetinami. Na sklovinu majú negatívny vplyv aj kyslé jedlá a v tomto prípade ide o eróziu kyselinami. 
  • Poškodený zub – zub sa môže poškodiť napríklad pri úraze. Poškodenie nemusí byť viditeľné, stačí malá prasklina v sklovine a citlivosť je na svete. Medzi poškodenia zubov radíme aj zubný kaz. (Zdroj)

Bielenie citlivých zubov

Úsmev s bielymi zubami

Je to vôbec možné? Odpoveď znie – dnes je možné všetko. V minulosti mohli ľudia s citlivými zubami o bielení akurát tak snívať. Na trh však prišla revolučná účinná látka s názvom PAP – kyselina ftalimidoperoxykapronová. Ide o syntetickú prekyselinu, ktorá je odvodená od kyseliny kapronovej a ftalimidu. Tento aktivátor bielenia našiel využitie pri odstraňovaní škvŕn z bielizne a tiež pri bielení zubov. Oproti peroxidu má tú výhodu, že nezvyšuje priepustnosť zubnej skloviny (aj keď peroxid zvyšuje priepustnosť len dočasne), takže neodhaľuje dentín a je šetrný aj k sliznici ústnej dutiny. (Zdroj) To znamená, že je vhodný nielen pre citlivé zuby, ale aj pre tých, ktorí sa obávajú citlivosti po bielení. Bieliace pásiky s touto zložkou sú dostupné už aj u nás a tešia sa veľkej obľube.

Citlivosť zubov po bielení

Aj počas bieliacej kúry sa môžete stretnúť s citlivosťou zubov. Zvyčajne nastáva, ak máte odhalené zubné krčky, alebo poškodenú zubnú sklovinu, aj napriek tomu, že s citlivosťou ste pred bielením nemali problémy. Dobrou správou je, že citlivosť počas bielenia, alebo po ňom, je len mierna a dočasná. Zvyčajne nie je nutné tento stav riešiť. Ustupujúce ďasná však najviac zvyšujú pravdepodobnosť citlivosti, čo potvrdila aj klinická štúdia výskytu citlivosti zubov po domácom bielení. (Zdroj) Preto, ak máte podozrenie, že vaše ďasná nie sú v poriadku, radšej zvoľte šetrnejší spôsob bielenia pomocou vyššie spomenutej účinnej látky. Nemusíte sa báť ani nízkeho efektu bielenia, pretože bieliace pásiky s obsahom PAP prinesú výsledok už po prvom použití. (Zdroj) Liečba ochorenia ďasien je tiež na mieste, najmä ak vám citlivosť znepríjemňuje každodenný život. 

No aj zdravé zuby a ďasná môžu po bielení vykazovať známky citlivosti, ak použijete bieliace pásiky s obsahom peroxidu. Tento jav je však prirodzený a veľmi bežný. Zvyčajne odznie do pár dní a nenesie so sebou žiadne následky.

Ako sa čo najrýchlejšie zbaviť citlivosti po bielení

Citrón

Tieto kroky vám pomôžu znížiť intenzitu citlivosti po bielení a skrátiť jej trvanie:

  • Približne 48 hodín sa vyhýbajte teplým a studeným jedlám a nápojom. 
  • Nekonzumujte kyslé jedlá a nápoje.
  • Používajte zubnú pastu s obsahom fluoridu.
  • Dajte prednosť zubnej kefke s jemnými štetinami.
  • Nápoje pite pomocou slamky.
  • Použite desenzibilačný gél, alebo zubnú pastu (odporúča sa používať aj pred bielením).

Vybieli aj citlivé zuby!

Bieliace Pásiky INNOVATEETH™

žiadna citlivosť po bielení

vhodné aj pre už citlivé zuby

viditeľná premena v priebehu pár dní

Viac info

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo