Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Prečo majú niektorí ľudia zuby belšie ako iní?

Možno ste sa už niekedy zamysleli nad tým, prečo má vaša kamarátka či kamarát belšie zuby než vy. Za rozdielnosťou môže stáť zubná hygiena, genetika, životospráva i vek. Alebo je v tom niečo viac? 

Obsah článku:
Životospráva
Genetika
Vek
Dentálna hygiena
Bielia si zuby?

Životospráva

Káva

Začnime životosprávou. Tá totiž môže veľmi úzko súvisieť s farbou zubov. Ako? Určite ste už počuli, že niektoré potraviny a nápoje farbia zuby. Obsahujú malé pigmentové molekuly, ktoré sa usádzajú na zubnú sklovinu, a tak môžu postupom času vytvárať efekt žltých zubov. 

Ktoré potraviny farbia zuby?

  • Čučoriedky
  • Černice
  • Čerešne
  • Granátové jablká
  • Paradajky
  • Karí

Nielen potraviny, ale aj niektoré nápoje môžu byť dôvodom, prečo vaše zuby hrajú odtieňmi žltej, až hnedej farby. Patria sem víno, káva, čaj a celkom obľúbené sýtené nápoje, ktoré obsahujú aj umelé farbivá. Niektorí ľudia fajčia, to môže byť tiež príčinou sfarbenia zubov, alebo takzvaných nikotínových škvŕn. Takže ak má váš známy belšie zuby než vy, pravdepodobne sa snaží čo najviac vyhýbať všetkým týmto faktorom. Alebo vám možno zabudol povedať, že používa bieliacu zubnú pastu.

Genetika

Farbu zubov ste mohli kľudne aj zdediť. Teda nie tak celkom farbu, ako hrúbku zubnej skloviny. Ak je tenšia, môže cez ňu presvitať dentín, a keďže je žltohnedý, je viac viditeľný. (Zdroj) Pozrite sa teda na zuby svojich rodičov a možno prídete na to, prečo máte žlté zuby. Stále tu však hrá rolu aj životospráva. K prirodzenej žltej farbe vám pribúdajú aj pigmenty z vonkajších zdrojov, a to môže mať výsledok taký, aký má.  

Vek

Jednou z príčin, prečo má niekto belšie zuby než vy, môže byť aj váš vek. Vekom sa totiž zubná sklovina stenčuje, takže zuby žltnú a sivejú prirodzeným spôsobom. Vek ale neúraduje sám a aj on si berie na pomoc pigmenty. Ak majú vaši rovesníci krásne biele zuby, existuje preto veľká pravdepodobnosť, že používajú nejaké prostriedky na bielenie zubov, ako napríklad bieliace pásiky

Dentálna hygiena

Dentálna hygiena

Určite viete, že čistenie zubov by malo byť súčasťou dennej rutiny. Preto si ich umývate dvakrát denne, používate zubnú niť, medzizubné kefky, ústnu vodu a aj tak neviete zabrániť ich farbeniu. Čo môžu ľudia s belšími zubami robiť inak? Môžu si napríklad vyplachovať ústa po každom jedle. Zvlášť po jedlách a nápojoch, ktoré majú tendenciu zafarbovať zuby. Tiež po kyslých pokrmoch. Dajte si však pozor na čistenie zubov hneď po jedle. Keďže niektoré jedlá, najmä tie kyslé, zmäkčujú zubnú sklovinu, okamžitým zásahom zubnej kefky môžete narobiť viac škody než úžitku. 

Bielia si zuby?

Ľudia s bielymi zubami ich nemajú biele len tak od prírody. Teda vo väčšine prípadov. Naozaj totiž existujú aj takí, ktorí k svojmu bielemu úsmevu ničím extra neprispeli. Tých je však len hŕstka. Ostatní smrteľníci sa len veľmi ťažko vyhnú všetkým faktorom, ktoré farbia zuby. Starnutiu a genetickej predispozícii už vôbec nie. Z toho nám vyplýva, že si možno dávajú zuby vybieliť. Buď navštevujú zubnú ambulanciu, alebo si zvolili lacnejšiu a pohodlnejšiu verziu a bielia si zuby doma. Na tento účel im pravdepodobne slúžia bieliace pásiky, možno aj v kombinácii s bieliacou zubnou pastou. Ak má váš známy podozrivo biele zuby, skúste sa ho na to opýtať. Veď napokon – pre neho to bude znieť ako kompliment a vy sa konečne dozviete odpoveď na otázku, prečo majú niektorí ľudia zuby belšie ako iní. 

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo