Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Zubný kaz. Ako vyzerá, príznaky a ako ho liečiť.

Zubný kaz je najrozšírenejším ochorením zubov. Postihuje až 90% populácie a nevyhýba sa ani deťom. Podmienky jeho vzniku nie sú zložité, ale jeho odstránenie je väčšinou veľký problém. Je potrebná návšteva zubára a riešenie problému môže byť veľmi bolestivé a pri použití prémiových výplní aj finančne náročné.

Obsah článku:
Ako vzniká zubný kaz a aké sú jeho príznaky?
Ako vyzerá zubný kaz?
Medzizubný kaz môže byť nebezpečný
Kazy u detí. Ako im predísť?
Ako liečiť zubný kaz doma? Je to vôbec možné?
Najlepšia je samotná prevencia.
Chystáte sa na bielenie? Najskôr si dajte pozrieť zuby.

Ako vzniká zubný kaz a aké sú jeho príznaky?

Za všetko môže zubný povlak. Pri nedostatočnom odstránení zubného povlaku, ktorý je plný baktérií, si môžete poriadne zavariť. Tieto mikróby totiž rozkladajú všetky cukry v potrave na kyseliny. Tie následne narúšajú zubnú sklovinu a k vzniku zubného kazu už máte naozaj blízko. Najskôr objavíte malý, povrchový kaz v podobe bielej škvrny a ak ihneď nezakročíte a nezlepšíte dentálnu hygienu, prechádza hlbšie do dentínu.

Prvým príznakom býva bolesť alebo citlivosť zuba na studené, teplé či sladké. Pri neliečenom zubnom kaze dochádza ku komplikáciám. Zápal drene, koreňa alebo hnisajúci zápal už patrí k pokročilému štádiu zubného kazu. Hrozí až paradentóza a najhorší stav nastáva, ak sa baktérie zo zápalu rozšíria do celého organizmu. (Zdroj)

5 faktorov, ktoré zapríčiňujú vznik zubného kazu:

Rizikový faktorPopis
CukorPríjem jednoduchých cukrov zvyšuje riziko vzniku zubného kazu
Zubný povlakNachádzajú sa v ňom mikroorganizmy, ktoré premieňajú cukry na kyseliny
Kvalita zubného tkanivaJe podmienená genetikou, no meniť sa môže aj vplyvom hormónov, napríklad počas tehotenstva
Dentálna hygienaNedostatočne odstránený zubný povlak spôsobuje zubný kaz
Znížený obsah minerálovFluoridy a vápnik udržiavajú zdravie zubnej skloviny

Ako vyzerá zubný kaz?

Začínajúci zubný kaz je veľmi ťažké spozorovať. Spočiatku vyzerá len ako malá biela škvrna. Včasné štádium býva bezpríznakové, no časom prechádza do tmavého sfarbenia a je viditeľný aj defekt zubnej skloviny. Rozsah zubného kazu dokáže určiť zubný lekár pomocou RTG vyšetrenia. Častokrát sa totiž stáva, že v podstate malý a „nevinne“ vyzerajúci zubný kaz siaha až do hĺbky dentínu, čo voľným okom nemusíte vidieť. (Zdroj)

Každé štádium je špecifické niečím iným. Toto sú 4 štádiá zubného kazu:

  1. Prvé štádium: biela škvrna – vplyvom vyplavovania minerálov zubná sklovina stráca svoju priesvitnosť a naberá farbu bielej kriedy. Môže sa nachádzať v medzizubných priestoroch, v ryhách, aj okolo krčkov, pričom v medzizubnom priestore je pre diagnostiku najvhodnejšie RTG vyšetrenie kvôli sťaženému prístupu.
  2. Druhé štádium: kaz dentínu – Dentín je mäkší ako sklovina, takže kaz sa šíri rýchlejšie. V medzizubnom priestore je okrem bielej škvrny viditeľná aj tmavá farba, ktorá presvitá cez sklovinu. V ryhách sa prejavuje tmavým lemom, ktorý je častokrát mäkký.
  3. Tretie štádium: dierka v zube – hlboký kaz v zube spôsobuje odlomenie skloviny, pretože stratila podklad. V medzizubnom priestore sa môže zaseknúť odlomená sklovina, čo znemožňuje čistenie. Pri krčku je viditeľný lem, ktorý vyzerá ako mokré drevo.
  4. Štvrté štádium: ružová dreň – v diere je viditeľné ružové, mäkké tkanivo, ktoré vyzerá ako ďasno. Ak zub nebolí, je pravdepodobne mŕtvy. (Zdroj)

Určite nie je vhodné, aby ste zubný kaz nechali zájsť ďalej ako do prvého štádia.

Medzizubný kaz môže byť nebezpečný.

Zubný kaz najčastejšie vzniká na korunkovej časti zubu, takzvanej žuvacej ploche, môže sa objaviť aj pod plombou alebo okolo nej a tiež v medzizubných priestoroch, pričom medzizubný kaz môže byť nebezpečnejší. Dôvodom je ťažká prístupnosť a samozrejme aj viditeľnosť. To, že niečo nie je v poriadku si uvedomíte až v momente, keď pociťujete bolesť či citlivosť. Vtedy už ale býva neskoro a je nutné ošetrenie zubným lekárom.

Dnes už existuje mnoho spôsobov, ako dôkladne a efektívne vyčistiť medzizubné priestory. Môžete si vybrať medzizubnú kefku, zubnú niť alebo aj ústnu sprchu, ktorá do medzizubného priestoru vháňa vodu pod silným tlakom, čím šetrne vyplaví zubný povlak a nečistoty. (Zdroj)

Kazy u detí. Ako im predísť?

Zubný kaz u detí nie je ničím odlišný od kazu u dospelého človeka. Vzniká rovnako a má rovnaké príznaky. Ako však máte predísť jeho tvorbe? Jednoducho dočisťovať. Aj keď si dieťa chce umývať zuby samé, je potrebná kontrola a dočistenie. Najmä v okolí ďasien a v medzizubných priestoroch. Tak, ako u dospelých.

Názor, že mliečne zúbky nie sú až také dôležité, pretože aj tak neskôr vypadnú, je nesprávny. Neošetrený kaz u dieťaťa spôsobuje také problémy ako u dospelých. Prináša so sebou zdravotné riziká a koniec-koncov môže utrpieť aj psychika. Ošetrenie zubného kazu môže byť bolestivé, najmä ak sa nachádza v pokročilom štádiu, čo dieťa môže poznačiť. Strach zo zubára je to posledné, čo by ste chceli riešiť. Takže aj u detí platí, že najlepším liekom je prevencia. Návšteva zubnej ambulancie je predsa príjemnejšia, ak je za účelom preventívnej prehliadky než ošetrenia. (Zdroj)

Ako liečiť zubný kaz doma? Je to vôbec možné?

V počiatočnom štádiu, teda vtedy, keď je viditeľná len povrchová zmena v podobe škvrny, ešte máte čas zabrániť vzniku zubného kazu. Je potrebné zvýšiť hygienu, fluorizáciu a vápnik. Tieto zložky nájdete aj v lepších zubných pastách. Vŕtačka nie je nutná ani vtedy, keď ide o hlbšie poškodenie zubnej skloviny. Zubár má k dispozícii koncentrovaný fluorid, ozón alebo laser. Pri pokročilom zubnom kaze, ktorý zasiahol aj dreň, je potrebná výplň. Ak už nie je možné ani to, nastáva extrakcia. Pomocou RTG sa zisťuje aj to, ako hlboko sa kaz rozšíril a či náhodou nezasiahol zubné lôžko a kosť. V každom prípade, liečba zubného kazu patrí do rúk odborníka, teda zubného lekára. Pri bolesti zubov vám dočasne môžu pomôcť analgetiká, no nakoniec aj tak budete musieť navštíviť zubára. Doma s tým veľa nenarobíte. Čím dlhšie budete čakať, tým horšie. Zubný kaz sa bude šíriť a spôsobí vám nepríjemnosti. (Zdroj)

Internet je plný rád a receptov, ako liečiť zubný kaz doma. Mnohé z nich sú priam nebezpečné. Spomenieme napríklad žuvanie vaječnej škrupiny, oškrabanie kazu ostrými predmetmi či zosvetlenie tmavého sfarbenia kazu pomocou peroxidu. Nerobte to! Síce nie nebezpečný, no neúčinný spôsob domácej liečby je napríklad pitie rôznych čajov a podobne. Treba si uvedomiť, že zubné tkanivo sa len tak samé neobnoví. 

Najlepšia je samotná prevencia.

Zubné kazy nemusíte liečiť, ak žiadne nemáte. Správnou prevenciou môžete predísť bolestiam a vysokým účtom u zubára. Ako na to?

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) v spolupráci so svetovou Alianciou pre budúcnosť bez zubného kazu vytvorili národné odporúčanie, ako predísť zubnému kazu. Vychádza z odporúčaní European Association of Dental Public Health a European Association of Pediatric Dentistry. Odporúčanie je adresované všetkým zubným lekárom, zubným asistentom, dentálnym hygienikom a sestrám. 

Tu je 13 najdôležitejších bodov:

  1. S hygienou začať od prvého prerezaného mliečneho zuba.
  2. Čistiť zuby s fluoridovanou zubnou pastou.
  3. Čistiť zuby dvakrát denne.
  4. Čistiť zuby dôkladne, bez ohľadu na čas. Cieľom je odstránenie zubného povlaku zo všetkých plôch zuba.
  5. Obsah fluoridu v zubnej paste by mal zodpovedať veku dieťaťa.
  6. Zubná pasta by sa mala po čistení vypľuť, no ústa nevyplachovať. To neplatí pre deti v predškolskom veku.
  7. Používať medzizubné kefky alebo zubnú niť.
  8. Deťom by mali rodičia zuby dočisťovať, a to až do veku 12 rokov.
  9. Obmedziť jedlá a nápoje s obsahom cukru.
  10. Po večernom čistení zubov nekonzumovať žiadne jedlá a nápoje.
  11. Ak užívate lieky, je vhodné zistiť, či obsahujú cukor a po prípade ich nahradiť alternatívou bez cukru.
  12. U detí existuje možnosť pečatenia chrupu. Informujte sa u svojho zubného lekára.
  13. Absolvovať preventívnu prehliadku u zubára aspoň raz ročne, deti dvakrát ročne, tehotné ženy dvakrát počas trvania tehotenstva. (Zdroj)

Chystáte sa na bielenie? Najskôr si dajte pozrieť zuby.

Fakt, že vás zubný kaz obmedzuje pri bežných činnostiach, ako napríklad pri jedle, pití či umývaní zubov, ani nemusíme pripomínať. Okrem toho nevyzerá veľmi príťažlivo. Viete však, že ak si chcete vybieliť zuby, je zubný kaz taktiež prekážkou? Bielenie by sa malo vykonávať len na zdravých a dobre ošetrených zuboch. Bielenie zubov môže spôsobiť dočasnú zvýšenú citlivosť zubov, ktorú môže zubný kaz znásobiť. Ako už viete, odstránenie zubného kazu by ste mali riešiť u zubného lekára, no bielenie zubov už pokojne zvládnete aj doma. Môžete si zvoliť bieliacu zubnú pastu alebo bieliace pásiky na zuby. Použitie oboch je veľmi jednoduché a efektívne. Ak sa neviete rozhodnúť, čo je pre vás najvhodnejšie, poraďte sa so svojím zubárom, alebo si prečítajte samostatný článok, v ktorom sa dozviete viac.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo