Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Ako si správne čistiť zuby a prečo je to dôležité

Čistenie zubov. Každodenná činnosť, ktorá je rutinou každého z nás. Aspoň by mala byť. Aj keď dentálnu hygienu dodržiavate každý deň, zamysleli ste sa niekedy nad tým, či to robíte správne? Viete, ako často si treba umývať zuby? A čo vaše deti? Tento článok vám pomôže lepšie porozumieť technikám čistenia zubov a možno sa vyhnete častým návštevám zubára.

Obsah článku:
Umývanie zubov netreba zanedbávať!
Ako často si treba umývať zuby?
Správna technika čistenia je základ
Ako to robiť so sonickou kefkou?
Treba si vytvoriť rutinu
Ako naučiť deti umývať si zuby?

Umývanie zubov netreba zanedbávať!

Určite to poznáte. Prídete z práce vo večerných hodinách a vaša posteľ je to jediné, na čo dokážete myslieť. To je v poriadku, spánok je predsa dôležitý. Najmä, ak na vás čaká nasledujúci deň plný ďalších povinností. No nezabudli ste na niečo? Presne tak, umyť si zuby! Aj keď ste akokoľvek vyčerpaní z celého dňa, na čistenie zubov by ste nemali zanevrieť. Veď vaše zuby sú tak isto unavené, ako vy. Počas dňa ste si iste dopriali výdatný obed a po ňom kávu, k nej možno aj niečo sladké. A vaše zuby si toto všetko pamätajú! Vytvára sa na nich povlak, ktorý je plný baktérií a verte, že keby ich bolo vidieť voľným okom, nenechali by ste ich vo svojich ústach až do rána. Ranné umývanie zubov je však rovnako dôležité, ako to večerné. Počas noci sa totiž v ústnej dutine taktiež množia baktérie a k zubnému kazu máte už len krôčik. (Zdroj)

Ďalším nepríjemným dôsledkom zanedbávania dentálnej hygieny sú žlté či zafarbené zuby. Najznámejšími a najčastejšími príčinami takého stavu býva fajčenie, pitie kávy či červeného vína.

Našťastie existujú 2 spôsoby, ako sa zbaviť žltých zubov:

  1. Bieliaca zubná pasta
  2. Bieliace pásiky

Už dávno neplatí, že kvalitné bielenie zubov vám urobí iba zubár. Pomocou bieliacich pásikov to hravo zvládnete aj doma.

Ako často si treba umývať zuby?

Túto otázku ste si už určite položili. Tak ako to teda je? Koľkokrát denne by sme si mali čistiť zuby? Stačí ráno a večer, alebo po každom jedle? Odpoveďou je aspoň dvakrát denne. Častica „aspoň“ je v tomto prípade dôležitá. V podstate je jedno, koľkokrát denne sa tejto činnosti venujete. Základom je, aby ste ju vykonávali aspoň dvakrát denne, respektíve ráno a večer. Pokiaľ sa vaša strava skladá prevažne zo sacharidov či cukrov, odporúčame čistiť zuby aj častejšie, pretože takéto potraviny majú tendenciu spôsobovať zubný kaz.

Pozor však na správne načasovanie! Pokiaľ si zvyknete umývať zuby po raňajkách, mali by ste počkať aspoň hodinu. Predídete tak poškodeniu štruktúry zubov. Zvlášť, ak ste si pripravili ovocné raňajky. Po konzumácii jedla je zubná sklovina mäkká a vtedy by ste si čistením skôr uškodili, ako pomohli. (Zdroj) Pri čase ešte ostaneme a pripomenieme vám, že umývanie zubov by malo trvať minimálne 2 minúty.

Správna technika čistenia je základ

Teraz už vieme, prečo by sme si mali umývať zuby a tiež, ako často. Poďme si povedať aj to, ako to robiť správne. Môžete si čistiť zuby aj 4 krát denne, no ak to robíte zle, je to zbytočné a neefektívne. 

5 techník čistenia zubov:

  1. Technika podľa Foneho – zvykne sa používať pri čistení detského chrupu. Spočíva v krúživých pohyboch zubnou kefkou, pričom čistíme horný a spodný rad zubov súčasne. Potom prejdeme na vnútornú plochu zubov a nakoniec aj žuvacie plochy.
  2. Vertikálna kombinovaná technika – základom tejto techniky je sklon zubnej kefky pod uhlom 45°. Vertikálnymi pohybmi stierame zuby smerom od ďasien k hrotu. Žuvacie plochy následne čistíme horizontálnymi pohybmi.
  3. Stillmanova technika – podobný princíp, ako pri vertikálnej kombinovanej technike, ibaže tentokrát pri vertikálnych pohyboch mierne vibrujeme kefkou. Žuvacie plochy opäť čistíme horizontálne.
  4. Bassova technika – táto technika je najpoužívanejšia a najvhodnejšia pre každého. Hlavu kefky priložíme k okraju ďasna. Znovu urobíme 45° sklon. Konce štetín by mali prenikať až do ďasnového žliabku, kde sa najčastejšie zhromažďuje povlak. Ľahkými krúživými pohybmi a jemným tlakom dosiahneme účinnosť  čistenia.
  5. Cirkulárna technika – kombinácia horizontálnych a krúživých pohybov. (Zdroj), (Zdroj)

Nesmieme zabúdať ani na medzizubné priestory. Tam sa povlak vytvorí veľmi jednoducho a ak ho odtiaľ nedostaneme, riskujeme zubný kaz. Na čistenie medzizubných priestorov sa používajú medzizubné kefky alebo dentálna niť. Najvhodnejšia je však kombinácia týchto dvoch pomôcok. 

Starostlivosť o chrup môžete doplniť aj jednozväzkovou zubnou kefkou, ktorú oceníte najmä pri vyčnievajúcich zuboch či ťažšie dostupných miestach ústnej dutiny.

Čisté zuby vyzerajú dobre, no biele zuby ešte viac. Obyčajnú zubnú pastu môžete nahradiť bieliacou pastou a zabijete dve muchy jednou ranou. 

Ako to robiť so sonickou kefkou?

Technológie napredujú a uľahčujú nám každodenný život. Výnimkou nie je ani oblasť starostlivosti o zuby. Časy klasických zubných kefiek sú už dávno preč a čoraz častejšie ľudia využívajú elektrické, alebo sonické zubné kefky. Niet pochýb, že čistenie takouto kefkou je efektívnejšie a jednoduchšie. Sonické zubné kefky sú v porovnaní s rotačnými omnoho šetrnejšie k zubom a ďasnám, takže sa budeme venovať práve im. Navyše, sonická technológia premiešava sliny, vodu a zubnú pastu a vháňa ich do medzizubných priestorov. Použitie takej zubnej kefky je jednoduché.

Ako si teda správne čistiť zuby sonickou kefkou? Tu tiež platia pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať. Jedným z nich je tlak. Kým na obyčajnú kefku musíte vyvíjať mierny tlak, aby ste dosiahli efektívne čistenie, pri sonickej kefke to neplatí. Práve naopak, tlakom prestane kmitať. Z toho vyplýva práve šetrnosť čistenia. (Zdroj

Samotný postup čistenia sonickou kefkou sa nijako nelíši od vyššie spomenutých metód. Za zmienku však stojí malá rada. Kefku zapnite vtedy, ak ju máte už v ústach. Inak by kmitanie sonickej kefky mohlo spôsobiť znečistenie vašej kúpeľne zubnou pastou.

Treba si vytvoriť rutinu

Ako už vieme, umývanie zubov je dôležitá činnosť. Ešte dôležitejšie je, aby sme to vykonávali správne. Čo by sme ešte mohli zdokonaliť? Pravidelnosť. Pokiaľ ste si doteraz z nejakého dôvodu neumývali zuby pravidelne, teda aspoň dvakrát denne, je načase zmeniť to. Či už zabúdate, alebo sa vám jednoducho nechce, skúste sa nejako motivovať. Pocit špinavých a drsných zubov predsa nie je nič príjemné. Pri predstave, ako to vo vašich ústach „žije“, už určite nezabudnete použiť zubnú kefku. Čisté zuby sú zdravé, a ak sú zuby zdravé, je zdravé aj celé telo. Možno by vám mohla pomôcť aj spomienka na posledný účet od zubára. 

Ako naučiť deti umývať si zuby?

My dospelí už vieme, že umývanie zubov patrí medzi každodenné povinnosti. Tiež už vieme, kedy, ako často a ako dlho si máme umývať zuby. Naučili sme sa aj to, ako to robiť správne. Čo však naše deti? Tie predsa nevedia, aké je to dôležité. Rovnako ako sa učia robiť prvé kroky, hovoriť prvé slová, tak sa musia naučiť aj čistiť si zuby. Mala by to samozrejmosť, ako aj chôdza a rozprávanie.

6 tipov, ako naučiť deti umývať si zuby:

  1. U detí máme tú výhodu, že ich môžeme učiť umývať zuby už od batoľaťa. Všetko je len o zvyku. Ak si dieťa od útleho veku zvykne na cudzí predmet v ústach v pravidelných intervaloch, neskôr nebudete mať problém s umývaním prvých zúbkov.
  2. Ak ste takéto vytvorenie návyku prešvihli, nezúfajte. Stále máte šancu premeniť ranný a večerný boj na zábavnú hru. Na trhu nájdete množstvo detských zubných kefiek. Ich prednosťou je farebnosť. Dovoľte dieťaťu, aby si vybralo tú, ktorá sa mu páči. Detské kefky majú spravidla jemné štetinky a sú vyvinuté pre detský chrup svojou veľkosťou a tvarom rukoväte.
  3. Ako skvelá motivácia poslúžia napríklad aj presýpacie hodiny, aby si dieťa samé vedelo odsledovať čas.
  4. Dobrou pomôckou môžu byť rôzne pesničky, rozprávky či básničky o umývaní zúbkov. Fantázii sa medze nekladú.
  5. Ak nezaberie ani to, opäť nás zachráni technológia. Detskú elektrickú zubnú kefku určite neodmietne ani to najtvrdohlavejšie dieťa. Bonusom sú rôzne mobilné aplikácie či možnosť nastavenia režimu.
  6. V každom prípade platí, že dieťa kopíruje svojich rodičov. Ak vidí, že si starostlivo umývate zuby dvakrát denne, verte, že dieťa bude tiež. Nakoniec to bude oveľa jednoduchšie než sa zdá. Stačí ísť príkladom. (Zdroj)

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo