Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Máte citlivé zuby? Poradíme vám, čo pomáha na citlivosť zubov

Citlivé zuby sú určite nepríjemnou záležitosťou. Trápia vás príliš horúce alebo studené potraviny a na džúsy sa nemôžete ani pozrieť, bez toho, aby vám hneď nezačalo brnieť v zuboch? Ako ale môžete proti citlivým zubom bojovať? To si povieme v našom článku.

Obsah článku:
Čo sú to citlivé zuby
Čo spúšťa bolesť u citlivých zubov?
Čo pomáha na citlivé zuby?
Ako sa denne starať o citlivé zuby?

Čo sú to citlivé zuby

Citlivé zuby samy o sebe môžu byť spôsobené hneď niekoľkými príčinami. Môže sa tiež často jednať o tzv. dentínovú hypersenzibilitu. Tou trpia najmä ľudia medzi 20.-50. rokom života. Takúto citlivosť zubov potom spôsobuje obnažený dentín, ktorý nie je chránený sklovinou a môže za nepríjemné pocity a bolesť, ktorá je s citlivosťou zubov spájaná. Dentínovú hypersenzibilitu však musí potvrdiť lekár. V prípade citlivých zubov určite neváhajte navštíviť vášho zubného lekára.

Citlivosť zubov ale môže tiež súvisieť s ustupujúcimi ďasnami, čo spôsobuje citlivé zubné krčky. Niekedy sa vyskytuje citlivosť zubov tiež kvôli tvrdej kefke či prílišnému tlaku pri čistení zubov. Niekedy je spájaná aj s bielením ale táto citlivosť spravidla do dvoch dní vymizne. Citlivosť zubov ale môže byť spôsobená aj kazom. Aj preto sa odporúča návšteva stomatológa, ktorý sa o kaz odborne postará.

Čo spúšťa bolesť u citlivých zubov?

Citlivé zuby

Bodavú bolesť, ktorú ľudia s citlivými zubami pociťujú, môže vyvolať celý rad podnetov a spúšťačov. Veľmi často sa to stáva, keď napríklad konzumujete horúce alebo studené nápoje. Rovnako môžu pôsobiť kyslé alebo sladké potraviny, studený vzduch alebo dokonca úplne bežné čistenie zubov. Sú ale aj iné príčiny, ktoré sme si vymenovali vyššie. Jedná sa predovšetkým o citlivosť zubov po bieliacej kúre, kvôli zubnému kazu alebo tiež po zákroku zubára. Táto citlivosť zubov ale spravidla do dvoch dní zmizne a v prípade zubného kazu zmizne po jeho ošetrení. Dentínová hypersenzibilita však len tak ľahko nezmizne, bohužiaľ.

Čo pomáha na citlivé zuby?

Ak trpíte citlivými zubami, rozhodne je vhodné najskôr navštíviť svojho zubára. Ten by vám mal byť schopný poskytnúť radu, ako s citlivosťou bojovať. Tým, že zvolíte včasnú konzultáciu, môžete predísť zhoršeniu situácie ohľadom citlivosti zubov. Ak by zubár uznal, že sa jedná o skutočne pokročilú dentínovú hypersenzibilitu, potom by mohol siahnuť po zákroku, kedy by sa pokúsil odhalený dentín „obaliť“, aby zuby neboli tak citlivé. Pokiaľ sa bude jednať o zvládnuteľnú formu, prípadne o úplne inú príčinu, odporučí vám zubnú pastu, ktorá by mala citlivosť znížiť. Čo na citlivé zuby tiež pomáha? Predovšetkým pravidelná zubná hygiena.

Ako sa denne starať o citlivé zuby?

Čištění zubů 2

Medzi veľmi časté rady patrí predovšetkým čistenie zubov kefkou a zubnou niťou. Práve dokonalá zubná hygiena môže napomôcť lepšiemu zvládnutiu citlivosti zubov. Zároveň ich ale nečistite príliš často či agresívne, to by mohlo zase poničiť zubnú sklovinu a tým pádom by sa citlivosť zubov ešte zhoršila. Tiež sa odporúča používať pastu na citlivé zuby, ktorú sme v tomto článku už niekoľkokrát spomínali.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo