Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

5 mýtov o bielení zubov

Mnoho ľudí odmieta bielenie zubov kvôli niektorým veľmi častým nepravdám. Ak ste sa rozhodli pre bielenie, určite ste zistili, že niektoré z „overených informácií“ sú veľmi nepresné alebo úplne nesprávne. Nasledujúci článok vám pomôže vyvrátiť tie najrozšírenejšie mýty.

1. Bielenie poškodzuje zubnú sklovinu

Prierez zuba

Toto je snáď najčastejšie používaná fráza v súvislosti s bielením zubov. Ale je to naozaj tak? Je to daň, ktorú treba zaplatiť za bielenie? Môžeme vás uistiť, že na tomto tvrdení nie je ani tieň pravdy. Pri bežnom procese bielenia sa vám nič také nemôže stať. Zloženie zubnej skloviny obsahuje vysoké percento minerálov, aj preto sa považuje za najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele. Museli by ste teda použiť najvyššiu možnú koncentráciu peroxidu vodíka a aplikovať ho na zuby každý deň, aby sa niečo také stalo. Pokiaľ budete dodržiavať návod na použitie a bieliť si zuby v odporúčaných intervaloch, nemusíte sa o svoju sklovinu obávať. (Zdroj). Bezpečnosti bielení zubov sme venovali zvlásť článok, ktorý nájdete tu.

2. Farba zubov je dedičná, bielenie nebude efektívne

Porovnávanie odtieňa zubov

Ďalším rozšíreným mýtom je údajná dedičnosť farby zubov. V tomto ohľade však môžete zdediť len hrúbku zubnej skloviny. Ak je vaša sklovina (dentín) tenšia, je možné, že jej žltohnedá farba bude viac presvitať a vaše zuby budú celkovo vyzerať nevzhľadnejšie. Nemusíte však vešať hlavu, pri bielení zubov to nie je vážna prekážka. Okrem toho k zafarbeniu zubov prispieva aj strava, fajčenie a pitie kávy alebo sladených nápojov (Zdroj), avšak ani zafarbenie týmito faktormi nebude mať na bielenie veľký vplyv. Samozrejme, nedá sa vopred povedať, o koľko odtieňov sa vaše zuby vybielia, ale efekt by mal byť vždy viditeľný.

3. Biele zuby majú len hviezdy Hollywoodu

Žena s filmovou klapkou

Bielenie zubov už nie je len výsadou ľudí vystupujúcich pred kamerou, ktorí by zaň museli zaplatiť veľmi vysoké sumy. Stále platí, že cena za ambulantné bielenie u zubára sa pohybuje vo vyššej cenovej relácii. Efekt porovnateľný s profesionálnym zákrokom však môžu poskytnúť aj domáce bieliace súpravy, ktoré sa dajú kúpiť s podstatne prijateľnejšou cenovkou. Okrem toho je tento spôsob bielenia zubov oveľa pohodlnejší ako postupy v zubnej ambulancii.

4. Zuby sa budú viac kaziť

Ilustrácia zubného kazu

Za vznikom zubného kazu stoja baktérie. Tie sa nachádzajú v zubnom povlaku a rozkladajú všetky cukry z potravy na kyseliny. Ak sa tento povlak dostatočne neodstráni, môže viesť k demineralizácii skloviny a následnému vzniku zubného kazu. Mýtus, že bielenie spôsobuje eróziu zubnej skloviny, sme už vyvrátili. Bielenie zubov teda neprispieva k vzniku zubného kazu. (Zdroj) Naopak, mnohé bieliace zubné pasty dokonca chránia pred zubným kazom a podporujú celkové zdravie vašich zubov.

5. Citlivé zuby sa nesmú bieliť

Žena prejavuje strach z citlivých zubov

Veľa ľudí sa tiež mylne domnieva, že žiadna z metód bielenia nie je pre nich vhodná kvôli ich citlivosti zubov. Jednou z vhodných metód je používanie bieliacich pásikov. Nie je problém vybrať si z ponuky takých, ktoré sú špeciálne zamerané na citlivé zuby. Tajomstvo spočíva v PAP – kyseline ftalimidoperoxykaprovej. Za týmto jazykolamom sa skrýva jedinečná a predovšetkým zdraviu prospešná zložka, ktorá nespôsobuje zvýšenú citlivosť, takže je vhodná aj pre citlivé zuby. (Zdroj) Bieliaci účinok je rovnaký ako pri iných bieliacich pásikoch. Môžete ho však ešte vylepšiť bieliacimi pastami alebo LED lampami.

Domáce bielenie zubov certifikovanými prostriedkami môžeme označiť za nielen efektívne a cenovo dostupné, ale hlavne bezpečné. Ak by to tak nebolo, ľudia by tieto produkty nekupovali a nepoužívali. Samozrejme, musíte dodržiavať pokyny výrobcu. Ten pri výrobe spĺňa najvyššie štandardy a prísne požiadavky na kvalitu, aby ste vy a vaše zuby dostali to, čo potrebujete. 

Vybieli aj citlivé zuby!

Bieliace Pásiky INNOVATEETH™

žiadna citlivosť po bielení

vhodné aj pre už citlivé zuby

viditeľná premena v priebehu pár dní

Viac info

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo