Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Trápia vás žlté zuby? Poradíme vám, ako ich vyčistiť

Žlté zuby môžu mať mnoho rôznych príčin. Či už je to genetika, nesprávna životospráva alebo zubná hygiena. V rámci tohto článku sa pozrieme na to, čo všetko spôsobuje žltnutie zubov a ako vyčistiť žlté zuby.

Obsah článku:
Čo spôsobuje žltnutie zubov?
Ako vybieliť zuby pomocou bieliacich pásikov?
Ako si udržať žiarivo biely úsmev
Biela diéta
Ako predísť zožltnutiu zubov

Čo spôsobuje žltnutie zubov?

Príčin žltých zubov môže byť hneď niekoľko. Možno vás prekvapí, že za žltnutím zubov stojí tiež nadmerné používanie ústnej vody s vysokým obsahom kyselín. Rovnako tak môže mať na žltnutie zubov zlý vplyv aj kyslé ovocie či zelenina. Aj tu môže kyselina obsiahnutá v ovocí poškodiť zubnú sklovinu. Ďalším aspektom, ktorý môže za žltnutie zubov, je nadmerná konzumácia kávy. Káva sama o sebe môže na zuboch zanechať silné pigmentové stopy. Nepotešíme ale ani fajčiarov. Tabak taktiež obsahuje silné farbivá, ktoré zafarbujú zuby a spôsobujú tak ich žltnutie. Posledným, ale veľmi častým dôvodom žltnutia zubov je nedostatočná či zanedbávaná ústna hygiena.

Ako vybieliť zuby pomocou bieliacich pásikov?

Kúra pomocou bieliacich pásikov trvá spravidla 10 až 20 dní. Doba aplikácie pásika je asi pol hodiny. To je štyrikrát kratšia doba, než ktorú by ste strávili pri bielení u zubára. Výhodou bieliacich pásikov je tiež fakt, že gél obsahuje rovnaké účinné látky, aké používajú pre bielenie zubov práve stomatológovia. Výsledok je teda zaručený. Gél na pásikoch sa navyše dostane aj do menej prístupných miest. Aplikácia samotných pásikov je teda veľmi jednoduchá, takže ju zvládne každý. Niekedy sa môže objaviť citlivosť zubov, ktorá ale nie je trvalá a po ukončení kúry zmizne. Bieliace pásiky sú tak veľmi obľúbenou možnosťou, ako sa zbaviť žltých zubov.

Ako si udržať žiarivo biely úsmev

Čo zaberá na žlté zuby? Základným kameňom žiarivého úsmevu a udržania bielych zubov je správna ústna hygiena. Bez nej to skrátka nepôjde, ani keby ste veľmi chceli. Napomôcť môže tiež používanie zubných pást s bieliacim účinkom. Zabúdať by sa samozrejme nemalo ani na pravidelné návštevy u zubára. Pomôcť vám môže aj zmena jedálnička, kedy obmedzíte niektoré potraviny, predovšetkým také, ktoré obsahujú veľa farbív, či už prírodných alebo umelých.

Biela diéta

Bezfarebná či biela diéta vám môže pomôcť k udržaniu bieleho úsmevu predovšetkým potom, čo podstúpite vybielenie zubov. Diéta by mala trvať 48 hodín a chráni vás pred opätovným zafarbením zubov. Po bielení býva váš chrup viac zraniteľný, čo by mohlo viesť k rýchlemu zafarbeniu, čím by bielenie nebolo z dlhodobého hľadiska také účinné. V rámci tejto diéty sa vyvarujete predovšetkým farebným a kyslým potravinám. Mali by ste sa tak na 48 hodín vzdať kávy, paradajok, mrkvy, čokolády ale aj fajčenia. Je toho viac, ale o tom inokedy.

Ako predísť zožltnutiu zubov

Ako sme si vysvetlili vyššie, za žltnutie zubov môže veľa faktorov. Ak sa chcete žltým zubom vyhnúť, potom rozhodne obmedzte fajčenie. Tabak má totiž na zuby veľmi neblahý vplyv. Ďalšou radou, ako predísť zažltnutiu, je dobrá ústna hygiena, ktorá má taktiež významný vplyv. Ak budete hygienu dôsledne dodržiavať, zažltnutiu zubov rozhodne predídete. Môžete sa tiež poradiť so svojím lekárom. V neposlednom rade pomôže obmedziť konzumáciu niektorých potravín.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo