Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Najlepšia zubná pasta pre vás. Akú si vybrať?

Výber zubnej pasty nemusí byť taký ťažký než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Základom je, aby vyhovovala vašim potrebám a požiadavkám. Nižšie sa dozviete aj to, z akých zubných pást máte na výber a na čo si dávať pozor. Vedeli ste napríklad, že zubná pasta môže vaše zuby aj vybieliť?

Obsah článku:
Aké zubné pasty existujú?
Na čo si dávať pri výbere pozor?
Najlepšia bieliaca pasta. Čo musí spĺňať?

Aké zubné pasty existujú?

Zubná pasta

Vo všeobecnosti môžeme zubné pasty rozdeliť na 8 typov:

  1. Bieliace
  2. Proti paradontóze
  3. Detské
  4. Pre citlivé zuby
  5. Pre citlivé ďasná
  6. Na obyčajné čistenie
  7. Bez fluoridu
  8. Prírodné

Každá zubná pasta má niečo do seba. Okrem účelu si môžete vybrať aj rôzne príchute a dokonale ju tak prispôsobiť svojim nárokom. 

Na čo si dávať pri výbere pozor?

Akú zubnú pastu používať? Ktorá je pre vás tá najlepšia? V prvom rade si treba položiť otázku, čo od zubnej pasty očakávate. Potom je na mieste aj otázka, či trpíte nejakým ochorením ústnej dutiny. Krvácajú vám ďasná? Máte alergiu na fluorid? Máte citlivé zuby? Alebo ich máte žlté

5 tipov pre výber najlepšej zubnej pasty pre vás:

1. Ak sa chcete napríklad zbaviť žltých zubov, vyberte si bieliacu zubnú pastu. Je výnimočná tým, že má vyššiu čistiacu schopnosť než obyčajná zubná pasta. V zložení takej zubnej pasty sa nachádzajú účinné látky, ktoré v niektorých prípadoch dokážu zuby vybieliť viac ako o jeden odtieň.

2. Pri citlivých zuboch sa poobzerajte po zubnej paste, ktorá je určená práve pre vás. Cieľom je posilniť zubnú sklovinu a uzatvoriť dentínové kanáliky.

3. Krvácanie ďasien je nepríjemný stav. Spôsobuje ho zápal, ktorý vznikol v dôsledku nahromadenia zubného povlaku. V tomto prípade sa zamerajte na zubnú pastu proti krvácaniu a zápalu. Účinné látky sťahujú ďasná a obmedzia krvácanie, zatiaľ čo protizápalové zložky liečia príčinu.

4. Fluorid býva najčastejšou zložkou zubných pást. Posilňuje zubnú sklovinu. Ak však máte alergiu na fluorid, je dôležité, aby ste sa mu vyhli. Našťastie, na trhu nájdete aj zubné pasty bez fluoridu.

5. Stavili ste na prírodu? Aj vo vašom prípade máte na výber. Prírodné zubné pasty sú dnes veľmi obľúbené, aj keď nemajú možno až takú schopnosť posilniť zubnú sklovinu, pretože neobsahujú fluorid. V prípade alergie si ale tiež môžete vybrať túto alternatívu. (Zdroj

Pri fluoride ešte chvíľu ostaneme a povieme si, akú má funkciu a aké množstvo fluoridov by sa malo nachádzať v zubnej paste. Fluoridy podporujú remineralizáciu zubnej skloviny, a zároveň zuby chránia pred vznikom zubného kazu. Množstvo fluoridov sa líši v závislosti od typu zubnej pasty. Vysoké hodnoty nájdete napríklad v najlepších bieliacich zubných pastách či zubných pastách proti kazom.

  • Detské zubné pasty pre deti do 3 rokov – fluoridy do 400 ppm.
  • Detské zubné pasty pre deti od 4 do 6 rokov – fluoridy od 500 do 750 ppm.
  • Detské zubné pasty pre deti od 7 rokov – fluoridy nad 1 000 ppm.
  • Zubné pasty pre dospelých – fluoridy nad 1 500 ppm.
  • Terapeutické zubné pasty – fluoridy do 2 500 ppm. (Zdroj)

Množstvo fluoridov si ustrážte najmä pri výbere zubnej pasty pre deti.

Ďalšou vlastnosťou zubnej pasty je abrazivita. Čím vyššia abrazivita, tým vyššia schopnosť čistenia a bielenia. Avšak pozor! Vysoko abrazívnu zubnú pastu nepoužívajte dlhodobo. Takéto zubné pasty obrusujú zubnú sklovinu, čím síce odstránia žlté tóny či škvrny, no pri dlhodobom používaní vám ju môžu poškodiť. Na zubných pastách hľadajte hodnotu RDA. Vo všeobecnosti platí, že:

  • Zubné pasty pre citlivé zuby sú nízko abrazívne, takže majú hodnotu maximálne do 70 RDA.
  • Bežné abrazívne zubné pasty pre každodenné používanie majú 70 RDA.
  • Vysoko abrazívne zubné pasty môžu mať hodnotu nad 70 RDA, tie sú určené na krátkodobé používanie.
  • Detské zubné pasty by nemali presahovať hodnotu 60 RDA.
  • Niektoré bieliace zubné pasty môžu obsahovať až 150 RDA, no sú vhodné len pre silné a zdravé zuby a používajú sa len za účelom vybielenia zubov. (Zdroj)

V neposlednom rade rozhoduje aj cena a značka zubnej pasty. Špeciálne zubné pasty, napríklad bieliace, zvyknú byť o niečo drahšie, no častokrát cena zodpovedá kvalite, čo značí, že je naozaj účinná. Tu spomenieme napríklad značku Crest s dlhoročnými skúsenosťami s vývojom zubných pást. Preslávili sa najlepšími bieliacimi zubnými pastami. Napokon, výber značky ostáva vo vašich rukách a záleží len na vás, akú cenu ste ochotný zaplatiť.

Najlepšia bieliaca pasta. Čo musí spĺňať?

Pokiaľ sú vašim jediným problémom žlté zuby a túžite po dokonalom bielom úsmeve, potrebujete bieliacu zubnú pastu. Na prvom mieste by mala byť účinnosť. Ako však zistíte, či naozaj funguje? Prečítajte si napríklad recenzie používateľov. Ak nejaký produkt ohodnotí kladne viacero ľudí, je vysoká pravdepodobnosť, že bude vyhovovať aj vám.

Bieliace zubné pasty fungujú na princípe abrazív, ktoré brúsia škvrny a zubný povlak. Okrem toho môžu obsahovať aj peroxid, jedlú sódu či aktívne uhlie. Jedlá sóda v kombinácii s peroxidom však spoľahlivo odstráni zafarbenie zubov. Príkladom takejto účinnej bieliacej pasty je opäť značka Crest. Okrem peroxidu a jedlej sódy obsahuje aj pomerne vysokú hodnotu fluoridov, ktoré zuby chránia pred kazmi a kameňom. Pochádza z USA, čo svedčí o kvalite. V USA totiž bieliace pasty nie sú nijako regulované, takže jediný spôsob, ako si overiť bezpečnosť, je pečať ADA (American Dental Association). (Zdroj

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo