Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Poškodzuje pieskovanie zubov zubnú sklovinu?

Pieskovanie zubov, pre niekoho neznámy až abstraktný pojem, pre iného zase súčasť bežnej dentálnej hygieny. Čo si pod týmto pojmom predstaviť, ako funguje a na čo sa používa? To všetko si povieme v našom článku.

Obsah článku:
Čo je pieskovanie zubov
Dentálna hygiena – pieskovanie
Ako prebieha pieskovanie
Pieskovanie zubov cena a skúsenosti

Čo je pieskovanie zubov

Najskôr si povieme, že počas pieskovania sa nepoužíva piesok, ale spravidla istá forma jedlej sódy, ktorá je prítomná v profesionálnych prípravkoch, ktoré sa používajú pre túto metódu odstraňovania pigmentových škvŕn a usadenín. Tieto škvrny sa tvoria na zuboch spravidla kvôli potravinám a nápojom s vysokým obsahom farbiva alebo aj z dôvodu zanedbanej ústnej hygieny. Výhodou je, že sa prášok dostane aj do ťažko dostupných miest, takže sa nevzhľadné pigmenty odstránia prakticky všade. Počas tohto zákroku by sa zubná sklovina nemala žiadnym spôsobom poškodiť.

Niekedy sa pieskovanie označuje za ekvivalent bielenia zubov, čo nie je tak úplne pravda. Pieskovanie prebieha čisto na povrchu skloviny, ktorú vyhladzuje a odstraňuje z nej nečistoty, zuby ale vybieliť nedokáže.

Dentálna hygiena – pieskovanie

Pískování

Pieskovanie, rovnako ako mnoho iných úkonov, je súčasťou dentálnej hygieny a celý zákrok trvá asi 30 minút. Výhodou je fakt, že sa neničí zubná sklovina a nedochádza ani k chemickému zaťažovaniu zubov. Navyše dokáže vyčistiť aj medzizubné priestory. Tento zákrok sa neodporúča podstúpiť v prípade, že trpíte zápalom ďasien. Jednak by celá procedúra mohla byť bolestivá a tiež by dochádzalo k zbytočnému krvácaniu ďasien.

Ako prebieha pieskovanie

Celý proces prebieha tak, že je stlačený vzduch prepúšťaný cez nádobku s práškom. Vďaka tomu dochádza k strhnutiu čiastočiek prášku, ktoré sa zmiešajú s destilovanou vodou. Takáto zmes potom vo vysokej rýchlosti naráža na zubnú sklovinu, kde odstraňuje pigmenty, usadeniny a zároveň sklovinu vyhladzuje.

Pieskovanie zubov cena a skúsenosti

Určite vás zaujíma, koľko vás celý tento zákrok bude stáť. Oproti profesionálnemu bieleniu u stomatológa vás vyjde táto procedúra lacnejšie. Cena pieskovania zubov sa pohybuje okolo 40 €. Záleží samozrejme na každej stomatologickej klinike, jednotná cena totiž neexistuje. Skúsenosti s pieskovaním zubov sú naozaj rôzne. Pieskovanie by samo o sebe bolieť nemalo, je len nepríjemné. Predsa len vám vo vysokej rýchlosti dopadajú čiastočky prášku na zuby. Môže sa stať, že budú tiež krvácať ďasná, čo je vedľajším účinkom pieskovania.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo