Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Ako mať biele zuby? Tipy a triky, ako dosiahnuť biele zuby

Žiarivo biely úsmev je snom mnohých ľudí. Ako mať biele zuby? Dá sa to aj v domácom prostredí alebo musím navštíviť stomatológa? V tomto článku sa pozrieme na tipy a triky, ako sa to dá dosiahnuť a čo všetko sa preto musí urobiť.

Obsah článku:
Prečo sa zuby farbia?
Bieliace pásiky
Bieliace pasty
Biele zuby, ako na to?

Prečo sa zuby farbia?

Žluté zuby kouření

Zuby sa spravidla farbia kvôli styku s rôznymi pigmentmi, s ktorými prichádzajú do kontaktu každý deň. Niet preto divu, že sa vďaka tomu časom sfarbia. A kde sa vyskytuje veľa farbív? Jednoznačne sem patrí káva, červené víno či napríklad karí. Preto by ste pre belšie zuby mali tieto potraviny obmedziť. O fajčení sa ani baviť nemusíme, aj to má nepriaznivé účinky na farbu vašich zubov. Zafarbenie je tiež dané geneticky, a to odtieňom dentínu a hrúbkou zubnej skloviny. O tom sme písali v článku Ako prebieha bielenie zubov u zubára.

Bieliace pásiky

Bieliace pásiky sú jedna z možností, ako mať belšie zuby. Jedná sa o jednoduchý a predovšetkým efektívny spôsob, ktorý vás navyše nestojí prehnané sumy peňazí ani veľa času. Použitie bieliacich pásikov je skutočne jednoduché, stačí ich prakticky na zuby nalepiť, neskôr ich strhnúť a potom sledovať výsledky. Celý postup bielenia zubov pomocou bieliacich pásikov si môžete prečítať tiež v našom článku, Ako používať bieliace pásiky na zuby Crest.

Bieliace pasty

Belšie zuby môžete dosiahnuť aj pomocou bieliacej pasty. Tá môže mať skutočne určitý vplyv na belosť, respektíve na odtieň vašich zubov. Rozhodne to ale nie je recept na to, ako mať biele zuby. Bieliace pasty budú mať nejaký efekt, určite sa ale nedajú porovnať s bieliacimi pásikmi. Nepomôže vám ani keď budete kefkou viac tlačiť. Je to zbytočné. Tlak kefky nemá vplyv na pigmentáciu vašich zubov a naopak si môžete privodiť krvácanie ďasien. Čo je ďalší nežiaduci efekt, ktorý navyše vašej ústnej dutine príliš nepomôže.

Biele zuby, ako na to?

Bělicí pásek

Existuje samozrejme celý rad rôznych receptov, ako mať belšie zuby. O nich sme sa rozpísali v článku Domáce recepty na bielenie zubov. Nájsť však môžete aj ďalšie recepty, ktoré pokojne pre bielenie vyskúšajte. Je však potrebné používať zdravý rozum a vylúčiť tie, ktoré vám môžu skôr uškodiť. Ako mať belšie zuby aj bez návštevy stomatológa?

  • Peroxid vodíka – K vybieleniu zubov môžete použiť tiež obyčajný peroxid vodíka, ktorý spravidla nájdete v každej domácej lekárničke. Vďaka faktu, že nie je extra koncentrovaný (jedná sa o 3% roztok) sa nemusíte báť ho použiť. Predáva sa v lekárňach či drogériách, takže je veľmi ľahko dostupný. Odporúča sa ho ešte dodatočne zriediť s vodu v pomere 1:1. Pred večerným čistením zubov tak môžete zmiešať 2 lyžice peroxidu a 2 lyžice vody. Jednou lyžicou potom môžete ústa po dobu asi jednej minúty vyplachovať. Po vypľutí ústa vypláchnite vodou a vyčistite si zuby ako obvykle. Pokojne môžete použiť pasty s bieliacim účinkom. Pozor, peroxid nikdy neprehĺtajte!
  • Pomôže ovocie a zelenina – Aj bežné ovocie či zelenina vám môže pomôcť pri bielení zubov. Napríklad jablko alebo mrkva obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Ten potom pomáha v boji s baktériami, ktoré môžu spôsobovať zápach z úst. Dobré bieliace účinky majú tiež jahody, ktoré priamo obsahujú enzým, ktorý sa na bielení podieľa. Ústa môžete tiež vyplachovať šťavou z citróna. Pozor, túto metódu odporúčame maximálne raz za týždeň, inak by mohlo dôjsť k narušeniu zubnej skloviny a celkovo k väčšej citlivosti zubov.
  • Správna dentálna hygiena – Správna dentálna hygiena síce zuby nevybieli, bude ich však udržiavať zdravé, silné a po vybielení predovšetkým aj biele. Čistite si preto zuby dvakrát denne a používajte aj zubnú niť. Pokiaľ toto celé skombinujete ešte s ústnou vodou, potom bude vaša dentálna hygiena prakticky dokonalá. Zabúdať by ste ale nemali ani na pravidelné návštevy u zubára.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo