Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Ako prebieha bielenie zubov u zubára?

Premýšľali ste už nad bielením zubov? Rozhodujete sa medzi návštevou zubára či bieliacou procedúrou v pohodlí domova? V tomto článku vám zodpovieme časté otázky ohľadom bielenia zubov u zubára, pozrieme sa, koľko stojí bielenie zubov, a tiež ako si ich môžete vybieliť aj vy sami doma.

Obsah článku:
Aká je prirodzená farba zubov?
Čo spôsobuje žltnutie zubov?
Ako prebieha ambulantné bielenie zubov u zubára?
Aká je cena bielenia zubov u zubára?
Ako často je potrebné chodiť na bielenie zubov k zubárovi?
Ako si jednoducho a lacno vybieliť zuby doma?

Aká je prirodzená farba zubov?

Premýšľali ste niekedy nad tým, aká je v skutočnosti prirodzená farba zubov? Prototyp ideálneho úsmevu sú dokonalo biele zuby, ktorými každého oslníte. Vedeli ste ale, že prirodzená farba zubov je v skutočnosti žltá? Túto farbu má na svedomí dentín. Ten je prirodzene žltý. Farba dentínu potom presvitá cez zubnú sklovinu. Podľa toho, ako tučná a hrubá je vrstva skloviny, presvitá dentín viac či menej. Výsledná prirodzená farba zubov sa potom od tohto odvíja. Ako človek starne, zubná sklovina sa postupne obrusuje a tým je dentín vidieť viac. Žltnutie zubov je tak prirodzenou súčasťou starnutia. Nie vždy ale za žltú farbu môže len genetika, resp. farba dentínu.

Čo spôsobuje žltnutie zubov?

Žloutnutí zubů

Na žltnutie zubov má veľký vplyv aj naša životospráva. Ak patríte medzi milovníkov čaju, kávy, dobrého červeného vína alebo cigariet, potom sa musíte zmieriť s tým, že vaše zuby budú na žltnutie oveľa náchylnejšie. Pigmenty sa totiž žiaľ neusádzajú iba na povrchu zubov, teda na sklovine, ale prechádzajú až do tvrdých vrstiev zuba. Aj to je jeden z dôvodov, prečo nie ste schopní tieto pigmenty jednoducho vyčistiť pomocou zubnej kefky a pasty. Okrem potravín a nápojov môže za žltnutie zubov tiež zlá ústna hygiena. Tá sa na žltnutí podpisuje nemalou mierou. Nemusíte sa ale ničoho obávať, môžete využiť profesionálne bielenie zubov, ktoré spravidla prebieha ambulantne. To môže byť dobrý štart pre vybielenie zubov.

Ako prebieha ambulantné bielenie zubov u zubára?

Ambulantné bielenie zubov spravidla začína konzultáciou s lekárom a tiež zubnou hygieničkou. To je dôležité najmä preto, lebo sa môžu bieliť iba zdravé zuby. Ak by ste mali kazy či iné defekty zubov, bielenie nie je možné vykonať. Ďalšia vec, ktorú je potrebné si uvedomiť, je bezpochyby fakt, že ambulantné bielenie zubov dokáže vybieliť iba vlastné prirodzené zuby. Zubné náhrady, výplne zubov alebo umelé korunky sa maximálne dostanú na pôvodnú farbu, nedôjde ale k ich vybieleniu. Je preto možné, že po vybielení zubov bude treba vymeniť výplne vašich zubov za nové, svetlejšie.

Ako teda samotné ambulantné bielenie zubov prebieha? Zuby sa najskôr opláchnu vodou a vysušia vzduchom. Potom sa nanesie ochranná vrstva tekutého koferdamu. Ten ochráni okolia zubov, predovšetkým ďasná, pred pôsobením peroxidu. Vytvorí totiž akúsi ochrannú bariéru. Na takto pripravené zuby sa následne nanesie pomocou štetca bieliaci gél. Proces bielenia je urýchlený svetlom, takže trvá asi 15 minút. Postup nanášania bieliaceho gélu a pôsobenia svetla sa potom opakuje 3-4krát, podľa požadovaného odtieňa vybielenia. Celý proces tak zaberie niečo medzi jednou až dvoma hodinami. Všetko sa odvíja od počtu aplikácií bieliaceho gélu.

Na záver celého bielenia sa aplikuje fluoridačný prípravok. Ten následne pomáha regenerovať zubnú sklovinu, ktorá môže byť po bielení citlivá. Rovnako tak sa odporúča používať tieto fluoridačné prípravky aj doma, aby sa zamedzilo alebo nedošlo k zníženiu citlivosti zubov. K tomu, aby celé bielenie neprišlo navnivoč vďaka pigmentom z potravín, sa odporúča používať doma tiež bieliace pásiky.

Aká je cena bielenia zubov u zubára?

Cena bielenia zubov sa odvíja predovšetkým od použitej metódy bielenia a tiež veľmi záleží na tom, koľko aplikácií bieliaceho gélu sa počas jednej procedúry vlastne použije. Dá sa ale povedať, že cena bielenia zubov u zubára sa pohybuje približne medzi 150 až 500 €. Cena môže byť vyššia v prípade, že sú zuby naozaj silno zafarbené.

Ako často je potrebné chodiť na bielenie zubov k zubárovi?

Bělení u zubaře 2

Vo svojej podstate sa ambulantné bielenie zubov opakuje podľa potreby. Nejde totiž o zdravotný zákrok, ale o čisto kozmetickú úpravu. Z tohto dôvodu nemožno povedať, ako často alebo ako pravidelne je návšteva zubára potrebná. Môžete sa ale riadiť úplne jednoduchou radou. Na bielenie zubov u zubára zájdite až vtedy, keď budú vaše zuby zase zažltnuté. Aby ste predĺžili efekt bielenia, môžete samozrejme využiť aj bieliace pásiky, ktoré môžete pohodlne aplikovať aj doma.

Ako si jednoducho a lacno vybieliť zuby doma?

Ak sa rozhodnete pre bielenie zubov doma, môžete využiť voľne dostupné prostriedky. Možností, ako zuby vybieliť doma, je hneď niekoľko. Keď vynecháme najrôznejšie babské rady, môžete si zakúpiť prípravok na bielenie, ktorý obsahuje tzv. nosič. Ten si vytvarujete podľa vášho chrupu a naň následne nanesiete bieliaci gél. Nosič s gélom potom aplikujete na zuby. Táto procedúra trvá asi 14 dní. Druhou možnosťou, ako bieliť zuby v domácom prostredí, sú bieliace pásiky. Tie sa ľahšie aplikujú a doba použitia je plus mínus rovnaká. Vždy záleží na tom, aký výsledok chcete dosiahnuť. Pre udržanie efektu bielych zubov sa potom odporúča používať zubné pasty s bieliacim účinkom. Aj toto bielenie môže byť efektívne.

Ak by ste si nevedeli rady s tým, aký bieliaci prípravok je pre vás najlepší, môžete navštíviť svojho zubára, ktorý vám iste poradí. Rovnako tak sa na neho obráťte v prípade, že by sa počas domáceho bielenia vyskytli nejaké komplikácie.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo