Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Domáce recepty na bielenie zubov, ktoré (ne)fungujú?

Chcete vybieliť zuby, ale nechcete ísť za zubárom, prípadne kupovať prostriedky na bielenie zubov? Nemáte na bielenie zubov doma recept? Alebo skrátka chcete skúsiť niečo nové? Tak či tak tu pre vás máme niekoľko návodov a receptov, ako môžete skúsiť vybieliť svoje zuby doma za použitia úplne bežných prísad a ingrediencií. Musíme však upozorniť, že s nimi nedosiahnete rovnaké výsledky ako s výrobkami priamo určenými na bielenie.

Obsah článku:
Základné rozdelenie bielenia zubov – domáce a ambulantné
Bielenie zubov kurkumou
Bielenie zubov kokosovým olejom
Bielenie zubov aktívnym uhlím
Bielenie zubov himalájskou soľou
Bielenie zubov jahodami
Bielenie zubov jablčným octom
Bielenie zubov sódou bikarbónu

Základné rozdelenie bielenia zubov – domáce a ambulantné

Než sa pustíme do samotných receptov na bielenie zubov, poďme si najskôr popísať základné rozdelenie bielenia zubov. Ambulantné bielenie zubov prebieha pod dohľadom lekára a tiež prebiehajú konzultácie so zubnou hygieničkou. Spravidla sa používajú pomerne silné bieliace prostriedky a celá procedúra zaberie hodinu až dve. V ordinácii necháte aj 400 €. O zuby sa následne musíte starať, aby ste nemuseli ísť za pár mesiacov na bielenie znova. To je ambulantné bielenie zubov v kocke.

Potom tu máme tiež domáce bielenie zubov. To môže prebiehať pomocou najrôznejších prípravkov. Pozor, existujú tiež recepty na bielenie zubov s použitím ingrediencií, ktoré máte bežne doma. Niektoré recepty môžu aspoň čiastočne fungovať, s inými si koledujete o poškodenie vašej zubnej skloviny, odhalenie krčkov atď. My by sme sa v tejto veci držali osvedčených a dostupných prostriedkov, ako sú napríklad bieliace pásiky. Je to bezpečnejšie a výsledok sa spravidla dostaví rýchlejšie .

Bielenie zubov kurkumou

Domácí bělení zubů

Kurkuma je celosvetovo veľmi obľúbené korenie, ktoré pochádza z Ázie. Už niekoľko tisíc rokov sa používa v liečiteľstve, dokáže liečiť rôzne zdravotné komplikácie a tiež ju možno využiť práve na bielenie zubov. Výhodou bielenia zubov kurkumou je predovšetkým fakt, že sa nedostavujú žiadne vedľajšie účinky. Popri bielení zubov má kurkuma tiež pozitívny vplyv na znižovanie rizika bolestivých ďasien a znižuje tiež riziko zápalu ďasien. Bielenie zubov kurkumou sa odporúča len raz za deň. Takéto bielenie môže byť tiež trošku náročnejšie, predovšetkým časovo. Máme pre vás ale skvelý recept.

Kurkuma ako pasta na zuby

  1. Namočenú zubnú kefku vložte do prášku kurkumy
  2. Vyčistite si zuby tak, ako keby bola na kefke zubná pasta a nie kurkuma
  3. Po vyčistení zubov hneď ústa nevyplachujte ale nechajte kurkumu päť minút pôsobiť
  4. Potom môžete ústa vypláchnuť a vyčistiť si ich bežnou zubnou pastou
  5. Môže sa stať, že druhé čistenie bude dlhšie – dostať predsa všetky zrniečka kurkumy preč dá poriadne zabrať

Bielenie zubov kokosovým olejom

Určite ste na internete našli množstvo článkov, ktoré hovoria o tom, aký je kokosový olej úžasný a skvelý. Dokonca aj o tom, že kokosový olej dokáže tiež bieliť zuby. V tomto prípade vás ale sklameme. Kokosový olej neobsahuje žiadne účinné látky, ktoré by pomáhali pri bielení zubov. Napriek tomu ale jednu výhodu pre ústnu dutinu má. Kokosový olej má totiž antibakteriálne účinky. Bielenie zubov kokosovým olejom je však, bohužiaľ, nezmysel.

Aby sme ale kokosový olej tak úplne nezatracovali, môžete využiť recept, v ktorom sa kokosový olej zmieša s kurkumou. Overeným receptom je zmiešať asi 1/4 čajovej lyžičky prášku kurkumy a 1/8 čajovej lyžičky kokosového oleja. Získate tak zmes, ktorá by vďaka kurkume mala mať vplyv na bielenie zubov a vďaka kokosovému oleju zase antibakteriálne účinky.

Bielenie zubov aktívnym uhlím

Aktívne uhlie poznáme najmä z iných oblastí zdravia než ako prípravok na bielenie zubov. Dnes je ale bielenie zubov čiernym uhlím doslova hitom internetu. Údajne vám totiž uhlie bez problémov vybieli zuby a navyše sa jedná o 100% prírodný produkt. Načo teda chodiť k zubárovi alebo používať bieliace pásiky? Čierne uhlie skutočne dokáže z ústnej dutiny odstrániť niektoré toxíny alebo dokonca nepríjemný zápach. Ako je to ale s bielením zubov čiernym uhlím, funguje?

Je tu istý potenciál. Chodiť si kúpiť klasické čierne uhlie však nie je dobrý nápad. Jeho použitie znehodnotí vašu zubnú kefku a výsledok pravdepodobne nebude vôbec uspokojivý. Uhlie má potenciál odstraniť pigment z povrchu zubnej skloviny. Jeho používanie by však malo byť zverené odborníkom, ktorí ho zahŕňajú do komplexného zloženia. Výsledkom môže byť kvalitná bieliaca pasta, ktorá vám pomôže a nebude vás stáť ani zubnú kefku. Jedným z týchto produktov je  pasta Crest 3D White Charcoal

Bielenie zubov himalájskou soľou

Bielenie zubov himalájskou soľou využívajú tiež mnísi vysoko v horách. Príprava roztoku a samotná aplikácia je náramne jednoduchá. Postačí, keď dáte variť pol pohára vody. Akonáhle voda začne vrieť, necháte ju vychladnúť. Môžete dať napríklad variť vodu do rýchlovarnej kanvice a potom ju naliať do polovičky hrnčeka. Do takto pripravenej vody nasypete pol lyžičky ružovej himalájskej soli, všetko potom dokonale rozmiešate.

Do takto pripraveného roztoku potom namočíte kefku a zuby si čistíte ako obvykle. Po dokončení procesu potom vypláchnete ústa zvyšným roztokom. Toto sa odporúča ráno, po každom jedle a samozrejme večer. Niekedy sa môže objaviť vyššia citlivosť zubov, tá ale sama odznie. Himalájska soľ by potom mala mať pozitívny vplyv aj na vaše ďasná.

Bielenie zubov jahodami

Ak sa rozhodnete vyskúšať prírodné bielenie zubov, potom sú jahody tie pravé. Jahody obsahujú skutočne enzým, ktorý môže pri bielení zubov pomôcť. Navyše bielenie zubov jahodami je veľmi jednoduché. Postačí, keď pár jahôd umyjete a následne ich roztlačíte. Takto pripravené jahody potom nanesiete na zuby a necháte päť minút účinkovať. Potom jahody zo zubov dôkladne umyjete a zuby si vyčistíte pomocou zubnej pasty. Hotovo. 

Bielenie zubov jablčným octom

Jablčný ocot má mnoho rôznych využití vo vašej domácnosti. Niet sa teda prečo diviť, že sa ho niektorí rozhodli vyskúšať aj na bielenie zubov. Vznikol z toho návod na ústnu vodu pre bielenie zubov s jablčným octom. Táto domáca ústna voda sa skladá z 200 ml vody a 2 lyžičiek jablčného octu. Postup bielenia je nasledovný:

  • 30 sekúnd vyplachovať ústa touto domácou ústnou vodou
  • Vypláchnuť ústa obyčajnou vodou
  • Vyčistiť si zuby bežnou zubnou pastou

Musíte tiež dávať pozor na to, aby ste jablčného octu do vody nedali príliš veľa. Mohol by vďaka svojej kyslosti značne poškodiť zubnú sklovinu. Rovnako tak dodržujte dobu 30 sekúnd a používajte túto ústnu vodu len občas. Skrátka, bielenie zubov jablčným octom môže vašim zubom skôr uškodiť, keď to s ním preženiete.

Bielenie zubov sódou bikarbónu

Bielenie zubov pomocou jedlej sódy je veľmi rozšírená babská rada. Kľudne si zadajte do Googlu „biele zuby sóda bikarbóna“ a uvidíte, aké množstvo výsledkov nájdete. My vám ale radíme veľmi dobre, nerobte to! Na prvý pohľad sa vám síce môžu zdať zuby belšie. Sóda bikarbóna však dokáže poškodiť aj zubnú sklovinu a vďaka tomu sú potom zuby náchylnejšie na zachytávanie pigmentu, môžu byť tiež veľmi citlivé a celkovo to prinesie skôr škodu ako úžitok. Ak teda môžete, radíme vám vyhnúť sa sóde bikarbóne pri bielení zubov.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo