Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Zaujíma vás sonická zubná kefka? Čím sa líši od ostatných a aké sú špecifiká v jej použití?

Pokiaľ hľadáte spôsob, ako zefektívniť vašu ústnu hygienu, alebo máte problém s citlivými zubami a ďasnami, určite by ste mali zvážiť kúpu sonickej zubnej kefky. Akákoľvek elektrická zubná kefka je lepšia než tá manuálna a väčšina ľudí si v súčasnosti zvolí práve sonickú. V čom je teda tajomstvo sonického čistenia? A ako je možné, že tak výrazne zatieňuje predtým obľúbené rotačné zubné kefky? Tieto a ďalšie otázky vám zodpovie náš článok. Ak sa chcete dozvedieť viac o téme elektrických zubných kefiek, určite mrknite sem (hyp.okaz)  a sem (hyp.odkaz).

Obsah článku:
Princíp funkcie sonickej kefky
Rozdiel medzi rotačnou a sonickou kefkou
Správna technika čistenia zubov sonickou kefkou
Komu sonická kefka prospeje najviac
Stručný popis výberu sonickej zubnej kefky
Zaobstarať sonickú kefku aj deťom?
Bielenie zubov sonickou kefkou

Princíp funkcie sonickej kefky

Sonické zubné kefky fungujú na celkom unikátnom princípe, a to na báze vysokofrekvenčných vibrácií. Tieto vibrácie generujú vlny, ktoré následne v ústach pohybujú zmesou vzniknutou pri čistení zubov, teda zmiešanej vody, pasty a slín. Vďaka tomuto pohybu sa vytvoria mikrobublinky, ktoré následne prenikajú aj do ťažko prístupných mieste, kde efektívne odstraňujú nečistoty zo zubov aj povlak. Táto technológia umožňuje sonickým kefkám dosiahnuť veľmi vysoké frekvencie kmitov hlavice za minútu (u niektorých modelov až 61 000), čo sa veľmi pozitívne prejaví na účinnosti čistenia. O zdravie svojich zubov sa však nemusíte obávať. Ako sme už povedali, sonická kefka je k zubom jemná, navyše vibrácie prospievajú aj k správnemu prekrveniu ďasien.

Rozdiel medzi rotačnou a sonickou kefkou

Ako sme už spomenuli v predošlom odseku, sonická kefka využíva inovatívny princíp a čistí pomocou vysokofrekvenčných vibrácií. Naopak, klasická, oscilo-rotačná elektrická kefka využíva na čistenie predovšetkým krúživé pohyby.

Sonická kefka sa dostane aj do miest, ktoré sú mimo dosahu rotačnej kefky. Na druhej strane, rotačný pohyb môže byť úspešnejší pri odstraňovaní odolných škvŕn zo zubov. Ten je však výrazne menej šetrný k zubom a ďasnám, čo môžete značne zlepšiť voľbou správnej čistiacej hlavice.

V celkovom zhrnutí vám teda ako záujemcovi o elektrické čistenie odporúčame skôr sonickú kefku. Niektorým ľuďom sa však pohodlnejšie čistia zuby s tou rotačnou v kombinácii s vhodne zvolenou čistiacou hlavicou. Zaujímavou alternatívou tiež môže byť postup, pri ktorom najprv odstránite odolné škvrny s rotačnou kefkou a následne prejdete na sonickú variantu.

Správna technika čistenia zubov sonickou kefkou

Správne čistenie zubov sonickou kefkou nie je nijako ťažké, má však svoje určité špecifiká. Najprv naneste na kefku zubnú pastu a namočte ju do vody. Aplikujte však menšie množstvo pasty než ste zvyknutí z manuálneho čistenia. Následne zapnite kefku a priložte ju k zubom, pričom ju držte pod uhlom zhruba 45 stupňov k ďasnám. Nechajte sonickú kefku robiť svoju prácu, nemusíte na ňu nejako výraznejšie tlačiť, alebo vykonávať ručné pohyby, ako pri manuálnych kefkách. Inak, samozrejme, čistíte tak, ako ste zvyknutí. Niektoré sonické kefky disponujú aj inteligentným časovačom, ktorý sa stará o to, aby ste každej štvrtine úst venovali rovnaký čas – 30 sekúnd a maximálne zefektívnili 2-minútové čistenie. Rovnako je dôležitá funkcia senzoru tlaku, ktorá dáva pozor, aby ste na kefku pri čistení skutočne príliš netlačili a sami tak neohrozovali zdravie svojich zubov. Pre komplexnú ústnu hygienu si nezabudnite čistiť aj jazyk a vnútorné plochy zubov.

Komu sonická kefka prospeje najviac

Sonickú zubnú kefku, samozrejme, využijú všetci, ktorí sa rozhodnú čistiť si zuby veľmi efektívnym a šetrným spôsobom. Sú však rôzne skupiny, ktorým tento typ elektrickej kefky spríjemní život viac než ostatným. 

  • Ľudia trpiaci zubnými problémami – s problematickými ďasnami, začínajúcou paradentózou či odhalenými zubnými krčkami. Táto skupina ľudí ocení jemnú zubnú hlavicu a sonickú kefku s režimom pre šetrné čistenie.
  • Ľudia so zubným strojčekom – sonická kefka vyčistí miesta okolo spôn či koruniek výrazne lepšie než klasický manuálny model. Pri zubnom strojčeku je, samozrejme, veľmi vhodné zapojiť aj používanie medzizubnej kefky. Tá by však mala byť súčasťou vašej výbavy, aj keď žiadny strojček nenosíte.
  • Ľudia s obmedzením pohybu, pre ktorých býva manuálne čistenie veľmi nekomfortné.

Stručný popis výberu sonickej zubnej kefky

Najdôležitejším kritériom výberu elektrickej kefky je jej typ. Ak už ste sa rozhodli pre sonickú kefku, máte teda z polovice vyhraté.

Ďalším dôležitým aspektom je výdrž kefky na jedno nabitie. Väčšina modelov na trhu ponúka 14 dní, čo bohato stačí. Zvlášť v nižších cenových kategóriách však môžete naraziť aj na sonické kefky, ktoré môžu mať sotva polovičnú výdrž batérie. Kefky, samozrejme, majú aj možnosť dobíjania pomocou nabíjacej základne, ktorá slúži tiež ako stojan. V prípade, že necestujete často, nemusí vás to až tak trápiť. Pre cestovateľov potom existuje varianta sonickej kefky s vymeniteľnými batériami.

Medzi ďalšie dôležité parametre patrí funkčná výbava modelu. Rozhodne si vyberajte skôr kefky, v ktorých nájdete aspoň senzor tlaku a inteligentný časovač.

Nakoniec nezabúdajte ani na cenu. Popri cene samotnej kefky si pred kúpou treba skontrolovať aj ceny hlavíc, ktoré môžu veľmi predražiť celý nákup.

Zaobstarať sonickú kefku aj deťom?

Sonické zubné kefky môžu byť dobré aj pre deti, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Po prvé, vysokofrekvenčné vibrácie poskytujú dôkladné čistenie, ktoré nie je možné dosiahnuť pomocou manuálnej kefky.

Navyše, množstvo sonických zubných kefiek pre deti má zabudované časovače a melódie, ktoré pomáhajú udržať deti motivované a zaisťujú, že si zuby čistia dostatočne dlho. Niektoré dokonca ponúkajú interaktívne aplikácie, ktoré deti bavia a učia ich správnej ústnej hygiene.

Avšak, je dôležité zvoliť model, ktorý je vhodný pre dieťa daného veku. Optimálna veľkosť hlavice a intenzita čistenia sa s týmto aspektom výrazne mení. Nezabúdajte ani na to, že každé dieťa by sa malo naučiť čistiť si zuby tiež normálnou, manuálnou kefkou.

Bielenie zubov sonickou kefkou

Sonická kefka je veľmi účinná v odstraňovaní zubného povlaku a všeobecnom čistení povrchu zubov. Niektoré sonické kefky sa zameriavajú priamo na bielenie. Jednou z nich je aj nami ponúkaný model, ktorý naviac využíva inovatívnu technológiu modrých LED diód pre ďalšie zefektívnenie bielenia. V kombinácii so správnou pastou a ideálne ešte nejakým ďalším bieliacim prostriedkom, tak máte biele zuby takmer zaručené. Model navyše poteší aj veľmi veľkou kapacitou batérie a nechýbajú mu ani funkcie inteligentného časovača či praktická ponuka 4 čistiacich režimov. Spoľahnúť sa môžete aj na dizajnovú a efektívnu nabíjaciu základňu. 

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo