Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Čo je paradentóza a parodontitída? Strašiak všetkých zubov.

Parodontitída (paradontitída), alebo ľudovo povedané paradentóza, je skutočne strašiakom, pretože liečba býva komplikovaná, zdĺhavá a často je nutný chirurgický zákrok. Paradentóza môže skončiť aj vypadávaním zubov. Čo tomuto ochoreniu predchádza, ako sa prejavuje a ako sa lieči?

Obsah článku:
Paradentóza a paradontitída zubov. Čo to vlastne je?
Ako vzniká a aké sú jej príznaky?
Čo pomáha na paradentózu a ako ju zastaviť?
Dá sa paradentóza liečiť?
Ako jej predchádzať? Najlepšia je prevencia.
Každodenné tipy, ako jej predísť.

Paradentóza a paradontitída zubov. Čo to vlastne je?

Viacero pomenovaní, jedno ochorenie a množstvo problémov s ním spojených. Nech už použijeme slovo paradentóza, paradontitída alebo parodontitída, stále je reč o jednom a tom istom. Čo to je? Je to chronické zápalové ochorenie závesného aparátu zuba (parodontu). Parodont sú v podstate tkanivá, ktoré oblkopujú zub.

Parodont tvorí:

  • Ďasno – (gingíva) jediná viditeľná časť parodontu.
  • Ozubica – väzivové tkanivo, ktoré spája zub s alveolou.
  • Zubný cement – tvrdé tkanivo, ktoré pokrýva povrch koreňa.
  • Alveolárna kosť – sú v nej umiestnené zubné lôžka. Nesie zuby a poskytuje im oporu. (Zdroj)

Ako vzniká a aké sú jej príznaky?

Paradentóza vznikne veľmi jednoducho. Stačí, že zanedbáte ústnu hygienu. Toto ochorenie však nepríde zo dňa na deň. Pacient najprv trpí zápalom ďasien, ktorý poznáme aj pod pojmom gingivitída. Tá sa prejavuje zvýšenou citlivosťou ďasien, prípadne krvácaním pri čistení zubov. Ak zápal nie je liečený, alebo je liečený nedostatočne, riskujete zhoršenie stavu. A to je práve paradontitída. Ako gingivitídu, tak aj paradontitídu majú na svedomí baktérie, ktorých domovom je zubný povlak a zubný kameň. Ustupujúce ďasná im doslova otvárajú bránu. Dostávajú sa hlbšie do parodontu, čím spôsobujú ubúdanie kosti obklopujúcej zuby. Následne sa zuby začnú kývať a vypadávajú. (Zdroj), (Zdroj)

Príznaky paradentózy:

  • Opuchnuté, začervenané a boľavé ďasná
  • Krvácanie ďasien
  • Tŕpnutie, brnenie či tlak zubov pri jedení
  • Ustupovanie ďasien, krčky zubov sú viditeľné
  • Vznik parodontálnych chobotov (prehĺbený ďasnový žliabok) (Zdroj)
  • Zápach z úst
  • Nepríjemná chuť v ústach
  • Kývanie zubov (Zdroj)

Príznaky sa môžu líšiť v závislosti od formy paradentózy:

  • Neagresívna paradentóza – táto forma je najbežnejšia. Príčinou je nedostatočná hygiena, nepravidelné čistenie zubov, zlá technika či nečistenie medzizubných priestorov. Je charakteristická rezorbciou – rozpúšťaním kosti 3 až 5 mm za niekoľko rokov.
  • Agresívna paradentóza – ochorenie má mimoriadne rýchly spád, pričom je úbytok kosti 3 až 5 mm v priebehu piatich rokov. Zaujímavosťou je, že navonok nie je až tak viditeľná. Pokročilý úbytok kosti dokáže odhaliť až RTG. (Zdroj)

Čo pomáha na paradentózu a ako ju zastaviť?

V počiatočnom štádiu sa paradentóza dá zastaviť. Najlepšie je, ak sa v tomto smere obrátite na profesionála. Zubný lekár určí, čo je pre vás najvhodnejšie podľa stupňa ochorenia a ak nie sú nutné hlbšie zásahy, pomôcť si do istej miery dokážete aj sami. Pri prvotných príznakoch, ktoré nie sú až také závažné, môže stačiť čistenie a odstránenie zubného kameňa a povlaku zo zubov a okolia ďasien. Toto čistenie by však mal vykonať odborník, teda dentálny hygienik. Okrem čistenia vám dopraje aj ošetrenie zubov pomocou fluoridu. Zásadná je tiež vaša starostlivosť po takomto čistení. Je potrebné udržiavať čistotu zubov a ďasien, čo znamená zvýšenie ústnej hygieny aj doma. (Zdroj) Popri nej siahnite po vhodnej zubnej paste, ktorá je určená na zapálené ďasná. Medzi najobľúbenejšie značky zubných pást patrí napríklad Crest. Výrobca sa zameriava na citlivé zuby, zapálené ďasná či na bielenie zubov. Riešenie žltých zubov však odložte na čas, kedy budete mať vyliečenú parodontitídu.

Ďalej môžete vyskúšať výplachy ústnej dutiny. Buď sa spoľahnete na ústne vody proti zápalu ďasien z lekárne, alebo stavíte na prírodu a urobíte si odvar z repíka lekárskeho. Oplatí sa vám tiež zaradiť do jedálnička potraviny s obsahom vitamínu C a minerálov. Naopak, vyradiť by ste mali potraviny s obsahom cukru, teda sladkosti. Nepriateľmi ústnej dutiny sú aj fajčenie a alkohol. (Zdroj)

Dá sa paradentóza liečiť?

V prípade, že sa vám paradentózu nepodarilo zastaviť včas, konajte rýchlo a nečakajte na zázrak. Liečba paradontitídy je totiž dlhodobý proces, často komplikovaný a bez bolesti sa nezaobídete. Ak sa vám už vytvorili aj parodontálne choboty, hygienik vám urobí hĺbkové čistenie, aby sa mohli ďasná uzdraviť. To spočíva v odstránení nečistôt a vyhladení povrchu koreňa zuba. Tento zákrok sa nazýva scaling, alebo kyretáž a vykonáva sa v lokálnej anestézii. Následné zotavovanie trvá 2 až 3 mesiace. (Zdroj) V niektorých prípadoch agresívnej paradentózy vám zubár predpíše aj antibiotiká, najmä ak infekcia stále pretrváva. Antibiotikum môže byť vo forme ústnej vody, gélu alebo perorálnych tabliet. Bez pravidelných návštev zubnej ambulancie to však nepôjde. Zubár bude váš stav sledovať po dobu niekoľkých týždňov či mesiacov. (Zdroj

Úbytok kosti v dôsledku parodontitídy nemusí byť nezvratný. Existuje metóda, tzv. kostné štepenie, ktorá podporuje tvorbu nových kostí pomocou kostných náhrad. Štúdia, ktorá sa zaoberala pozorovaním vplyvu štepenia kostí a riadenej regenerácie tkanív v kombinácii s kostným štepením na opravu parodontálnych defektov potvrdila vyššiu hustotu alveolárnych kostí po štepení. O tomto postupe sa však informujte u svojho lekára a riaďte sa jeho odporúčaniami. (Zdroj

Ako jej predchádzať? Najlepšia je prevencia.

Áno, prevencia je tým najlepším spôsobom, ako predísť paradentóze, prípadne zabrániť jej návratu. Aj v tomto prípade sa spoľahnite na svojho zubného lekára a zubného hygienika. Pri preventívnej prehliadke dokáže zubár odhaliť začínajúci zápal ďasien aj vtedy, keď si vy sami nič nevšimnete. Netreba podceňovať ani zubného hygienika. Ako už viete, príčinou zápalu ďasien, ktorý veľmi jednoducho prerastie až do parodontitídy, je zubný kameň. Hygienik vám ho profesionálne odstráni a ošetrí zuby fluoridom. Odporúčaný interval návštevy zubnej ambulancie za účelom prevencie je aspoň raz do roka. Čo sa týka odbornej dentálnej hygieny, tú by ste mali absolvovať dvakrát ročne. (Zdroj)

Každodenné tipy, ako jej predísť.

Domáca starostlivosť o zuby a ďasná je kľúčová. Iba každodenným čistením zubov môžete predísť parodontitíde. Avšak, nie je umývanie zubov ako umývanie zubov. Dôležitá je technika čistenia a dôkladnosť.

14 krokov, ako predísť paradentóze:

  1. Čistenie zubov 2-krát denne
  2. Správna technika čistenia
  3. S čistením počkať aspoň 15 – 20 minút po jedle
  4. Vhodný typ zubnej kefky, mäkké štetiny
  5. Medzizubné čistenie
  6. Pravidelná výmena zubnej kefky
  7. Čistenie jazyka
  8. Vhodná zubná pasta
  9. Používanie ústnych vôd
  10. Masáž ďasien
  11. Podpora imunity, dostatočný príjem vitamínu C
  12. Preventívna zubná prehliadka a odborná dentálna hygiena
  13. V prípade náznaku zápalu je potrebná včasná liečba
  14. Obmedzenie fajčenia a pitia alkoholu (Zdroj)

Kombinácia týchto odporúčaní vám môže pomôcť predísť paradontitíde, no stále majte na pamäti, že dôležitá je aj konzultácia s vašim zubným lekárom. On pozná vaše zuby lepšie než vy, poradí vám vhodné zubné pasty, kefky, hrúbku medzizubnej kefky a dozviete sa od neho aj to, ako si zuby čistiť správne.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo