Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Elektrické kefky – ako vybrať tú najlepšiu 

Určite ste počuli o fenoméne elektrických kefiek. Neide o žiadnu novinku na trhu, až v súčasnosti sa však dostávajú do popredia nejako výraznejšie. Aspoň čiastočný úspech na tom má určite aj rozmach domácich bieliacich prostriedkov a všeobecne väčší dôraz na ústnu hygienu. Ak ste sa tak aj vy chytili jedného z týchto trendov, elektrická zubná kefka vám vo výbave rozhodne nesmie chýbať. S elektrickou kefkou si dokážete zuby vyčistiť omnoho efektívnejšie než s bežným manuálnym modelom. Sama za seba v tomto ohľade hovorí hodnota kmitov hlavice kefky. Elektrické zubné kefky sú schopné vyvinúť tisíce až desiatky tisíc kmitov za minútu, čo samozrejme ďaleko prevyšuje schopnosť manuálneho, neelektrického čistenia. Za rovnaký čas tak máte zuby vyčistené mnohonásobne starostlivejšie. A navyše máte aj príjemný pocit sviežosti v ústach. Tento článok skvele nadväzuje na (hyp.odkaz), kde ste sa už mohli s elektrickými kefkami zoznámiť.

Obsah článku:
Medzi akými typmi si budete vyberať
Oscilačné a rotačné kefky – stále relevantné?
Sonické kefky – práve teraz v kurze
Magnetická iO kefka – technológia budúcnosti?
Hlavica – výhoda rotačných kefiek
Počet kmitov za minútu – dôležitý údaj?
Senzor tlaku – takmer nepostrádateľná funkcia
Napájanie elektrických kefiek
Funkcie – aké sú tie nejdôležitejšie
Najvýznamnejší výrobcovia
Cena elektrických kefiek
Tipy na elektrické kefky

Medzi akými typmi si budete vyberať 

Nie je iba jeden typ elektrickej kefky. Modely rozdeľujeme podľa technológie čistenia, a tie najpoužívanejšie môžeme teda rozdeliť do 3 skupín. Prvé sú oscilačno-rotačné kefky. Druhé sú kefky sonické a tretie, úplnou novinkou, magnetické modely. Čo sa týka frekvencie používania, v súčasnosti sú v popredí sonické druhy, ktoré postupne vytláčajú tie rotačné. Kefiek využívajúcich magnetické čistenie je zatiaľ veľmi málo, možno však predpokladať, že v budúcnosti budú najobľúbenejšie práve ony. Teraz patria medzi najpoužívanejšie práve sonické kefky, rozhodne to však neznamená, že musia vyhovovať všetkým. Aké sú teda špecifiká jednotlivých skupín?

Oscilačné a rotačné kefky – stále relevantné? 

Tieto kefky, niekedy tiež nazývané iba „rotačné kefky”, pracujú tak, že sa ich hlavice otáčajú rýchlym kruhovým pohybom. Tento typ kefky veľmi efektívne odstraňuje povlak a v bojuje proti zubným kazom. Modely bývajú lacnejšie ako sonické a niektorí ľudia taktiež preferujú oscilačno-rotačný pohyb pred iným spôsobom čistenia.

Sonické kefky – práve teraz v kurze 

Čistia pomocou vysokofrekvenčných vibrácií (tisíce, skôr desiatky tisíc kmitov za minútu), ktoré umožnia dostať sa paste aj do miest, kam nemusí sama kefka vôbec dosiahnuť. Sonická technológia tiež účinne odstraňuje povlak a bráni vzniku zubného kazu. Oproti predchádzajúcemu typu navyše podporuje aj prekrvenie ďasien pomocou jemnej masáže. Sonické kefky sú všeobecne drahšie ako rotačné, všeobecne však predstavujú komfortnejší spôsob čistenia ako u predchádzajúceho typu.

Magnetická iO kefka 

Dá sa brať v podstate ako ďalšia generácia sonických aj rotačných modelov. Hlavnou revolúciou je použitie magnetického pohonu kefky namiesto klasického motorčeka. Vďaka magnetickej technológii tvorby mikrovibrácií má maximálnu účinnosť čistenia, povlak odstraňuje dokonale a pohyb zároveň šetrí ďasná. Navyše využíva aj efektívny oscilačný pohyb hlavice. Túto technológiu v súčasnosti využíva iba Oral-B, a tak si nemôžete vyberať zo širokého portfólia modelov a oproti dvom predchádzajúcim typom sú kefky o niečo drahšie.

Hlavica – výhoda rotačných kefiek 

Nechceme tvrdiť, že žiadna z modelov sonických kefiek neponúka rôzne druhy hlavíc, ponuka je však v tomto ohľade veľmi obmedzená. Ako sme teda už povedali v charakterizácii jednotlivých druhov elektrických kefiek, najväčší výber špeciálnych hlavíc je u tých rotačných. Z ktorých si teda môžete vyberať?

Štandardné hlavice: Základné hlavice, pri ktorých hrá dôležitú rolu výber správnej tvrdosti, ktorá bude sedieť práve vám. Hlavica s nevyhovujúcou tvrdosťou sa dá často vymeniť za tú s požadovanou aj pri sonických kefkách, nie je to však žiadna samozrejmosť.

Hlavice pre citlivé zuby a ďasná: Tieto hlavice majú mäkšie štetiny, ktoré sú jemnejšie a budú sa tak šetrne starať o zdravie citlivých zubov či ďasien.

Hlavice na bielenie: Tieto hlavice majú často výraznejší tvar, ktorý umožňuje lepší kontakt s povrchom zubov. Využívajú sa predovšetkým na odstránenie povrchových škvŕn.

Flossové hlavice: Tieto hlavice kombinujú čistenie zubov a medzizubných priestorov v jednom kroku.

Hlavice pre jazyk: Sú navrhnuté na efektívne čistenie jazyka a elimináciu baktérií na jeho povrchu, ktoré môžu spôsobovať nevábny dych.

Výber hlavice závisí od individuálnych potrieb a preferencií. Každú hlavicu je tiež nutné po určitej dobe vymeniť. Pri čistení 2x denne by vám 1 hlavica mala vydržať okolo 3 až 4 mesiacov.

Počet kmitov za minútu – dôležitý údaj? 

Odpoveď na túto otázku nie je úplne jednoznačná. Počet kmitov za minútu vypovedá o tom, koľkokrát za minútu sa hlavica kefky pohne dopredu a späť či koľko vykoná otáčok. 

Vyšší počet kmitov za minútu môže znamenať efektívnejšie odstraňovanie povlaku a čistejšie zuby. Jednotlivé technológie však produkujú úplne rozdielne hodnoty. U sonických kefiek možno očakávať desiatky tisíc kmitov za minútu, zatiaľ čo tie rotačné sa pohybujú „iba“ v rádoch tisícov. Nedá sa tak vždy pozerať iba na číslo. Vyšší počet kmitov za minútu tiež môže urobiť čistenie nepohodlnejším. V prípade citlivých zubov sa tak pozerajte skôr po kefkách s nižším či priemerným počtom kmitov za minútu v danej kategórii, prípadne ideálne po tých, ktoré disponujú režimom na čistenie citlivých zubov.

Senzor tlaku – takmer nepostrádateľná funkcia 

Senzor tlaku je kľúčová funkcia, ktorou disponuje mnoho moderných elektrických zubných kefiek. Jeho úlohou je monitorovať, ako silno používateľ pri čistení tlačí kefkou na zuby a ďasná. Pokiaľ je tlak príliš veľký, senzor užívateľa upozorní a môže dokonca krátkodobo zmeniť aj intenzitu vibrácií. Vyhnete sa tak poškodeniu ďasien či zubnej skloviny, ktoré môže spôsobiť nešetrné čistenie. Pokiaľ viete, že máte citlivé zuby či sklony k prílišnému tlaku na kefku, rozhodne vám kúpu modelu bez tohto senzora neodporúčame.

Napájanie elektrických kefiek 

Napájanie je pri výbere elektrickej kefky jednou z tých najdôležitejších parametrov. Voľba jeho variantu však nie je nič ťažké. Rozlišujeme dva hlavné typy napájania: dobíjacie akumulátory a výmenné batérie

Prvý typ sa napája dobíjacími akumulátormi a funguje tak, ako napríklad váš mobilný telefón. Tieto modely sú často vybavené praktickou stanicou alebo držiakom na dobíjanie, kam je možné kefku po použití umiestniť. Doba prevádzky na jedno nabitie sa pri čistení zubov dvakrát denne pohybuje väčšinou okolo dvoch týždňov.

Princíp napájania elektrických kefiek na výmenné batérie asi nie je príliš potrebné vysvetľovať. Potom, čo sa batéria vybije, je nutné ju vymeniť za novú. Takmer vždy používajú klasické alkalické batérie. 

Pre väčšinu zákazníkov tak bude zvolenie spôsobu napájania veľmi jednoduchá záležitosť a vyberú si pohodlný a praktický dobíjací spôsob. Avšak v prípade, že ste často na cestách či v miestach bez elektrickej prípojky, určite oceníte skôr batériový prístup.

Funkcie – aké sú tie najdôležitejšie 

Oproti manuálnym kefkám disponujú tie elektrické radom praktických funkcií. Ktoré sú tie najvýznamnejšie? 

Najdôležitejšiu funkciu predstavujú čistiace režimy. Pri všetkých modeloch, samozrejme, nájdete štandardný čistiaci režim určený na bežné každodenné čistenie zubov. Tým to však rozhodne skončiť nemusí. Pokiaľ vaše zuby vyžadujú šetrnú starostlivosť, určite hľadajte model vybavený režimom pre citlivé čistenie. Medzi ďalšie časté režimy patria módy na bielenie, leštenie, hĺbkové čistenie, starostlivosť o ďasná alebo aj čistenie jazyka

Ako ďalšiu veľkú výhodu elektrických kefiek môžeme spomenúť časovač s pípaním po jednotlivom kvadrante. Ten zaisťuje, aby ste čistili každú časť svojich úst po dobu 30 sekúnd a celkové 2 min. čistenie tak bolo, pokiaľ možno čo najefektívnejšie. Znova pripomeňme aj tlakový senzor, ktorý bezpečne ochráni sklovinu vašich zubov. Zaujímavou, aj keď rozhodne nie príliš dôležitou funkciou, je prepojenie s mobilným telefónom. V aplikácii potom môžete sledovať napríklad štatistiky svojej dennej zubnej hygieny. 

Modely vybavené pokročilejšími funkciami môžu byť samozrejme o niečo drahšie. Rozhodne však odporúčame zvoliť kefku s tlakovým senzorom a inteligentným časovačom. Výber módov je potom čisto individuálny.

Najvýznamnejší výrobcovia 

Výrobou elektrických kefiek sa príliš veľa výrobcov nezaoberá. Viac-menej všetky ich produkty sa tak podrobili dôkladným hodnoteniam mnohých zákazníkov, a vy sa tak pri výbere nemusíte obávať voľby nekvalitného výrobku, ktorý by nesplnil vaše požiadavky a očakávania. Na trhu kraľuje dvojica najobľúbenejších výrobcov, ktorí nechávajú ostatných ďaleko za sebou. Sú nimi Braun Oral-B a Philips Sonicare.

Braun Oral-B sa zaoberá predovšetkým výrobou oscilačno-rotačných kefiek. Ponúka mnoho rotačných kefiek v rôznych cenových kategóriách. Vybrať si tak môže každý. Od záujemcov o veľmi lacnú elektrickú kefku, až po tých, ktorí chcú najprémiovejší a moderný model vybavený tými najpokročilejšími funkciami, ktoré môže trh s týmto tovarom v súčasnosti ponúknuť. Okrem rotačných kefiek je teraz značka známa aj vďaka inovatívnym magnetickým modelom.

Philips Sonicare vyrába sonické kefky, ktoré mávajú väčšinou cenovku o niečo vyššiu. Ich charakteristickou prednosťou je, popri prémiovom spracovaní, predovšetkým veľký výber čistiacich režimov, štylizované designy a dlhá životnosť batérie.

Cena elektrických kefiek

Ako v prípade mnohých ďalších parametrov, aj tu je dôležité rozlišovať medzi jednotlivými typmi elektrických kefiek.

  • Oscilo-rotačné elektrické kefky 

Sú najlacnejšou skupinou. Tie základné sa dajú dokonca aj od väčších výrobcov zaobstarať za cenu len ľahko presahujúcu 20 eur. Stredná trieda sa tu pohybuje okolo 50 eur, a tie najdrahšie modely stoja potom okolo 200 eur. U tých najlacnejších modelov, samozrejme, príliš veľa funkcií nečakajte, býva tu však okrem iného aspoň základný časovač. Stredná trieda ponúka predovšetkým efektívnejšie čistenie vďaka vyššiemu počtu kmitov za minútu, inteligentný časovač, senzor tlaku a viacero módov čistenia. Najdrahšie kefky disponujú rôznymi inovatívnymi technológiami, prémiovým príslušenstvom či vyššou výdržou na jedno nabitie.

  • Sonické elektrické kefky 

Sú už drahšie. Cena aj tých najlacnejších presahuje takmer vždy 40 eur. Ako druhú najlacnejšiu skupinu môžeme brať modely v rozmedzí od 40 do 80 eur. A cena tých najdrahších môže atakovať pokojne aj hranicu 400 eur. Ani najnižšia kategória nie je práve najlacnejšia, a tak vás poteší, že aj tu môžete nájsť inteligentný časovač či tlakový senzor. S vyššou cenovou kategóriou sa opäť zvyšuje aj maximálny počet kmitov za minútu. Nechýbajú ani rôzne vychytávky, ako napríklad prepojenie s mobilným telefónom. Okrem spracovania a designu sa však modely inak ďalej od tých lacnejších nijako výrazne nelíšia. Tie najdrahšie potom samozrejme opäť disponujú najpokročilejšími funkciami, ktoré dokáže výrobca implementovať. Samozrejmosťou je taktiež veľká paleta čistiacich režimov a komplexná starostlivosť o zdravie vašich úst.

  • Magnetické iO elektrické kefky 

Ide o najmodernejšie kefky, ktoré okrem revolučného magnetického pohonu disponujú aj širokou paletou technológií a funkcií. Nie je tak žiadne prekvapenie, že aj pre lacnejšie modely si budete musieť siahnuť do vrecka pomerne hlboko. Cena okolo 120 eur je tu skôr dolná hranica. Do strednej kategórie patria modely okolo 200 eur. Tie najdrahšie majú opäť cenovku okolo 400 eur. Kategórie sa medzi sebou líšia predovšetkým možným použitím umelej inteligencie, rýchlosťou nabíjania či lepšieho displeja.

Tipy na elektrické kefky

Nakoniec vám dáme tip na 3 modely, ktoré sú v súčasnosti na trhu najzaujímavejšie.

Philips Sonicare DiamondClean 9000 – Ide o inovatívnu sonickú elektrickú kefku vybavenú najmodernejšími funkciami. Ponúka výdrž batérie až 3 týždne a poteší prémiovým spracovaním a pekným dizajnom.

Oral-B kefka iO series 9 – Model využívajúci novú magnetickú technológiu. Okrem nej je taktiež vybavený umelou inteligenciou. Tá je schopná identifikovať možné nedostatky vo vašom pravidelnom čistiacom rituáli a pomôcť vám ich riešiť.

Sonická LED kefka Innovateeth – Aj pri tejto kefke si môžete vybrať z veľkého množstva čistiacich režimov. Najzaujímavejšia je však technológia modrých LED diód, ktoré vám môžu zefektívniť bielenie vašich zubov. Medzi jeho nezanedbateľné výhody patrí aj vysoká výdrž a priaznivá cenovka.

Okrem tipov na kúpu vám spomínané modely môžu tiež ukázať, akú technológiu by ste chceli využiť, prípadne, aké funkcie môžete pri prémiových modeloch daných typov očakávať. Do našej trojice sa bohužiaľ nezmestila žiadna rotačná kefka. Na záver tak spomeňme napríklad Oral-B Genius X 20100S.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo