Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Demineralizácia skloviny – čo ju spôsobuje a ako sa proti nej brániť

Nedodržiavanie zásad správnej ústnej hygieny je v súčasnosti veľkým problémom. Aj keď je tejto téme venovaná čoraz väčšia pozornosť, stále sa nájde mnoho ľudí, ktorí pri svojom hektickom dennom režime ústnu hygienu vážne zanedbávajú. Problémom býva najčastejšie frekvencia čistenia zubov, kedy ľudia nedodržiavajú odporúčanie vyčistiť si zuby ráno aj večer. Ďalším častým nešvárom je predovšetkým efektivita čistenia, kedy sú zuby kefkou iba „prejdené“ a nedostávajú dôkladnú 2-minútovú starostlivosť. Všetci ľudia, ktorí svoju ústnu hygienu nejakým spôsobom zanedbávajú, si samozrejme koledujú o nemálo stomatologických problémov. Ústna hygiena však nie je hlavným faktorom v prípade demineralizácie skloviny. Demineralizácia skloviny nastáva kvôli chemickým látkam, ktoré ju postupne naleptávajú a narúšajú prirodzenú štruktúru minerálov, ktoré sú v sklovine veľmi dôležité. Tieto látky nájdeme v potravinách a nápojoch, ktoré denne konzumujeme. Správnou ústnou hygienou riziko demineralizácie skloviny rozhodne znížite, avšak na to, aby ste ho takmer eliminovali, len ona sama v žiadnom prípade nestačí. Problém demineralizácie skloviny rozhodne nepodceňujte, pretože jej vplyvom je zubná sklovina oslabená, čo môže viesť k vzniku zubného kazu a rovnako aj celej palety ďalších dentálnych ochorení.

Obsah článku:
Kyseliny a cukor v hlavnej úlohe
Sladené nápoje – nepodceňujte ich!
Vinníkom môže býť aj ovocie
Rady v boji proti demineralizácii
Ďalšie faktory demineralizácie skloviny

Kyseliny a cukor v hlavnej úlohe

Ako sme už načrtli, hlavným vinníkom demineralizácie skloviny sú potraviny a nápoje, ktoré sa nájdu v dennom jedálničku každého z nás. Kyseliny a cukor sú obaja tak trochu paradoxne hlavnými vinníkmi demineralizácie. Cukor býva inicializačným spúšťačom procesu. Ten sa v našich ústach rozkladá na kyseliny, ktoré potom sklovinu naleptávajú a sú tak primárnou príčinou demineralizácie skloviny. V boji proti demineralizácii skloviny je preto obmedzenie konzumácie jedál s vysokým obsahom cukru absolútne zásadné.

Sladené nápoje – nepodceňujte ich!

V súvislosti s predchádzajúcim odsekom určite tento bod pochopíte. Chceme len poukázať aj na to, že v sladených nápojoch nájdete vedľa cukru aj kyseliny, ktoré k procesu demineralizácie skloviny prispievajú priamo, bez nejakej metabolickej reakcie. V narušovaní skloviny sú tak omnoho efektívnejšie.

Vinníkom môže byť aj ovocie

Ovocie je veľmi dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Nájdeme v ňom vysoký obsah vitamínov, minerálov či antioxidantov. Niektoré druhy ovocia však obsahujú aj cukry a kyseliny, ktoré môžu výrazne prispieť k demineralizácii skloviny zubov. Medzi také druhy môžeme radiť citrusy, jablká, hrušky, ananás či kiwi. Rozhodne to však neznamená, že by ste mali ovocie z vašej stravy vyradiť. Ako sme už povedali, ovocie je pre naše telo veľmi dôležité, len je skrátka dobré si dať pri konzumácii vybraných druhov podobný pozor, ako v prípade bežných sladkostí či sladených nápojov.

Rady v boji proti demineralizácii

Táto sekcia bude zahŕňať to, čo sme už vypichli v tých predchádzajúcich, každý z bodov však bude ďalej rozšírený. Čo presne by ste teda mali robiť, aby ste eliminovali riziko demineralizácie skloviny?

  • Dodržiavajte pravidelnú ústnu hygienu: Čistenie zubov dvakrát denne zubnou pastou obsahujúcou fluorid a použitie medzizubnej kefky či zubnej nite pomôže odstrániť baktérie a potravu, ktoré môžu prispievať k demineralizácii. V tomto ohľade sa vám tiež zíde elektrická zubná kefka. Tejto téme sme sa podrobne venovali v blogu. Jeden z kvalitných modelov vyznačujúcich sa rôznymi zaujímavými špecifikáciami, nájdete aj v našej ponuke. Taktiež aj množstvo klinicky testovaných a odporúčaných zubných pást.
  • Obmedzte konzumáciu cukrov a potravín obsahujúcich vybrané kyseliny: Na základe cukrov sa metabolizujú kyseliny, ktoré našim zubom ďalej škodia. Pri konzumácii potravín s cukrom a kyselinami je preto dobré dbať na tri hlavné zásady. Konzumovať tieto potraviny a nápoje spolu s ďalším jedlom, zjesť či vypiť ich naraz a najmenej ešte 30 minút po ich konzumácii si nečistiť zuby. Dodržiavaním týchto zásad naozaj výrazne znížite riziko demineralizácie skloviny. Dobrý nápad je tiež pitie sladených nápojov pomocou slamky.
  • Pite dostatok vody a jedzte potraviny s vápnikom a fosforom: Voda pomáha neutralizovať kyseliny v ústach a podporuje produkciu slín, ktoré prirodzene chránia zuby a bojujú proti demineralizácii. Sklovine tiež prospieva mlieko či syr, ktoré do veľkej miery obsahujú obe vyššie spomenuté látky.
  • Pravidelne navštevujte zubného lekára: Pravidelné kontroly u zubného lekára môžu pomôcť detegovať príznaky demineralizácie skôr než dôjde k nejakým vážnejším problémom.

Ďalšie faktory demineralizácie skloviny

Nie všetky faktory demineralizácie však môžete ovplyvniť vy sami. K demineralizácii môže prispievať aj:

  • Vrodená tenká a náchylná zubná sklovina
  • Predmenštruačný syndróm
  • Bežné zdravotné problémy, ako napríklad vysoký tlak, obličkové kamene, nespavosť, svalové kŕče či nervozita

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo