Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Elektrické kefky – výstrelok doby alebo neoceniteľné hygienické potreby

Keď sa povie elektrická zubná kefka, niektorí z nás môžu len mávnuť rukou a povedať: „To je predsa len ďalšia zbytočná technologická vychytávka, ktorú sa nám pokúšajú výrobcovia vnútiť.“ Podľa nás aj zubných lekárov však ide o veľký omyl. Elektrickú zubnú kefku možno rozhodne vyhlásiť za viac ako užitočného pomocníka pri správnej zubnej hygiene. Elektrické zubné kefky čistia zuby výrazne starostlivejšie a efektívnejšie ako klasické manuálne modely. Poteší tiež dojem sviežosti v ústach, ktorý môžete porovnávať aj s príjemným pocitom po návšteve zubnej hygieny. Mnohé z modelov prichádzajú s inteligentnými funkciami, ako je časovač či tlakový senzor, ktoré vám pomôžu čistenie výrazne zefektívniť, vďaka čomu sa tak môžu zlepšiť aj vaše návyky v oblasti ústnej hygieny.

Obsah článku:
Typy elektrických zubných kefiek
Oscilačné a rotačné kefky
Sonické kefky
Magnetická iO kefka
Hlavica – doména predovšetkým rotačných kefiek
Počet kmitov za minútu
Senzor tlaku – ochráni vaše zuby
Spôsob napájania
Faktory bezpečnosti
Užitočné príslušenstvo
Praktické funkcie
Údržba – nič zložité
Obľúbení výrobcovia
Cenové kategórie elektrických kefiek
Populárne modely

Typy elektrických zubných kefiek

Elektrické kefky môžeme podľa technológie čistenia zubov rozdeliť do 3 skupín. Priekopníckym typom boli oscilačno-rotačné kefky. Druhou, v súčasnosti najobľúbenejšou skupinou, sú elektrické sonické kefky. A úplnou novinkou na trhu je potom magnetické čistenie. Modelov využívajúcich magnetickú technológiu je však zatiaľ veľmi málo. Každý typ elektrickej kefky má svoje špecifiká a je na preferenciách každého, pre aký sa pri výbere rozhodne.

Oscilačné a rotačné kefky

Tie pracujú na princípe oscilácie a rotácie, to znamená, že hlavica elektrickej kefky sa rýchlo otáča z jednej strany na druhú. Ich výhodou je predovšetkým veľmi účinné odstránenie povlaku a efektívny boj proti zubnému kazu. S niektorými modelmi však môže byť čistenie nepohodlné a nekomfortné. To sa však dá zlepšiť voľbou optimálnej čistiacej hlavice.

Sonické kefky

Využívajú princíp vysokofrekvenčných vibrácií, ktoré rozkmitajú vodu s pastou na hlavici kefky, vytvoria z nich mikrobublinky, a tie potom môžu preniknúť aj do tých najužších medzizubných priestorov. Sonická technológia taktiež bráni zubnému kazu, a navyše jemne masíruje ďasná, čím podporuje ich prekrvenie.

Magnetická iO kefka

Ide v podstate o nadstavbu rotačných aj sonických modelov. Namiesto klasického motorčeka však nájdete v tele kefky magnet. Ten vytvára veľmi jemné mikrovibrácie, ktoré následne prenášajú do štetiniek hlavice. Zároveň je tu využitý jemný oscilačný pohyb. Táto technológia je maximálne šetrná k zubom aj ďasnám, zároveň však tiež veľmi efektívna.

Hlavica – doména predovšetkým rotačných kefiek

Hlavicu musíte vymieňať pri každej elektrickej kefke. Pri čistení zubov 2x denne sa odporúčaná doba jej výmeny pohybuje pri väčšine modelov okolo 3 mesiacov. U rotačných kefiek si však môžete vybrať rôzne druhy hlavíc, zatiaľ čo u zvyšných dvoch skupín máte väčšinou výber výrazne obmedzenejší.

Pri rotačných modeloch je však naozaj z čoho vyberať. Môžete si zvoliť napríklad hlavicu s mäkkými štetinami, ktorá je ideálna pre osoby s citlivými ďasnami. Pre optimálnejšie čistenie medzizubných priestorov potom môžete využiť hlavicu s presne usporiadanými štetinami. Existujú aj špeciálne hlavice zamerané na bielenie či hlavice pre ľudí so zubným strojčekom.

Voľba správnej hlavice pre vašu elektrickú rotačnú zubnú kefku je veľmi dôležitá a môže zásadne ovplyvniť pohodlie aj bezpečnosť pri čistení vašich zubov. Môžete si vybrať zo skutočne veľkého množstva hlavíc, takže by ste v ponuke mali bez problémov nájsť tú, ktorá bude vyhovovať práve vám.

Počet kmitov za minútu

Počet kmitov za minútu udáva, ako rýchlo sa hlavica kefky pohybuje. Elektrické zubné kefky môžu vygenerovať tisíce až desiatky tisíc kmitov za minútu, čo je oveľa viac ako akékoľvek možné množstvo, ktoré by bolo dosiahnuté manuálnym čistením. Zjednodušene sa dá povedať, že čím vyššia frekvencia kmitov je, tým sa rýchlejšie odstraňuje zubný povlak, a aj celkové čistenie je efektívnejšie.

Nie je to však také jednoduché a počet kmitov za minútu by nemal byť rozhodujúcim parametrom výberu elektrickej kefky. Dôležité je aj správne použitie kefky a dôkladné čistenie všetkých oblastí úst. Niektorí ľudia môžu tiež pociťovať nepohodlie pri vysokom počte kmitov, a preto preferujú kefky s nižšou rýchlosťou.

Senzor tlaku – ochráni vaše zuby

Senzor tlaku je múdra funkcia, ktorá sa stala bežnou súčasťou mnohých moderných elektrických zubných kefiek. Aký má účel? Chrániť vaše zuby a ďasná pred nadmerným tlakom počas čistenia.

Mnoho ľudí si ani neuvedomuje, ako veľmi na svoje zuby pri čistení tlačí, čo môže viesť dokonca aj k poškodeniu ďasien či zubnej skloviny. O to, aby k tomu nedošlo, sa stará práve senzor tlaku. Hneď ako prekročíte určitú mieru tlaku na kefku, senzor tlaku sa aktivuje a upozorní vás. A to svetelným či vibračným signálom alebo aj tým, že dočasne zredukuje rýchlosť kefky.

Senzor tlaku môže byť pre niektorých používateľov naozaj veľmi užitočný. Najviac samozrejme pre ľudí s citlivými ďasnami alebo pre tých, ktorí si chcú začať čistiť zuby jemnejším a šetrnejším spôsobom.

Spôsob napájania

Napájanie elektrických zubných kefiek sa delí do dvoch kategórií: dobíjacie a batériové. Dobíjacie elektrické kefky sa obvykle dodávajú s praktickou dokovacou stanicou, kde ich pohodlne nabijete namiesto toho, aby ste si museli ísť kúpiť novú batériu ako v prípade druhej skupiny. S niektorými dobíjacími modelmi si pri bežnom používaní kefky (2x denne) môžete čistiť zuby aj viac ako 2 týždne. Počas kratších dovoleniek tak môžete stanicu nechať bez obáv doma.

Na druhej strane, pri častých cestách bez prístupu k elektrickej energii určite oceníte skôr elektrickú kefku na batérie. Treba však mať na pamäti, že náklady na náhradné batérie sa budú časom hromadiť.

Faktory bezpečnosti

Pokiaľ opomenieme konštrukčné parametre, akými sú materiál tela či vodeodolnosť, zostávajú nám z hľadiska bezpečnosti elektrickej kefky predovšetkým 2 veci. A pokiaľ vykonávate čistenie správne, tak ich ani nevyužijete. Ako prvý máme na mysli už spomínaný senzor tlaku, ktorý vám ochráni zuby aj ďasná pred prílišným tlačením na kefku. A druhou je správna technika čistenia. Pri zlom spôsobe používania môže byť elektrická kefka naozaj nebezpečná a niektoré modely vás tak môžu na vaše pochybenia upozorniť. Nezabudnite na to, že pokiaľ výrobca neuvádza inak, prikladáte kefku pod uhlom 45° a ďalej čistíte podľa technológie modelu. Pri sonickom modeli idete od ďasien smerom ku korunke, pri rotačnom predovšetkým zub po zube. U sonických kefiek si tiež dajte pozor na výber vhodnej hlavice.

Užitočné príslušenstvo

Najdôležitejším príslušenstvom sú výmenné hlavice, bez ktorých bude elektrická kefka po pár mesiacoch v podstate bezcenná. Pokiaľ to model umožňuje, hodí sa rozhodne aj využitie nabíjacej stanice. S tou máte akumulátor kefky vždy nabitý, a navyše poslúži ako praktický stojan. Oceníte aj cestovné puzdrá, vďaka ktorým si nemusíte lámať hlavu, kam pri prevoze svoju elektrickú kefku dáte.

Praktické funkcie

Elektrické zubné kefky ponúkajú mnoho výhod v porovnaní s tými tradičnými ručnými. Najvýznamnejšia je ponuka rôznych čistiacich režimov či módov.

Jedným z najbežnejších čistiacich režimov, ktorý nájdete u väčšiny elektrických kefiek, je štandardný (denný) čistiaci režim. Tento mód je ideálny na každodenné použitie a je navrhnutý tak, aby poskytoval dôkladné a hlboké čistenie. Pre tých s citlivými zubami alebo ďasnami, ponúka mnoho modelov režim na citlivé čistenie. Režim bielenia je ďalšou funkciou, ktorou taktiež elektrické kefky často disponujú. A niektoré majú pripravené aj módy na hlboké čistenie, starostlivosť o ďasná či dokonca režim čistenia jazyka.

Módy však nie sú zďaleka tou jedinou praktickou funkciou, ktorú u elektrických kefiek nájdete. Ďalší z nich je napríklad časovač spojený s pípaním po jednotlivom kvadrante. Tieto funkcie veľmi pomáhajú efektivite čistenia a strážia, aby užívateľ nezanedbal nejakú časť úst . V praxi vám teda po 30 sekundách kefka oznámi, že nastal čas presunúť sa ďalej. Pri počúvaní jeho rád tak splníte odporúčanú 2 minútovú dobu čistenia. Opäť musíme spomenúť aj tlakový senzor, ktorý ochráni vaše zuby pred vami samotnými. V neposlednom rade tiež môžete niektoré elektrické kefky prepojiť so smartfónom a v aplikácii sledovať podrobný prehľad svojej zubnej hygieny, praktické tipy či zostávajúci čas do nutnej výmeny čistiacej hlavice.

Údržba – nič zložité

Údržba elektrickej zubnej kefky je kľúčová pre jej dlhú životnosť a efektivitu čistenia. Správna údržba tiež zaistí, že vaša kefka bude vždy hygienicky čistá a bezpečná na používanie.

Najdôležitejším krokom v údržbe je rozhodne pravidelná výmena hlavice kefky. Odporúča sa meniť ju každé tri mesiace, alebo akonáhle si všimnete, že sa štetiny začínajú ohýbať či opotrebovávať. Používanie opotrebovanej hlavice môže viesť k neefektívnemu čisteniu a potenciálnemu poškodeniu ďasien.

Po každom použití by ste tiež mali elektrickú kefku dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou, aby boli odstránené zvyšky zubnej pasty a povlaku. Hlavica by mala byť, predtým, než ju uložíte do puzdra alebo postavíte do nabíjacej stanice, čo najsuchšia. Zabránite tak nežiaducemu množeniu baktérií.

Nabíjacia stanica sama o sebe by mala byť tiež pravidelne čistená a oplachovaná. Uistite sa však, že stanicu pred ďalším použitím taktiež vysušíte naozaj dôkladne, aby sa predišlo akumulácii vody a opäť potenciálnemu riziku množenia baktérií.

V prípade, že máte nabíjaciu elektrickú kefku, sledujte stav batérie a pokiaľ možno ju dobíjajte skôr ako pred jej úplným vypnutím. Mnoho modelov môže vydržať bez nabitia v prevádzke aj pár týždňov, to však neznamená, že by ste mali ich výdrž využívať skutočne maximálne a negatívne tak ovplyvňovať kapacitu a životnosť akumulátora.

Obľúbení výrobcovia

Na poli elektrických zubných kefiek mnoho významných hráčov nenájdete. Tomuto odvetviu sa venuje skôr menší počet výrobcov, o to sú však pod väčším drobnohľadom a vy máte istotu možnosti vybrať si moderný a vysoko kvalitný výrobok. Medzi najobľúbenejšie značky patrí dvojica Braun Oral-B a Philips Sonicare.

Braun Oral-B je všeobecne cenený pre svoje technológie oscilácií a pulzácie, ktoré poskytujú skutočne dôkladné čistenie. Ponúka širokú škálu modelov, od základných až po tie vysoko pokročilé s niekoľkými čistiacimi módmi, tlakovým senzorom, a dokonca aj prepojením s mobilnými aplikáciami. Jeho najväčší ťahák sú v súčasnosti modely s magnetickou technológiou.

Philips Sonicare je na druhej strane obľúbený predovšetkým pre svoju technológiu sonického čistenia, ktorá vytvára rýchle vibrácie na efektívne odstránenie povlaku. Tiež ponúka široký sortiment modelov. Tie sú charakteristické najmä veľkým výberom rôznych čistiacich módov, dlhou životnosťou batérie a rôzne štylizovanými designami.

Obe tieto značky sú známe pre výrobu spoľahlivých, vysoko efektívnych elektrických zubných kefiek s dlhou životnosťou, ktoré sú obľúbené medzi odborníkmi na ústnu hygienu aj užívateľmi po celom svete.

Cenové kategórie elektrických kefiek

Ani v nižšej cenovej kategórii nebude problém nájsť kvalitné elektrické kefky, s ktorými si vyčistíte zuby výrazne pohodlnejšie a efektívnejšie ako s tými manuálnymi. U týchto lacnejších modelov samozrejme nemôžete očakávať žiadne inovatívne funkcie. Napriek tomu sú však schopné poskytnúť solídny výkon a významne zlepšiť vašu ústnu hygienu.

Vo vyššej cenovej kategórii sa nachádzajú elektrické kefky s pokročilými funkciami a najmodernejšími technológiami. Tieto modely ponúkajú širokú škálu režimov čistenia, ako je klasické čistenie, odstraňovanie zubného kameňa alebo citlivé čistenie. Okrem toho je u nich samozrejmosťou aj integrovaný tlakový senzor, ktorý vás upozorní na to, keď na zuby a ďasná príliš tlačíte. Vysoký výkon a výdrž batérie taktiež určite poteší.

Cenu elektrických kefiek ovplyvňujú predovšetkým funkcie, značka a výkon. Bez ohľadu na to, z akej kategórie si kefku vyberiete, sa jej kúpa určite oplatí.

Populárne modely

Philips Sonicare DiamondClean 9000 – Inovatívna sonická elektrická kefka s elegantným dizajnom a najmodernejšími funkciami. Ponúka mnoho funkcií a až 3-týždňovú výdrž batérie.

Oral-B kefka iO series 9 – Je vybavená umelou inteligenciou, ktorá rozpozná vaše čistiace návyky a poskytne vám personalizované tipy na zlepšenie. Využíva aj novú, magnetickú technológiu.

Sonická LED kefka Innovateeth – Pokročilá kefka s výdržou až 4 týždne. Aj u neho si môžete vybrať z veľkého množstva čistiacich režimov. Ponúka však aj exkluzívnu technológiu modrých LED diód, ktoré vám môžu výrazne pomôcť pri bielení vašich zubov. Oproti predchádzajúcim modelom je aj výrazne lacnejšia.

Každý z modelov pristupuje na čistenie zubov trochu odlišným spôsobom. Toto tak nemá byť myslené ako poradie od najhoršieho po najlepšie a záleží iba na vás, aký z týchto spôsobov zvolíte.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo