Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Demineralizácia zubov – aké sú možnosti liečby

Zubná sklovina je najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele. Jej odolnosť je však neustále vystavovaná náročným skúškam. A to či už mechanickým, napríklad pri konzumácii tvrdých potravín, alebo chemickým, za ktoré však taktiež môže predovšetkým naša strava. A práve negatívne pôsobenie chemických látok môže spustiť proces, ktorý nazývame demineralizácia.

Obsah článku:
Štruktúra zubov
Demineralizácia a remineralizácia
Príčiny demineralizácie zubov
Liečba demineralizácie zubov – ako na ňu
Podpora remineralizácie

Štruktúra zubov

Ešte predtým než si povieme, aké alternatívy má liečba demineralizácie, pozrime sa na samotnú štruktúru zuba. Tá môže byť zložitejšia a dômyselnejšia, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Každý zub sa skladá z troch hlavných častí: korunky, krčka a koreňa.

  • Korunka – najvýraznejšia časť zuba, ktorá je vždy viditeľná a nájdeme ju nad/pod ďasnami. Je pokrytá sklovinou, vďaka čomu sú zuby krásne biele a zároveň chránené pred poškodením.
  • Krčok zuba – malá oblasť medzi korunkou a koreňom. Obvykle je skrytá pod ďasnom, pri špecifických stomatologických problémoch však môže dôjsť k jej nežiaducemu odhaleniu.
  • Koreň– pevne ukotvuje zub v kosti čeľuste, k čomu mu pomáha aj tenká vrstva zubného cementu. Môže mať rôzny počet koreňových kanálikov, ktoré obsahujú nervy a cievy, známe ako pulpa.

Okrem skloviny zub obsahuje aj ďalšie dve kľúčové tkanivá: dentín a už spomínanú pulpu.

  • Dentín (zubovina) je pod sklovinou a tvorí väčšinu objemu zuba. Je znateľne mäkšia ako sklovina, ale stále tvrdšia ako kosti.
  • Pulpa je mäkké tkanivo vo vnútri zuba, ktorá obsahuje nervy a krvné cievy. Poskytuje zubu výživu a senzorickú funkciu.

Najvýznamnejším minerálom u všetkých tkanív je hydroxyapatit, ktorý tvorí až 90 % skloviny. Sklovina je vďaka nemu najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele. Zároveň je však kvôli nemu náchylná na pôsobenie kyselín.

Demineralizácia a remineralizácia

Demineralizácia a remineralizácia sú dva vzájomne sa vylučujúce procesy, ktoré sú pre naše zuby úplne prirodzené a za normálnych okolností nie je liečba demineralizácie zubov vôbec potrebná.

Demineralizácia je degeneratívny proces, pri ktorom dochádza k narušovaniu zubnej skloviny. Jej dôležité stavebné zložky ako hydroxyapatit, vápnik a fosfát sa rozpúšťajú a zanechávajú tak sklovinu veľmi zraniteľnú. Tento proces je často spôsobovaný kyselinami a cukrami, ktoré konzumujeme v rámci klasického denného jedálnička. Ak demineralizácia významne a dlhodobo prevažuje remineralizáciu, bude potrebná liečba demineralizácie zubov, pretože môže viesť k zubnému kazu a mnohým ďalším zubným problémom.

Remineralizácia – pri nej sa minerály opäť optimálne ukladajú späť do štruktúry zuba. Ide o prirodzený proces, ktorému napomáhajú predovšetkým naše sliny. V prípade, že je demineralizácia a remineralizácia v rovnováhe, nie je potrebné sa o ňu nijako zaujímať.

Príčiny demineralizácie zubov

Liečba demineralizácie zubov býva nutná predovšetkým kvôli dnešným stravovacím návykom, ktoré našu sklovinu nijako nešetria. Hlavným problémom je v tomto ohľade nadmerné pitie nápojov či jedenie potravín, v ktorých zložení figuruje väčšie množstvo kyselín a cukrov. Cukry sa v našich ústach metabolizujú na kyseliny, čo sú práve tie spomínané škodlivé látky, ktoré stoja za naleptávaním skloviny našich zubov a priamo tak spôsobujú demineralizáciu. Nepodceňujte ani význam dostatočnej zubnej hygieny, ktorú mnoho ľudí stále zanedbáva. V boji proti demineralizácii, rovnako ako proti ostatným zubným problémom, však ide o veľmi zásadnú a kľúčovú vec. Vhodná pasta vám popri odstránení škodlivých látok zníži riziko demineralizácie a podporí remineralizáciu. Dbajte však na to, aby ste si čistili zuby najskôr po 30 minútach od konzumácie problematických nápojov či potravín. Musíte nechať zubom čas na dostatočnú remineralizáciu. V opačnom prípade riskujete bolesť, dokonca aj poškodenie zubov.

Liečba demineralizácie zubov – ako na ňu

V prípade prvých štádií demineralizácie zubov môže stačiť iba vyvarovanie sa rizikových faktorov a problém demineralizácie tak ďalej neprehlbovať. V prvom rade teda rozhodne výrazne obmedzte konzumáciu potravín a nápojov s cukrami a kyselinami. Keď už si ich budete chcieť dopriať, konzumujte ich v rámci nejakého väčšieho jedla. Na pitie sladkých limonád je tiež dobré používať slamku, pretože tým značne znížite vplyv nápoja na sklovinu. Optimalizujte aj svoju ústnu hygienu, ktorej zanedbávanie vám možno tiež čiastočne spôsobilo problém. Čistite si teda zuby dvakrát denne po dobu dvoch minút. Tiež by ste mali zvážiť kúpu elektrickej kefky, pretože si s ňou môžete vyčistiť zuby výrazne efektívnejšie ako s tou manuálnou. Aj pri používaní elektrickej kefky je však vhodné zaradiť do ústnej hygieny aj medzizubnú kefku či zubnú niť.

Taktiež rozhodne navštívte dentistu, ktorý môže odhaliť nielen demineralizáciu, ale samozrejme aj celú paletu ďalších stomatologických problémov. Pri pokročilej demineralizácii toho ani dentista príliš nezmôže a väčšinou sa ako riešenie používa výplň. Pokiaľ sa však dá s vašou demineralizáciou ešte niečo robiť, môžu vám pomôcť najmä pasty určené na podporu remineralizácie.

Podpora remineralizácie

Fluór

Jednou z najvýznamnejších látok používaných na zefektívnenie remineralizácie je fluór a jeho zlúčeniny – fluoridy. Ako sme si už povedali, hlavnou stavebnou látkou skloviny je hydroxyapatit. Fluoridy sa na túto látku naviažu a vytvoria spolu s ňou fluoroapatit. Ten je odolnejší voči škodlivým kyselinám a sklovina je tak lepšie chránená proti vplyvu demineralizácie.

Fluoridy zlepšujú vstrebávanie vápnika a fosfátu, čím efektívne urýchľujú remineralizáciu. Fluoridové ióny a tieto minerály spolu tvoria stabilné komplexy, ktoré sa v rozpustenej forme udržujú v našich slinách. To umožňuje minerálom ľahko preniknúť do poškodených častí zuba a prispieť tak k oprave skloviny.

Fluoridy sú v starostlivosti o zdravie zubov veľmi dôležité, je však tiež potrebné si uvedomiť, že „všetkého veľa škodí“, a to platí aj u nich. Nadmerné množstvo fluoridov môže viesť k fluoróze, čo je stav, pri ktorom sa na zuboch objavia biele škvrny či pruhy. Preto je dôležité dodržiavať odporúčané množstvo fluoridov, či už ide o pitnú vodu, zubnú pastu, ústne vody alebo iné zdroje.

Fluoróza

Hydroxyapatit

V remineralizačných prípravkoch sa začal používať aj samotný hydroxyapatit. Ten má veľmi cennú schopnosť pracovať s dôležitými minerálmi, vápnikom a fosfátom, a podľa potreby ich uvoľňovať či viazať. Pri správnej slinotvorbe sa hydroxyapatit rozpúšťa a viazané minerály uvoľňuje. Tie potom vstupujú do zubnej skloviny a napomáhajú k jej ďalšej obnove.

V pastách a ďalších prostriedkoch nájdeme nano-hydroxyapatit. Táto forma hydroxyapatitu obsahuje veľmi malé častice, ktoré sú schopné preniknúť hlboko do mikroskopických trhlín a pórov v zubnej sklovine. Akonáhle sú častice nano-hydroxyapatitu na mieste, môžu sa viazať na vápnik a fosfát a podporovať proces remineralizácie skloviny.

Štúdie ukázali, že zubné pasty obsahujúce nano-hydroxyapatit môžu byť účinné pri remineralizácii, aj pri zvýšení tvrdosti skloviny. Môžu tiež pomáhať znižovať citlivosť zubov, pretože zapĺňajú mikroskopické trhliny v zubnej sklovine a chránia nervy v zuboch.

Hydroxyapatit je tiež dôležitý pre udržanie rovnováhy pH v ústach. Keď je pH v ústach nízke, hydroxyapatit sa rozpúšťa a uvoľňuje ióny vápnika a fosfátu, ako sme si povedali vyššie. Pri nízkom pH je v ústach kyslé prostredie, ktoré tak hydroxyapatit účinne zoptimalizuje a urobí ho opäť neutrálnym. To zmierni vplyv škodlivých chemických látok vedúcich k potrebe liečby demineralizácie zuba. Na druhej strane, keď je pH v ústach vysoké, čo znamená, že prostredie je zásadité, absorbuje hydroxyapatit ióny vápnika a fosfátu, čo opäť pomôže navrátiť zdravú rovnováhu minerálov v ústach.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo