Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Zapálené ďasná. Čo ich spôsobuje a ako ich liečiť?

Ak ste aspoň raz v živote mali problém so zapálenými ďasnami, iste viete, aké je to nepríjemné a bolestivé ochorenie. Gingivitída, podobne ako zubný kaz, postihuje až 90% ľudskej populácie. Viete, čo ju spôsobuje a ako sa dá liečiť?

Obsah článku:
Zapálené a opuchnuté ďasná. Ako vznikajú?
Ako predísť tomuto problému?
Čo pomáha na bolestivé a zapálené ďasná?
Krvácajúce ďasná môžu byť varovným prstom.
Pomoc môžete čerpať aj v prírode – repík ako záchranca.

Zapálené a opuchnuté ďasná. Ako vznikajú?

Zápal ďasien, teda gingivitída, je obrannou reakciou na toxíny, ktoré sa nachádzajú v zubnom povlaku. 

Môžeme rozlíšiť 2 typy zápalu ďasien:

  1. Akútny
  2. Chronický

Akútny zápal vzniká v dôsledku nedostatočnej zubnej hygieny. Vplyvom nahromadeného povlaku v okolí ďasien sa stávajú citlivými a opúchajú. Bolesť a zápal si môžete privodiť aj príliš silným tlakom pri čistení zubov. (ZdrojChronická gingivitída nastáva pri zanedbaní akútneho stavu, kedy sa pri mechanickom podnete objavuje už aj krvácanie a interdentálna papila (časť ďasna, ktorá vybieha do medzizubného priestoru) je zaoblená a opuchnutá. Neliečený stav môže prejsť až do parodontitídy, ktorej liečba je už omnoho komplikovanejšia.

Komplikácie môžu nastať, ak:

  • trpíte cukrovkou
  • fajčíte 
  • máte stres
  • máte zubný kameň
  • prechádzate hormonálnymi zmenami (menštruácia, tehotenstvo, puberta)
  • užívate hormonálnu antikoncepciu
  • užívate kortikoidy a iné špeciálne lieky
  • máte nedostatok vitamínu C

Príčinou zápalu ďasien môže byť aj iné ochorenie, napríklad:

  • bakteriálna infekcia (kvapavka, afty)
  • vírusová infekcia (HIV, herpes)
  • kvasinková infekcia
  • alergia na zložky zubných pást a vôd
  • alergia na potraviny

5 príznakov zápalu ďasien:

  1. Krvácanie ďasien pri čistení zubov.
  2. Citlivosť, opuch a začervenanie ďasien okolo zubov.
  3. Ustupujúce ďasná v oblasti zubných krčkov.
  4. Zápach z úst.
  5. Usádzanie zubného kameňa. (Zdroj)

Ako predísť tomuto problému?

5 tipov, ako predísť zápalu ďasien:

1. Dôkladná hygiena

Predísť infekcii ďasien sa dá prevenciou. Tá spočíva v pravidelnej a dôkladnej dentálnej hygiene. Čistenie zubov by malo byť efektívne nie len kvôli ďasnám, ale tiež samotným zubom. S nedostatočnou hygienou sa spája okrem gingivitídy aj zubný kameň a zubný kaz.

2. Dentálny hygienik

Aj napriek tomu, že si zuby umývate detailne, aspoň raz ročne by ste mali navštíviť dentálneho hygienika. Ten vám zuby nie len profesionálne vyčistí a ošetrí ďasná, ale ukáže vám aj správnu techniku čistenia, prípadne poradí vhodnú zubnú pastu a zubnú kefku, vrátane medzizubnej. (Zdroj)

3. Preventívna prehliadka

Oplatí sa zájsť aj na preventívnu prehliadku k zubárovi. Môže včas spozorovať zmeny na ďasnách. Rovnako v prípade, že by sa predsa len nejaký kaz ukrýval niekde v medzizubnom priestore, dokáže ho pomocou RTG vyšetrenia spoľahlivo odhaliť, kým ešte nie je neskoro.

4. Ústne vody

Ústne vody majú antibakteriálne účinky. Dostanú sa aj do ťažšie dostupných miest, takže aj keď ste náhodou niečo prehliadli, ústna voda do za vás dotiahne. Okrem toho vám osvieži dych.

5. Potrava

Aj strava dokáže ovplyvniť zdravotný stav vašej ústnej dutiny. Zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na vitamín C, vápnik a minerály. Sladkosti je potrebné obmedziť, alebo úplne vyradiť. 

6. Žuvačky bez cukru

Ak ste mimo domova, vždy je lepšie použiť aspoň žuvačku než nič. Žuvačka však sama o sebe zázraky nerobí. Možno vám osvieži dych, to je všetko. Všetku prácu totiž urobia vaše sliny. Žuvaním žuvačky sa vysiela do mozgu signál, že sa v ústach nachádza jedlo. Mozog následne spustí vylučovanie väčšieho množstva slín, ktoré vyrovnávajú pH v ústach. (Zdroj)

Čo pomáha na bolestivé a zapálené ďasná?

V prípade, že ste prevenciu z nejakého dôvodu zanedbali a vaše ďasná vám dali jasne pocítiť, že niečo nie je v poriadku, je čas konať. V prvom rade by ste mali navštíviť zubného lekára. Iba on totiž môže určiť, v akom štádiu sa zápal nachádza a metódou PBI indexu (index krvácaovsti papíl) odhalí, do akej miery sú ďasná poškodené. Potom vám nasadí liečbu, ktorá je pre vás najvhodnejšia. Zubár alebo zubný hygienik vám však najskôr odstráni zubný povlak, prípadne zubný kameň, pretože to je hlavnou príčinou problému.

Následný vývoj situácie je už na vašej zodpovednosti. Doma musíte striktne dodržiavať odporúčanú prísnu hygienu a používať vhodné zubné pasty a vody, ktoré znížia množstvo baktérií v ústnej dutine a zároveň pomôžu regenerovať poškodené tkanivá. Na trhu nájdete aj špeciálne zubné pasty na zapálené ďasná. Pri čistení môžu ďasná ešte viac krvácať, toho sa však nebojte. Veľa pacientov robí tú chybu, že s hygienou prestanú kvôli tomu, aby ďasná nekrvácali. Oni však krvácať neprestanú, ak ich necháte len tak. Práve naopak, riskujete zhoršenie stavu. Za zváženie stoja aj ústne výplachy roztokmi na to určenými a gély s antiseptickým a anestetickým účinkom. (Zdroj)

Krvácajúce ďasná môžu byť varovným prstom.

Okrem toho, že krvácajúce ďasná nepôsobia príliš esteticky, existuje ďalších pár dôvodov na to, aby ste tento stav začali riešiť. V úvode sme spomenuli iné ochorenia, ktoré by mohli byť príčinou krvácania ďasien a možno o nich ani neviete.

  • Afty – bolestivé pľuzgieriky v ústnej dutine, ktoré neobchádzajú ani ďasná. Môžu spustiť zápal ďasien.
  • Kvapavka – okrem zápalu močovej trubice, krčka maternice, konečníka a očnej spojovky môže byť príčinou aj zápalu ďasien a krvácania z ústnej dutiny. (Zdroj)
  • HIV – aj keď k diagnostike väčšinou prispievajú iné príznaky, aj zapálené a krvácajúce ďasná môžu lekára naviesť práve k tomuto ochoreniu.
  • Herpes – vírusové ochorenie, ktoré sa najčastejšie objavuje na perách. Nie je však výnimkou, ak sa vyskytne aj v ústnej dutine, teda na ďasnách či v hrdle. Neliečený herpes môže spôsobiť až zápal a krvácanie ďasien. (Zdroj)
  • Orálna kandidóza – kvasinková infekcia v ústach. Prejavuje sa bielymi miestami na ďasnách, jazyku, vnútornej strane líc, podnebí či zadnej časti hrdla. (Zdroj
  • Alergia – či už na zloženie zubnej pasty, vody, liekov alebo na potraviny. (Zdroj)

Zápal ďasien môže byť následkom ochorenia, no rovnako môže byť aj príčinou ďaleko závažnejšieho stavu, a to parodontitídy. K nej prídete vtedy, ak zanedbáte liečbu zápalu ďasien. Parodontitída je už však oveľa závažnejšie ochorenie, lieči sa veľmi ťažko a dlho. Viac sa dočítate v samostatnom článku.

Pomoc môžete čerpať aj v prírode – repík ako záchranca.

Nie je žiadnym tajomstvom, že príroda ukrýva poklady. Ľudia využívajú liečivé účinky byliniek už od nepamäti. Farmaceutický priemysel kedysi nebol taký rozšírený. Našťastie, ani v dnešnej dobe človek na prírodu nezanevrel.

Pri zápale ďasien nemusíte hneď siahať po medikamentoch z lekárne. Za vyskúšanie stojí napríklad repík lekársky. Nie nadarmo má taký názov. Táto bylinka má antibakteriálne a protizápalové účinky a podporuje rýchlejšie hojenie rán. Má skvelé účinky proti opuchom a bolestiam zubov a ďasien. Silnejší odvar z repíka lekárskeho môžete použiť na vyplachovanie ústnej dutiny aj dvakrát denne. Pomôže nie len pri zápale ďasien, ale tiež pri aftách či herpese.

Ďalšie bylinky, ktoré môžete použiť:

  • Šalvia lekárska – môžete ju poznať vďaka jej priaznivým účinkom na menštruačný cyklus. Tlmí nadmerné nočné potenie a tiež má silné protizápalové vlastnosti. Ničí baktérie, takže využitie nachádza aj pri riešení problémov so zápalmi v ústnej dutine.
  • Rumanček kamilkový – je známy svojimi protizápalovými, antiseptickými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Odvar môžete použiť ako dezinfekčnú ústnu vodu, môže pomôcť aj pri bolesti zubov.
  • Mäta pieporná – má protizápalové účinky a tlmí bolesť. Lieči zápaly v ústnej dutine i zápaly horných dýchacích ciest. Vďaka mentolovej aróme môže byť nápomocná pri zápachu z úst. Pitie mätového odvaru navyše pomáha pri tráviacich problémoch.
  • Nátržník vzpriamený – menej známa bylinka, no v tradičnej ľudovej medicíne sa používa na zastavenie krvácania. Má silné sťahujúce vlastnosti, čo oceníte aj napríklad po extrakcii zuba. Účinkuje tiež proti zápalom v ústnej dutine, takže nie len zápal ďasien, ale napríklad aj zápal hrtana môže byť vďaka tejto bylinke minulosťou. Pomôže tiež s bolestivými aftami. (Zdroj)

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo