Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Bielenie zubov doma – ako na to? 

Túžite po belostnom, oslnivom úsmeve? Alebo chcete vzhľad svojich zubov jednoducho len vylepšiť? Existuje niekoľko spôsobov, ako to dosiahnuť a nemusíte pritom absolvovať jedinú procedúru u dentistu. 

Obsah článku:
Aká je príčina žltých zubov?
Žlté zuby – problém aj u detí
Spôsoby domáceho bielenia zubov
Sady na bielenie zubov
Pasty na bielenie zubov
Bieliace pásiky
Púdre na bielenie
Cena bielenia zubov v ordinácii a doma
Bielenie zubov pomocou peroxidu
Bielenie zubov prírodou

Aká je príčina žltých zubov? 

Nedá sa povedať, že by išlo o jednu príčinu, ide skôr o súhru viacerých rôznych faktorov

Medzi hlavné patrí nadmerná konzumácia určitých nápojov a potravín. Ide najmä o kávu, čaj, červené víno a kolové nápoje. Tie obsahujú farbivá, ktoré sa môžu usadzovať na povrchu zubov a postupne spôsobovať ich žltnutie. V tomto ohľade veľmi negatívne ovplyvňuje zuby aj fajčenie.

Ďalším faktorom je nedostatočná ústna hygiena. Pokiaľ nečistíme zuby pravidelne, a tým správnym spôsobom, môže sa na nich ľahko začať hromadiť zubný povlak, ktorý obsahuje nežiaduce baktérie a pigmenty. A tie potom môžu následne spôsobovať žltnutie zubov.

Starnutie je tiež jedným z faktorov, ktoré môžu prispievať k žltnutiu zubov. Sklovina zubov sa postupne časom opotrebováva a odhaľuje žltý dentín, ktorý sa nachádza pod ňou. Tento proces je prirodzený a nie je možné mu úplne zabrániť.

Genetika – ako množstvo vecí, aj žlté zuby môžu byť do istej miery ovplyvnené genetikou, kedy niekomu cez sklovinu presvitá žltý dentín viac než sme zvyknutí. S pribúdajúcim vekom navyše majú zuby tendenciu hnednúť.

Rôzne ochorenia a lieky môžu mať taktiež negatívny vplyv na farbu vašich zubov. Napríklad niektoré antibiotiká, antihistaminiká a chemoterapeutiká môžu ako vedľajší účinok spôsobovať práve ich žltnutie.

Nemôžeme ovplyvniť všetky faktory. Našu životosprávu, a predovšetkým ústnu hygienu však celkom určite. Pravidelné a dôkladné čistenie zubov je tak pre udržanie bielych zubov úplná nevyhnutnosť.

Žlté zuby – problém aj u detí 

Najčastejšou príčinou žltých zubov u detí je ich nedostatočná ústna hygiena. Deti by mali byť už od útleho veku vedené k správnemu spôsobu čistenia zubov a jeho pravidelnosti. Pokiaľ ústnu hygienu zanedbávajú, aj u nich sa môže začať na zuboch hromadiť zubný povlak a pigmenty z potravín, čo má za následok práve žltnutie zubov. Pravidelné prehliadky u zubára sú rovnako dôležité, budete tak predchádzať skrytým problémom, ktoré by ste bez návštevy dentistu neodhalili.

Popri zlej ústnej hygiene môže byť, rovnako ako u dospelých, na vine nadmerná konzumácia potravín s agresívnymi farbivami či genetika. Častou príčinou sú aj niektoré antibiotiká.

Spôsoby domáceho bielenia zubov 

Keď už je na preventívne opatrenie z nejakého dôvodu neskoro, je potrebné hľadať spôsob, ako si zuby čo najefektívnejšie vybieliť. Popri pochybných domácich receptúrach či návšteve zubára, sa nám postupne stále viac a viac objavujú rôzne alternatívne bieliace prostriedky, ktoré znamenajú skutočnú revolúciu v domácom bielení. Tie sú pri dodržaní pokynov výrobcu úplne bezpečné a vysoko efektívne. Poskytujú navyše väčší komfort ako procedúry v ordinácii dentistu.

Sady na bielenie zubov 

Nájdete v nich viacero produktov, ktoré sa spravidla vzájomne dopĺňajú. Základné sady obvykle obsahujú bieliacu pastu a bieliaci gél s formou, ktorá sa nasadzuje na zuby, aby sa gél mohol aplikovať rovnomerne. Niektoré sady tiež navyše zahŕňajú LED svetlo, ktoré sa používa na zosilnenie bieliaceho účinku. V naozaj prémiových setoch potom nájdete dokonca aj exkluzívnu novinku, bieliace perá. Sady na bielenie zubov sľubujú viditeľné výsledky v relatívne krátkom čase, obvykle v priebehu niekoľkých týždňov. Je dôležité dodržiavať pokyny výrobcu a nijako sa nesnažiť postup domáceho bielenia zubov násilne urýchliť.

Pasty na bielenie zubov 

Už dlho obľúbená voľba pre tých, ktorí chcú dosiahnuť belší úsmev bez nutnosti podstupovania zložitých a finančne náročných procedúr. Jednou z hlavných predností bieliacich pást je ich jednoduché použitie. Umožňujú nenásilné a pohodové domáce bielenie zubov. Jednoducho si s nimi stačí denne čistiť zuby a používať ich ako náhradu za klasickú zubnú pastu. Bieliace pasty obvykle obsahujú špeciálne zložky, ako napríklad jemné abrazívne častice alebo enzýmy, ktoré pomáhajú odstraňovať škvrny a zubný povlak. Pri pravidelnom používaní pasty môžete po určitej dobe spozorovať aj výsledky domáceho bielenia. Je však dôležité si uvedomiť, že bieliace zubné pasty majú obmedzený účinok a najmä na hlboké pigmentácie či vnútorné farby zubov nie sú nijako efektívne. Všeobecne sa používajú skôr iba ako podpora pre iný bieliaci prostriedok.

Bieliace pásiky

Bieliace pásiky na zuby sú v súčasnosti jeden z najobľúbenejších a najefektívnejších spôsobov domáceho bielenia zubov. Pásiky obvykle obsahujú bieliaci gél, ktorý je aplikovaný na tenké prúžky. Tie sa potom prilepia na povrch zubov, aby mohol gél účinne pôsobiť. Ostáva prilepený po určitú dobu a potom ho manuálne zložíte. Aj v priebehu aplikácie sa dá rozprávať alebo piť vodu. Pásiky obsahujú aktívnu zložku, ktorá priamo pôsobí na pigment na zuboch a chemickou reakciou ho odstraňuje. Touto zložkou býva väčšinou peroxid vodíka. Najnovšie sa však môžete na trhu stretnúť aj s látkou PAP (kyselinou ftalimidoperoxykapronovou), ktorá je pri zachovaní rovnakej efektivity k zubom výrazne šetrnejšia. Bieliace pásiky zaručujú taktiež viditeľné výsledky veľmi skoro, skôr v rádoch týždňov ako mesiacov. Opäť, samozrejme, doržiavajte uvedené pokyny výrobcu. Bieliace pásiky môžu byť účinným základom pre vaše domáce bielenie zubov, ktoré ďalej podporíte napríklad spomínanými bieliacimi pastami.

Púdre na bielenie

Bieliace púdre obvykle obsahujú jemné prášky, ako je aktívne uhlie, ktoré sú aplikované na zuby a jemne sa kefujú. Tieto prášky majú schopnosť absorbovať škvrny a povrchový povlak, čím zuby postupne bielia. Púdre predstavujú skvelú alternatívu domáceho bielenia pre tých, ktorí preferujú prírodné produkty a chcú získať belší úsmev bez použitia akýchkoľvek agresívnych chemikálií. Sú však pomerne dosť hrubé, a preto ich neodporúčame ako alternatívu domáceho bielenia napríklad v prípade, že máte citlivé zuby alebo zuby s poškodenou sklovinou.

Cena bielenia zubov v ordinácii a doma

Keď prichádza na bielenie zubov, cena je často dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje rozhodnutie medzi profesionálnym bielením v ordinácii a domácim bielením. Bielenie zubov skúsenými špecialistami poskytuje takmer vždy okamžité výsledky. Táto možnosť však býva výrazne finančne náročnejšia. Pohybuje sa u nás priemerne v rozmedzí 240 – 400 eur. Domáce bielenie zubov je teda cenovo dostupnejšou alternatívou, ktorú navyše môžete ľahko vykonávať sami. Na trhu existuje široká škála bieliacich sád a prípravkov, ktoré vám v domácom bielení pomôžu. Tieto produkty bývajú menej finančne náročné, v závislosti na konkrétnom prostriedku môžete počítať s cenou okolo 60 eur. Vyžadujú však pravidelné používanie, a predovšetkým vašu trpezlivosť. Je teda dobré zvážiť pri výbere obe varianty, ako domáce bielenie zubov, tak bielenie u špecialistu. A po úvahe sa na základe vašich osobných preferencií pre jednu z nich rozhodnúť.

Bielenie zubov pomocou peroxidu 

Peroxid vodíka je hlavnou zložkou mnohých bieliacich produktov, ktoré slúžia na odstránenie povrchových škvŕn a zosvetlenie farby zubov. Domáce bielenie zubov peroxidom môže prebiehať rôznymi spôsobmi, vrátane jeho priamej aplikácie na zuby. Rozhodne však pre tento spôsob nepoužívajte vyššiu koncentráciu ako 6 %. Príliš časté a nadmerné používanie peroxidu vodíka môže spôsobiť citlivosť zubov a podráždenie ďasien. V prípade záujmu o domáce bielenie tak odporúčame zaobstarať si skôr bieliaci gél či pásiky, v ktorých účinky peroxidu podporujú ďalšie účinné zložky. Peroxid vodíka pôsobí tým, že preniká do zubnej skloviny a rozkladá pigmenty, ktoré spôsobujú žltnutie zubov, alebo ich povrchové škvrny.

Bielenie zubov prírodou 

Prírodný spôsob domáceho bielenia zubov sa stáva čoraz populárnejšou alternatívou ku komerčným bieliacim produktom. Prírodné prostriedky nepatria v oblasti domáceho bielenia k novinkám, už dlho sme sa na ne však pozerali skôr s nedôverou. Tá bola rozhodne oprávnená, pretože niektoré zo starších metód mohli často zuby namiesto bielenia skôr poškodiť. S rozmachom domáceho bielenia všeobecne si však ľudia začali na tie účinnejšie spomínať a nové objavovať. Napríklad domáce bielenie s použitím aktívneho uhlia, ktoré má schopnosť absorbovať nečistoty a pigmenty, sa stáva čoraz obľúbenejšie. Ďalším prírodným variantom je použitie citrónovej šťavy, ktorá svojou kyslosťou pomáha rozpúšťať škvrny na zuboch. Kokosový olej je taktiež obľúbeným prírodným prostriedkom, ten by mal mať detoxikačné a bieliace účinky. Jeho vplyv v tomto ohľade však zatiaľ nebol preukázaný. Prírodné bielenie zubov môže byť pre mnoho ľudí vhodný variant. Pamätajte však, že pravdepodobne nebude tak účinné ako jeho chemické alternatívy.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo