Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Aký je rozdiel medzi sonickou a elektrickou kefkou?

Ide o otázku, s ktorou sa určite nestretávame prvý krát. Odpoveď na ňu je pomerne jednoduchá.Sonické kefky sú jedným z typov elektrických kefiek. A otázka, na ktorú ľudia v skutočnosti chcú vedieť odpoveď, je správne, “Aký je rozdiel medzi sonickou a oscilo-rotačnou kefkou?” Poďme teda na túto otázku odpovedať a pokúsiť sa tiež prísť na to, prečo sa tak často opakuje. Sonické aj rotačné modely patria medzi najrozšírenejšie typy elektrických kefiek a obidve ponúkajú oproti tým manuálnym celý rad praktických výhod. Najzásadnejším rozdielom je princíp čistiacej technológie.

Obsah článku:
Rotačné
Sonické
Manuálne
Pre akú elektrickú kefku by som sa mal rozhodnúť?

Rotačné

Inak tiež nazývané „oscilačno-rotačné“. Sú zaužívaným typom elektrických kefiek, a ak ľudia prečítajú deklamovanú otázku, “Aký je rozdiel medzi sonickou a elektrickou kefkou?”, väčšina si ich dokáže ihneď vybaviť pod pojmom “elektrické kefky”, zatiaľ čo sonické kefky sú pre nich niečo úplne nové. Rotačné modely pracujú na princípe krúživého pohybu, hlavica elektrickej kefky sa tak rýchlo otáča z jednej strany na druhú. Frekvencia kmitu (otočenia) hlavice sa väčšinou pohybuje rádovo v tisícoch za minútu. Rotačné kefky veľmi účinne odstraňujú povlak a odolné škvrny z povrchu zubov. Daňou za to je pomerne nešetrné čistenie, ktoré môže byť nekomfortné a nepohodlné. Pri výbere správnej čistiacej hlavice sa však ani tohto typu nemusíte nijako zvlášť obávať, len si naozaj dajte pozor na to, aby ste vybrali tú najvhodnejšiu.

Sonické

V súčasnosti najobľúbenejšie elektrické kefky, ktoré neochvejne kraľujú na tomto trhu. Využívajú unikátny princíp založený na vysokofrekvenčných vibráciách. Tento princíp sa od rotačného tak veľmi líši, že sonické kefky ľudia vnímajú ako iný druh a môžu sa tak nesprávne opýtať „Aký je rozdiel medzi sonickou a elektrickou kefkou?“. Vysokofrekvenčné vibrácie pomocou rozkmitania pasty a vody na kefke vytvárajú mikrobublinky. Tie potom prenikajú aj do tých najužších medzizubných priestorov. Frekvencia kmitu je tu rádovo v desaťtisícoch otáčok za minútu. Sonická technológia navyše jemne masíruje ďasná, čím podporuje ich optimálne prekrvenie. Jediný zápor tak môže byť menej efektívne odstraňovanie odolných škvŕn na povrchu zubov.

Manuálne

Zostať pri čistení zubov manuálnou kefkou je, samozrejme, tiež variant. Ide však o najmenej efektívny spôsob. Bežná kefka s pastou sa do mnohých miest nemá šancu dostať, a aj keď sa budete snažiť čistiť si zuby čo najrýchlejšie, nedosiahnete ani na zlomok kmitov elektrických kefiek. Toto príliš rýchle ručné čistenie navyše môže zubom skôr uškodiť a narušiť ich zubnú sklovinu, alebo podráždiť ďasná. A aj pri normálnom čistení existuje veľká pravdepodobnosť, že na zubnú kefku príliš tlačíte a vaše zuby taktiež trpia.

Pre akú elektrickú kefku by som sa mal rozhodnúť? 

V prípade, že sa nám podarilo vás dostatočne vystrašiť, je teda čas si nejakú tú elektrickú kefku vybrať. Ako teda postupovať? 

Alfou a omegou výberu je samozrejme typ elektrickej kefky. Všeobecne sa prikláňame skôr k voľbe sonického modelu. Na druhej strane, rotačné modely sú lacnejšie a majú väčší výber čistiacich hlavíc. Záleží na vašich preferenciách. Podľa recenzií niektorých ľudí sa im čistí lepšie s rotačnou kefkou s vhodne zvolenou hlavicou, ako so sonickým typom.

Ďalším dôležitým parametrom je funkčná výbava modelu. V tej hrajú veľkú úlohu možné nastavenia kefky. Elektrická kefka totiž nemusí fungovať iba v jednom režime, môže ich dokonca ponúkať hneď niekoľko, tak, aby presne vyhovovala všetkým vašim potrebám. Pokiaľ teda trpíte citlivými zubami, príde vám vhod režim citlivého čistenia, ktorý sa vám o ne šetrne postará. Niektoré modely sú tiež pripravené vám pomôcť priamo s bielením zubov. Pre krásny žiarivý úsmev je možné v ponuke nájsť aj mód leštenia povrchu zubov. V prípade potreby ďalšieho čistenia, môžete nájsť aj režimy na hĺbkové čistenie, starostlivosť o ďasná alebo aj čistenie jazyka. Ďalšími významnými funkciami sú inteligentný časovač či senzor tlaku. Prvý z nich stráži, aby ste odporúčané 2 minúty čistenia strávili efektívne a čistili každú štvrtinu úst presne 30 sekúnd. Senzor tlaku sa zase stará o to, aby ste na kefku pri čistení príliš netlačili a neničili si tak zubnú sklovinu. Žiadne iné rozdiely vo výbave u sonických a elektrických kefiek s rotačným čistením nenájdete.

Napájanie elektrických kefiek je ďalším z dôležitých parametrov výberu tohto tovaru. Máte na výber z dvoch základných typov, a to z modelov s dobíjacím akumulátorom a kefiek s výmennými batériami. Výdrž dobíjacích kefiek sa na jedno nabitie pohybuje okolo 14 dní. V nižších cenových kategóriách však toto číslo rozhodne nie je samozrejmosťou. Pokiaľ teda nemáte kefku po celú dobu nečinnosti spojenú s dobíjacou stanicou, musíte ju dobíjať aj viackrát ako raz za týždeň, čo už je pomerne otravné. Rozdiel medzi sonickou a elektrickou rotačnou kefkou sa však už v tomto aspekte prejaviť môže, tie rotačné mávajú často oproti druhej skupine nižšiu výdrž. Ďalšou alternatívou sú teda kefky batériové, ktoré využijete predovšetkým, keď často cestujete alebo sa z nejakého iného dôvodu zdržiavate dlhšie na mieste, ktoré nedisponuje elektrickou prípojkou.

Počet kmitov hlavice za minútu je taktiež relevantným parametrom, ktorý je dobré mať pri výbere kefky na zreteli. Viac kmitov v podstate znamená lepšiu efektivitu čistenia, hľadať čo najvyššie číslo je však zlý nápad. Predovšetkým musíme pripomenúť fakt, že rozdiel medzi sonickou kefkou a elektrickou kefkou s osciláciami a rotáciami je v oblasti kmitu naozaj značný. Vyšší kmit, vzhľadom k danej kategórii, tiež nemusí byť vhodná voľba práve pre vás a čistenie zubov sa môže stať skôr nepohodlnejším. Ľudia s citlivými zubami by tak mali ísť rozhodne skôr do kefky s nižšou frekvenciou kmitov, prípadne vybavenou jemným a šetrným režimom.

Verím, že sme vám okrem zodpovedania otázky “Aký je rozdiel medzi sonickou a elektrickou kefkou?” dali námet na zamyslenie a budete nad kúpou elektrickej kefky uvažovať 😊. Pokiaľ by vás téma naozaj chytila, môžete si prejsť naše ďalšie články, ktoré sa jej venujú z rôznych uhlov – hyp.odkazy.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo