Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Demineralizácia skloviny u detí – Ako riešiť problém, alebo ešte lepšie, ako mu efektívne predchádzať?

Demineralizácia skloviny je proces, pri ktorom postupne prichádzate o integritu svojich zubov, čo môže viesť k rôznym stomatologickým problémom. Vplyvom chemických látok, primárne z našej stravy, je sklovina naleptávaná a stráca svoju pôvodnú odolnosť. Demineralizácia sa týka dospelých aj detí. Možno ju brať aj ako predstupeň vzniku zubného kazu. Proces je do určitej miery vratný, v prípade, že ho však necháte zájsť príliš ďaleko, sú zuby poškodené nenávratne.

Je možné pri demineralizácii zabrániť tvorbe zubného kazu?

Ako sme už povedali, demineralizácia skloviny u detí, tak ako u dospelých, je prvým krokom k zubnému kazu. Neznamená to však, že by pri demineralizácii už automaticky musel kaz vzniknúť. Sklovina má sama o sebe schopnosť prirodzenej remineralizácie, pri ktorej sa minerály, ako sú vápnik a fosfát, znova vracajú do štruktúry skloviny. Remineralizácia môže byť podporovaná stravou bohatou na tieto minerály, ústnou hygienou a použitím zubnej pasty s fluoridom, ktorá pomáha posilniť zubnú sklovinu.

Vznik demineralizácie?

Demineralizácia skloviny u detí (ale aj u dospelých) vzniká predovšetkým kvôli nadmernej a pravidelnej konzumácii nápojov a potravín s vysokým obsahom kyselín a cukru. Kyseliny zuby naleptávajú a sú priamymi vinníkmi demineralizácie. A tieto kyseliny v našich ústach sa metabolizujú práve z cukrov. Ďalším častým faktorom je zanedbávaná ústna hygiena. Povlak sa na vzniku nijako nepodieľa, ale tieto škodliviny je rozhodne potrebné vyčistiť. Vhodne zvolená pasta navyše proces demineralizácie skloviny u detí v počiatočnom štádiu nielen zastaví, ale sklovinu okrem toho ďalej posilňuje. Svojmu dieťaťu, ani sebe, však nečistite zuby ešte aspoň 30 minút po zjedení potraviny či vypití nápoja, ktorý obsahuje kyseliny a cukry. Sklovina je tak menej odolná a náchylná na poškodenie kefkou.

Môžete si všimnúť demineralizáciu skloviny u detí aj vy sami?

Áno, demineralizácia skloviny u detí si pri pravidelnej kontrole ich chrupu môžete všimnúť aj bez návštevy zubného lekára. U dospelých už nemusí byť demineralizácia taká zreteľná, aj keď v ich prípade je problémom predovšetkým nezáujem o zdravie svojich zubov, prípadne zamaskovanie znakov demineralizácie u vybielených zubov. Najvýraznejším sprievodným znakom demineralizácie bývajú totiž biele škvrny na povrchu zubov. Niekedy si môžete všimnúť aj viditeľné defekty v sklovine, tie však nemusia byť vždy identifikovateľné voľným okom.

Ako liečiť demineralizáciu skloviny u detí

Najprv si povedzme o tom, ako demineralizácii vôbec predchádzať.

Hlavným vinníkom demineralizácie skloviny u detí sú potraviny a nápoje s vysokým obsahom kyselín a cukrov, ktoré im zubnú sklovinu naleptávajú. Treba teda ich konzumáciu obmedziť, a predovšetkým zmierniť jej dopady na zdravie našich zubov. V tomto ohľade je dobré dodržať trojicu zásad. Obmedzte dieťaťu dnes tak obľúbené celodenné popíjanie sladkých limonád. Snažte sa čo najviac dbať na to, aby bola problematická potravina či nápoj skonzumovaná spolu s ďalším väčším jedlom. A ako sme už povedali, vaše dieťa by si nemalo po tejto konzumácii čistiť zuby ešte najmenej 30 minút. Dobý nápad, ktorý iste ocení aj vaše dieťa, je pitie sladkých nápojov slamkou. Vplyv týchto nápojov sa rozhodne oplatí nepodceňovať, a to nielen v prípade demineralizácie skloviny u detí.

Pre všeobecné zdravie zubov je samozrejme úplne kľúčová aj správna ústna hygiena. Nie je tomu inak ani v prípade demineralizácie skloviny u detí. Dospelí by si samozrejme mali tiež čistiť zuby zodpovedajúcim spôsobom, na svoje dieťa však môžete dohliadnuť a zaistiť tak, aby bolo čistenie čo najefektívnejšie. Nezabudnite, že zuby by sa mali čistiť dôkladne, a to dvakrát denne počas dvoch minút. Pre správnu hygienu sa tiež hodí dieťaťu zaobstarať elektrickú zubnú kefku. V našom blogu (hyp.odkaz) sme sa tejto téme venovali podrobne a tu (hyp.odkaz) nájdete aj odporúčania priamo na tie najlepšie detské elektrické kefky. Okrem základnej kefky by sa aj u detí mali používať aj tie medzizubné, za predpokladu, že dieťa nemá „medzerovitý“ chrup.

Dôležité sú taktiež prehliadky u dentistu, ktorý samozrejme môže odhaliť oveľa viac problémov než iba demineralizáciu zubnej skloviny. Pri pokročilej demineralizácii zubov toho však už ani zubný lekár príliš veľa nezmôže a väčšinou sa pristupuje k použitiu výplní.

Pasty pre remineralizáciu

V prípade menej závažnej demineralizácie skloviny u detí je možné, rovnako ako u dospelých, využiť remineralizačnú pastu. Ide o špeciálne navrhnuté zubné pasty, ktoré podporujú proces obnovy minerálov v sklovine zubov. Tieto pasty obsahujú kľúčové účinné zložky, ako sú fluoridy, hydroxyapatit alebo kazeín-fosfopeptid-amorfný kalcium-fosfát (CPP-ACP), ktoré podporujú proces remineralizácie. Povedzme si o troch, ktoré sú na demineralizáciu skloviny u detí najčastejšie odporúčané. Dajte pozor tiež na to, že po použití remineralizačnej pasty by ste nemali aspoň 30 minút nič jesť ani piť.

Elmex® gellé

Ako sa dá vyčítať z názvu, je to skôr gél než pasta. Aplikuje sa však takmer identicky. Ako účinnú látku tu nájdeme fluorid. Ten posilňuje zubnú sklovinu, podporuje remineralizáciu a taktiež pomáha priamo zabrániť vzniku zubného kazu. Je vhodný pre dospelých a deti staršie ako 6 rokov. Je voľne predajný, ale v prípade detí by sme vám aj tak odporučili  konzultáciu s dentistom. Pasta totiž obsahuje približne desaťnásobok fluoridu ako tie na bežné čistenie zubov.

VOCO Remin Pro

VOCO Remin Pro využíva silu hneď 3 účinných zložiek. Vedľa fluoridu ide o hydroxyapatit a xylitol. Hydroxyapatit napomáha k obnove štruktúry skloviny a je tiež dôležitým minerálom pre naše kosti. Xylitol je dobrá voľba hneď z 2 dôvodov. Pomáha eliminovať škodlivé baktérie v ústach a navyše ide o prírodné sladidlo, takže vďaka nemu pasta príjemnejšie chutí. Aj tento výrobok je primárne určený pre dospelých a deti od 6 rokov, niekedy ho však dentisti odporúčajú aj mladším deťom.

GC MI Pasta Plus

Pasta s dvoma kľúčovými zložkami – fluoridom a Recaldentom (CPP-ACP). Recaldent je bioaktívny komplex odvodený z mliečneho proteínu kazeínu. Je schopný udržiavať vysoké koncentrácie vápnika a fosfátu v ústnej dutine, čím efektívne napomáha remineralizácii zubov a posilňuje zubnú sklovinu. Pasta je opäť určená pre dospelých a deti od 6 rokov.

S čím si môžeme pomýliť demineralizáciu skloviny u detí?

Biele škvrny a ďalšie sprievodné znaky  nemusia vždy znamenať demineralizáciu skloviny. Príčinou tiež môžu byť:

Fluoróza 

Vznikne obvykle vtedy, keď sú zuby vystavené príliš veľkému množstvu fluoridu v priebehu ich vývoja, najčastejšie v ranom detstve. Prejavy fluorózy môžu zahŕňať podobné biele škvrny, ale aj pruhy alebo dokonca tmavé škvrny na zuboch. Vo vážnych prípadoch môže fluoróza narušiť štruktúru zubov. Primárne ide však o estetický problém, ktorý funkciu chrupu nijako neovplyvňuje.

MIH (Molar Incisor Hypomineralization)  

Stav, pri ktorom nedochádza k dostatočnej mineralizácii skloviny pri prvých stálych zadných zuboch a niekedy aj pri rezákoch. Prejavuje sa taktiež formou bielych, krémových, žltých alebo hnedých škvŕn na zuboch. Dieťa môže mať zuby precitlivené a boľavé.

HSPM (Hypomineralized Second Primary Molars)  

Podobný stav ako MIH, ale postihuje druhé mliečne zadné zuby. Tak ako demineralizácia skloviny u detí, aj MIH, aj HSPM sa vyznačujú prevažne bielymi škvrnami na zuboch. Rovnako ako pri MIH, môžu byť aj škvrny pri HSPM farebné. Aj kvôli tomuto problému sa môže dieťa sťažovať na precitlivenosť zubov, alebo ich bolesť.

Dehydratácia zubov 

V prípade, že je tvorba slín nedostatočná, môžu byť zuby dehydrované a ich vzhľad potom môže taktiež so svojimi charakteristickými bielymi škvrnami pripomínať stav demineralizácie skloviny u detí.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo