Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Bieliaca pasta na zuby? Nie tak rýchlo!

Bieliaca pasta na zuby. Pri jej výbere sa ľudia väčšinou sústredia na nízku cenu, a až potom sa spoliehajú na jej účinky. Schopnosť bieliť zuby je však kľúčová. Čo teda môžete očakávať od zubnej pasty s prívlastkom “bieliaca”? Na trhu sa ich nachádza viac než dosť. Sú medzi nimi nejaké rozdiely?

Obsah článku:
Bieliaca zubná pasta (ne)funguje
Bieliaca pasta na zuby a údaj, ktorý má zmysel
Nehádžte ich do jedného vreca
Okamžité výsledky? Áno, ale…
Zhrnutie

Bieliaca pasta na zuby (ne)funguje

To, či bieliaca pasta na zuby funguje, závisí od individuálnych očakávaní každého spotrebiteľa. To znamená, že ak sú vaše nároky nízke alebo ste si ju kúpili len na vyskúšanie, zrejme vás výsledky uspokoja. Zvlášť, keď ste za takú pastu zaplatili pomerne malú sumu. 

Vo väčšine prípadov to ale prebieha inak. Ľudia čakajú, že im pasta naozaj vybieli zuby, no po niekoľkých použitiach prichádza sklamanie. Následne zanevrú na všetky bieliace pasty, pričom už nemajú chuť vyskúšať ani tie, ktoré skutočne fungujú. 

Každopádne je účinok slabý. Prečo? 

Celé tajomstvo spočíva v zložení zubnej pasty. Bieliaca pasta na zuby obsahuje účinnú látku s bieliacimi vlastnosťami, ako napríklad:

  • Abrazívne častice – jemné častice, ktoré mechanicky odstraňujú škvrny zo zubov. Ide o najbezpečnejšiu a najúčinnejšiu účinnú látku.
  • Chemické látky – väčšinou je to peroxid vodíka alebo karbamid peroxid.
  • Enzýmy – ich úlohou je rozkladať proteíny v škvrnách (podobne ako odstraňovač škvŕn na oblečenie).

Kameňom úrazu je však množstvo účinných látok obsiahnutých v paste. V tých lacnejších, logicky, nenájdete dostatočne vysoký objem účinnej zložky. Preto nie sú výsledky také, aké by ste čakali. 

Ďalším problémom môže byť fakt, že výrobcovia nie sú “od fachu”. Ich sortiment totiž tvoria obyčajné pasty na zuby, ktorých hlavnou úlohou je osviežiť dych, prípadne poskytnúť ochranu pred demineralizáciou skloviny a zubným kazom.

Bieliaca pasta na zuby a údaj, ktorý má zmysel

Pri abrazívnych pastách si všimnite aj index relatívnej dentínovej abrazivity (RDA). Ide o údaj, ktorý vám napovie o bezpečnosti pre zubnú sklovinu a do akej miery dokáže odstrániť zafarbenie zo zubov. 

Pasta s nízkym RDA (do 70) je bezpečná, no nedokáže si poradiť so škvrnami tak ako pasta s vyšším RDA (70 – 100)

RDA od 100 do 150 je stále bezpečná, ale už má vysoké bieliace účinky

Najvyššie RDA je 250, čo je síce najúčinnejšie, ale nie je vhodné na každodenné a dlhodobé používanie. 

Ideálna hodnota je teda pod 150, najlepšie však v rozmedzí 70 – 100. 

Pri lacných zubných pastách sa tento index pohybuje v najnižších číslach, čo môže byť dôvodom, prečo nespĺňa požiadavky spotrebiteľov.

Nehádžte ich do jedného vreca

Po neúspešných pokusoch s lacnými a neúčinnými pastami sa oplatí dať šancu aj tým druhým. Existujú totiž aj účinné bieliace pasty na zuby

Aké vlastnosti by mali mať?

  • Mali by obsahovať aktívne zložky v optimálnom množstve.
  • Mali by chrániť zuby pred vznikom zubného kazu.
  • Mali by fungovať aj ako prevencia proti opätovnému zafarbeniu zubov.

Bieliaca pasta na zuby si vyžaduje aj istý stupeň profesionality. Preto, ak sa obzeráte po takej paste, vyberte si radšej značku a výrobcu, ktorý sa tomu venuje už dlhé roky a má dobré referencie od zákazníkov. Posledným kritériom je teda overený výrobca, ktorý dbá na kvalitu.

Najvhodnejším príkladom takej pasty je Crest. Je to abrazívna pasta, čo znamená, že zafarbenie zubov odstraňuje mechanicky. Pre tento účel sa v jej zložení nachádza hydratovaný oxid kremičitý

Čo sa týka indexu RDA, radí sa medzi bezpečné a veľmi účinné pasty

Samozrejmosťou je tiež vysoký obsah fluoridu, čo je pre zuby dôležité najmä z hľadiska predchádzania tvorby zubného kazu. 

Prevenciu sa však neoplatí zanedbávať ani v prípade samotného zafarbenia zubov. Pri lacných pastách sa zvykne stávať, že sa škvrny vrátia v pomerne krátkom čase. Teda, pokiaľ sa vám ich podarí úplne odstrániť. Hexametafosforečnan sodný je práve tou látkou, kvôli ktorej sú bieliace zubné pasty Crest také obľúbené. Pomáha totiž zabraňovať tvorbe zubného kameňa a usadzovaniu pigmentov, čím podporuje efekt bielenia.

Okamžité výsledky? Áno, ale…

Proces bielenia zubov pomocou zubnej pasty je síce účinný, ale môže trvať aj niekoľko dní, kým budete s výsledkami spokojní. To platí najmä pri tých kvalitnejších a overených pastách. Tie lacnejšie nemusia priniesť výsledky vôbec. Ak teda patríte k tým, ktorí hľadajú účinné a hlavne rýchle riešenie, môžete vyskúšať korektor farieb

Ide o novinku, ktorá si našla verných fanúšikov a s obľubou ju skúšajú aj noví spotrebitelia. Je to gél s výraznou fialovou farbou a funguje tak, že využíva technológiu korekcie farieb. Vďaka fialovej farbe dokáže neutralizovať žlté odtiene zubov. Používa sa podobne ako zubná pasta. Nanesie sa teda na zuby pomocou zubnej kefky a nechá sa pôsobiť. Od zubnej pasty sa však líši tým, že zuby máte vybielené okamžite. Ďalším rozdielom je to, že neobsahuje abrazíva a nepreniká do zubnej skloviny. Korektor na zuby je teda bezpečný na použitie kedykoľvek a kdekoľvek.

Zhrnutie

Ak teda chcete používať bieliacu pastu na zuby, overte si jej účinnosť a všimnite si aj jej aktívne zložky. Dôverčivosť sa v tomto prípade nevypláca. Pokiaľ sa vám nechce čakať na výsledky bieliacej pasty, môžete vyskúšať aj pohodlnejšie riešenie v podobe korektora. Aj pri jeho výbere však sledujte skôr kvalitu než cenu.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo