Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Bielenie zubov doma?!

Domáce bielenie zubov sa stalo populárnym spôsobom, ako rozžiariť náš úsmev bez nutnosti návštevy zubného lekára. Bez ohľadu na to, či sa ľudia snažia odstrániť škvrny spôsobené kávou, čajom, fajčením alebo iba prirodzeným starnutím, stále viac pristupujú k niektorej z variantov domáceho bielenia. Ide o finančne atraktívne a pohodlné riešenie. Medzi akými metódami si teda môžete vyberať? Ako sú účinné? A aké riziká so sebou domáce bielenie prináša?

Obsah článku:
Prečo máte žlté zuby?
Možnosti domáceho bielenia zubov
Možné úskalia domáceho bielenia zubov
Vedľajšie účinky
Profesionálny dohľad
Cena bielenia u špecialistu vs domáceho bielenia
Udržiavanie výsledkov

Prečo máte žlté zuby?

Ešte pred rozoberaním samotného domáceho bielenia je dobré zamerať sa na to, kvôli čomu vám zuby zožltli a prečo teda bielenie potrebujete. Pre tých šťastnejších to potom môžu byť cenné rady, vďaka ktorým si dlho udržia žiarivý úsmev bez akejkoľvek metódy profesionálneho či domáceho bielenia. Nejde o nič zložité a určite ste tieto faktory už mnohokrát počuli.

  • Strava

Nadmerné stravovanie sa potravinami a nápojmi s vysokým obsahom farbív môže spôsobiť škvrny na zuboch a viesť k ich následnému žltnutiu. Treba si tak dať pozor napríklad na červené víno, kávu či čaj. Vyvarujte sa tiež fajčeniu. Zuby môžu vplyvom dechtu a ďalších zložiek v cigarete zožltnúť. Fajčenie so sebou taktiež prináša vysoké riziko vzniku veľkých a nevzhľadných povrchových škvŕn.

  • Zlá ústna hygiena

Nedostatočné čistenie zubov a medzizubných priestorov môže viesť k nahromadeniu zubného povlaku, ktorý okrem iného spôsobuje aj žltnutie zubov.

  • Genetika a starnutie

Genetika môže hrať rolu v prirodzenej farbe zubov. Niektorí ľudia majú geneticky danú tenšiu sklovinu, a tým pádom aj žltšie zuby ako iní. Žltnutie zubov spolu s pribúdajúcimi rokmi funguje v podstate identicky. Rovnako sa sklovina stenčuje a odhaľuje žltý dentín pod ňou.

  • Lieky

Niektoré lieky, napríklad vybrané druhy antibiotík, antipsychotík a liekov na vysoký krvný tlak, môžu spôsobiť žltnutie zubov ako vedľajší účinok. Žltnutie zubov môže byť taktiež spôsobené aj rôznymi chorobami.

Možnosti domáceho bielenia zubov

Alternatív, z ktorých si môže záujemca o domáce bielenie vyberať, je skutočne veľa. Pri niektorých ani nemusíte ísť do obchodu, ale nájdete ich určite aj u vás doma. Reč je predovšetkým o prírodných metódach bielenia, pri ktorých môžete využiť napríklad aj citrónovú šťavu. Pre vyššiu efektivitu by sme vám však radili siahnuť skôr po niektorom z predávaných prostriedkov priamo určených na domáce bielenie. Ktorý však bude vyhovovať práve vám? Poďme si tie najrelevantnejšie varianty postupne v krátkosti prejsť.

Bieliace sety

Obsahujú viac produktov určených na bielenie. Najčastejšie ide o bieliace pasty, gély či LED svetlá. V tých prémiovejších potom môžu byť aj bieliace perá. Výsledky setu by sa mali dostaviť v rádoch niekoľkých týždňov.

Bieliace zubné pasty

Môžete ich jednoducho používať namiesto svojej klasickej pasty. Sú veľmi lacnou voľbou, nie sú však príliš účinné. Slúži predovšetkým ako podpora ďalšieho prostriedku domáceho bielenia. Používajú sa taktiež na udržanie bieliaceho účinku, a to aj po profesionálnom vybielení.

Pásiky na bielenie

Obľúbený a efektívny spôsob domáceho bielenia. Ide o prúžky, ktoré sa lepia na zuby a na ich vybielenie používajú gél, u ktorého je najčastejšou účinnou zložkou peroxid vodíka. Výsledky by opäť mali byť viditeľné v priebehu niekoľkých týždňov od začiatku kúry.

Prírodné bielenie

Ako sme už načrtli, môžete zvoliť aj tento variant. Používa sa tu napríklad aktívne uhlie, kokosový olej či už spomínaná citrónová šťava. Prírodné metódy sú však výrazne menej účinné ako komerčné bieliace prostriedky.

Možné úskalia domáceho bielenia zubov

Nezabúdajme ani na možné nevýhody domáceho bielenia zubov. Viac o metódach a bielení pomocou nich sa dozviete v tomto článku (hypertext odkaz-predchádzajúci článok).

Vedľajšie účinky

Žiadne vážne vedľajšie účinky by vás pri používaní overených metód domáceho bielenia zubov čakať nemali. Mnoho ľudí však pociťuje po použití domácich bieliacich produktov zvýšenú citlivosť zubov, alebo podráždenie ďasien. Tieto nepríjemné účinky by mali byť iba dočasné. Rozhodne je však na mieste dať si pri výbere bieliaceho prostriedku pozor na to, aby nebol pre vaše zuby príliš silný a jeho aplikácia sa tak nestala veľmi nekomfortným, bolestivým zážitkom. Taktiež samozrejme musíte dbať na pokyny na použitie a zbytočne sa nesnažiť kúru násilne uponáhľať. U niektorých menej bezpečných domácich metódach, ktoré nevyužívajú predávané bieliace prostriedky, sa však môžete stretnúť aj s rizikom vážneho poškodenia skloviny či ďasien.

Profesionálny dohľad

Keď sa rozhodnete pre bielenie zubov u zubného lekára, môžete očakávať profesionálny dohľad a prístup k silnejším bieliacim produktom. Výsledky tak môžu byť viditeľné rýchlejšie a konečný efekt bieliacej kúry môže byť oproti domácemu bieleniu rozhodne vyšší. Taktiež vám môže dentista upravovať procedúry individuálne a riešiť s vami akékoľvek prípadné komplikácie. Tie by nemali nastať ani v prípade domáceho bielenia. Samozrejme, môžete v priebehu kúry navštíviť svojho dentistu. Stály monitorovaný dohľad spolu s individuálne riadenou liečbou to však nenahradí.

Cena bielenia u špecialistu vs domáceho bielenia

Bielenie u špecialistu je samozrejme výrazne drahšie, v mnohých prípadoch dokonca niekoľkonásobne. V Slovenskej republike sa pohybuje priemerne v rozmedzí od 240 do 400 eur. Za túto čiastku dostanete komfortnú starostlivosť a bezpečné a rýchle vybielenie zubov u špecialistu. Domáce bielenie vás v prípade prírodných metód nemusí stáť takmer nič, pri zvolení komerčne predávaných výrobkov sa dostávame na cenu okolo 60 eur. Táto voľba je tak výrazne lacnejšia, vyplatí sa však aj z ďalších dôvodov. Môžete si zuby vybieliť v pohodlí domova bez návštevy dentistu, ktorý má navyše často veľmi dlhé čakacie doby. Domáce bielenie taktiež môže byť aj pohodlnejšie. Jedinými menšími nevýhodami sú dlhšia doba liečebnej kúry a o niečo nižší konečný efekt bielenia.  

Udržiavanie výsledkov

Či už sa rozhodnete pre domáce bielenie zubov, alebo procedúru u profesionálneho dentistu, je dôležité si uvedomiť, že výsledky nie sú trvalé. Na udržanie bielych zubov je potrebné urobiť zmeny v životnom štýle, obmedziť tak napríklad konzumáciu potravín s agresívnymi farbivami, skončiť s fajčením a samozrejme svedomito dodržiavať zásady správnej ústnej hygieny. U oboch variantov sa tiež môže stať, že bude potrebné bieliaci účinok postupom času podporiť. V tomto prípade vám často aj dentisti odporučia niektorý z komerčných prostriedkov na domáce bielenie.

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo