Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní

Máte žlté zuby? Vieme, prečo!

Robíte možné aj nemožné, no stále máte žlté zuby? Teraz vás potešíme, pretože chyba možno nie je vo vašej starostlivosti o ústnu dutinu. Veľká časť príčin, prečo sa zuby farbia, sa totiž nachádza v životospráve. Našťastie, každý problém má účinné a rýchle riešenie, a to platí aj v tomto prípade. Toto je 6 najčastejších dôvodov, prečo vaše zuby nie sú biele.

Obsah článku:
Káva
Čaj
Víno
Fajčenie
Sýtené a sladené nápoje
Ovocie

Káva

Ak patríte k milovníkom kávy, určite veľmi dobre viete, že farbí zuby. Zrejme však neviete, prečo je to tak. Káva totiž prirodzene obsahuje trieslovinu (tanín), čo je vlastne farbivo. V tomto obľúbenom nápoji má ale dosť veľký význam, pretože práve vďaka nej má charakteristickú horkastú chuť a arómu. Dobrou správou je, že sa jej nemusíte vzdať. Ak sa chcete vyhnúť zafarbeniu zubov, stačí si po vypití kávy vypláchnuť ústa čistou vodou. Ani v prípade, že ste to doteraz tak nerobili a už máte na zuboch nejaké usadeniny, nezúfajte. Existuje riešenie v podobe korektora, ktorý vám zuby spoľahlivo vybieli, a to behom pár minút.

Čaj

Triesloviny, žiaľ, úradujú aj v tomto nápoji. Hlavne, ak si radi vychutnávate čierny čaj alebo čaj tmavej farby. Keďže sú tiež prirodzenou zložkou rastlín, z ktorých sa čaj vyrába, je ťažké vyhnúť sa im. Aby neprenikali do zubnej skloviny, môžete postupovať rovnako ako pri káve a vypláchnuť si ústnu dutinu vodou

Víno

S trieslovinami nekončíme, pretože aj tentoraz ide o nápoj vyrábaný z rastlín, ktorých je toto farbivo prirodzenou súčasťou. Nachádzajú sa dokonca aj v bielom víne, aj keď v oveľa menšom množstve než v červenom. Víno však obsahuje aj viacero kyselín, ktoré narúšajú štruktúru zubnej skloviny. Pigmenty sa tak usádzajú ľahšie a bývajú aj odolnejšie voči snahám zbaviť sa ich. Vypláchnutím dutiny nič nepokazíte, no pravdepodobne ani nevyriešite. So škvrnami od vína si však hravo poradí odstraňovač zubného kameňa. S jeho pomocou môžete dosiahnuť nielen biele, ale aj zdravé zuby, pretože okrem zafarbenia odstráni aj zubný kameň. Môže dokonca úplne nahradiť dentálnu hygienu v ambulancii, čo vám ušetrí nemalé peniaze.

Fajčenie

Fajčenie má mimoriadne negatívny vplyv na zdravie. Nie je však žiadnym tajomstvom ani to, že spôsobuje žlté zuby. Cigaretový dym obsahuje decht, ktorý vzniká pri horení tabaku. Je to hnedá a lepkavá látka, ktorá má všetky predpoklady na to, aby sa spoľahlivo usádzala na povrchoch, a teda aj na zuboch. Ak chcete opäť získať svoj biely úsmev, zubná kefka vám nebude stačiť. Žltej a hnedej farby sa však môžete zbaviť pomocou lesku na zuby, ktorý ich vybieli a dodá im žiarivejší efekt. 

Sýtené a sladené nápoje

Najlepším príkladom sladených nápojov je coca cola. Ak máte žlté zuby, no nefajčíte a nepijete nič z vyššie uvedeného, pravdepodobne ste sa stali obeťou tohto nevinne vyzerajúceho nápoja. Jeho zloženie je totiž bohaté na pigmenty. Nemusí to však byť len coca cola, zuby sa vám môžu zafarbiť aj po obyčajnej malinovke. Dôvodom je obsah oxidu uhličitého, ktorý môže mať tiež agresívny vplyv na zubnú sklovinu. Sladené nápoje ale obsahujú ešte jedného nepriateľa, a tým je cukor. Ten okrem iných problémov so zubami spôsobuje aj to, že narúša zubnú sklovinu, na ktorú sa následne usádzajú pigmenty z nápojov. Ak sa chcete vyhnúť zafarbeniu zubov, môžete si ich vyčistiť, no odporúčame počkať aspoň pol hodiny po konzumácii nápoja. Zubná sklovina totiž môže byť zmäkčená a zubnou kefkou by ste ju mohli poškodiť.

Ovocie

Je zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje. Vedľajším účinkom ovocia je však aj farbenie zubov. Niektoré druhy ovocia, ako napríklad čučoriedky, černice, čerešne či granátové jablká totiž obsahujú veľmi silné pigmenty. Po konzumácii väčšieho množstva tohto ovocia si tak môžete všimnúť zmenu farby zubov, ktorá postupom času začne žltnúť a hnednúť. Pravidelným a dôkladným čistením zubov sa vám môže podariť predísť zafarbeniu. Opäť však pripomíname, že umývanie zubov bezprostredne po konzumácii nie je vhodné.

Vyhnúť sa všetkým príčinám žltých zubov je celkom náročné, pre niekoho asi aj nemožné. Zvlášť pri ovocí a čajoch to nemusíte brať až tak vážne, predsa majú viac pozitívnych vplyvov na organizmus ako tých negatívnych. Napokon, žlté zuby sa dajú vyriešiť rýchlo, jednoducho a lacno. Môžete vyskúšať odstraňovač zubného kameňa, korektor farieb alebo novinku – lesk na zuby. Stačí si vybrať to, čo vám najviac vyhovuje.  

Lacné a profesionálne bielenie doma?

25x účinnejšie ako bieliace zubné pasty

Zistiť viac
Logo